Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Cervixslijm, dit vertelt het je

Als je zwanger wilt worden, is het handig om te weten wanneer je het meest vruchtbaar bent. Dit kun je onder meer afleiden uit de verandering van je cervixslijm. Maar wat is cervixslijm precies en waar moet je op letten?

In samenwerking met expert

Elke Struiwig

IVF-arts

Cervixslijm

Cervixslijm – ook wel baarmoederhalsslijm genoemd – is slijm dat wordt geproduceerd door de klieren in je baarmoederhals en vagina. Het slijm heeft verschillende functies. Zo beschermt het je baarmoeder tegen bacteriën en infecties.

Advertentie

Afscheiding cyclus

Tijdens je menstruatiecyclus verandert het cervixslijm. Door de toe- en afname van het hormoon oestrogeen verandert de afscheiding van kleur en samenstelling. Van troebel naar transparant, van stug naar soepel en van vloeibaar naar plakkerig. Hierdoor is de baarmoeder op bepaalde dagen afgesloten, terwijl het slijm er op vruchtbare dagen voor zorgt dat zaadcellen een makkelijke doorgang hebben. Het slijm verandert in drie fasen: voor, rond en na de eisprong (ovulatie). Als je weet waar je op moet letten, kun je aan de hand van het baarmoederhalsslijm bepalen of je vruchtbaar bent of niet.

Tip: Je menstruatie begrijpen en berekenen, zo doe je dat

Afscheiding ovulatie: soorten cervixslijm

Het cervixslijm verandert gedurende je cyclus steeds van kleur en samenstelling. Als je graag wilt weten wanneer je vruchtbaar bent, kun je elke dag het slijm controleren.

 • Cervixslijm tot de eisprong
  Vanaf je menstruatie tot de eisprong is het slijm taai en dik van structuur. Zo zorgt het ervoor dat je baarmoedermond is afgesloten en goed wordt beschermd tegen invloeden van buitenaf. In deze periode heb je geen afscheiding en voelt je vagina droog aan. Lees hier meer over ovulatiepijn, kun je de eisprong voelen?
 • Cervixslijm tijdens de eisprong
  Rond de eisprong maakt de eicel een grote hoeveelheid van het hormoon oestrogeen aan. Hierdoor wordt het cervixslijm rekbaar, elastisch en voelt het glibberig aan. Het lijkt dan een beetje op rauw eiwit en je kunt er draden van trekken als je het tussen je vingers houdt, het is dus doorzichtige afscheiding. In deze fase kunnen zaadcellen minstens 48 uur in leven blijven in je lichaam. Dit slijm is dus ovulatie slijm.
  Leestip: Alles over sperma en de kans om zwanger te worden
 • Cervixslijm na eisprong
  Na de eisprong daalt de hoeveelheid oestrogeen weer en stijgt het level van een ander hormoon, progesteron, waardoor de hoeveelheid slijm vermindert.

Lees hier wat een afwijkende kleur en geur qua vaginale afscheiding kan betekenen.

Advertentie
2 class="fdc-heading">Vruchtbare dagen berekenen

Billings ovulatiemethode

De Australische arts John Billings bedacht de ovulatiemethode, om aan de hand van de verandering van het baarmoederhalsslijm te bepalen wanneer de eisprong plaatsvindt en wanneer je dus vruchtbaar bent. De Billings-ovulutie-methode houdt simpelweg in dat je het slijm dagelijks onderzoekt. Dit doe je door met schone, droge vingers in je vagina te voelen, zo dicht mogelijk tegen de baarmoedermond. Doe dit niet als je net seks hebt gehad, want dit geeft een vertekend beeld.

Haal met je vingers wat slijm uit je vagina en houd het tussen twee vingers. Is het slijm doorzichtig en rekbaar en kun je er draden van maken? Dan ben je waarschijnlijk vruchtbaar. Hier lees je meer over de Billings ovulatiemethode.

Hoe betrouwbaar is het controleren van je cervixslijm als ovulatiemethode?

Hoewel de Billings-ovulatiemethode (het checken van je cervixslijm dus) al in de jaren vijftig van de vorige eeuw is bedacht, is het een redelijk betrouwbare methode als je graag zwanger wilt worden. Het is wel belangrijk dat je je baarmoederslijm elke dag nakijkt. Zo leer je de verschillen in structuur van het cervixslijm echt herkennen. Als je meer zekerheid wilt over je vruchtbaarste dagen, kun je het beste een ovulatietest kopen.

Let op: gebruik de Billings-ovulatiemethode niet als anticonceptiemiddel. Deze methode geeft ook niet aan of je zwanger bent. Daarvoor moet je een zwangerschapstest doen.

Advertentie

Tip: Vanaf dit moment kun je een vroege zwangerschapstest doen

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Opvoedinformatie, VivaNeo

Lees hier meer over de meest voorkomende vruchtbaarheidsbehandelingen.

Elke Struiwig

IVF-arts

Elke Struiwig is IVF-arts en leefstijlcoach. Als arts begeleidt ze mensen met een onvervulde kinderwens tijdens hun medische traject. Daarnaast begeleidt ze ook voornamelijk vrouwen mentaal tijdens het doorlopen van het kinderwenstraject.

Haar missie is om vrouwen gelukkig en gebalanceerd het kinderwenstraject doorlopen. Dit doet ze in de community: vruchtbaar door het kinderwenstraject, maar ook via onlinetrainingen, die beschikbaar zijn op haar haar website en voor achtergrond:
LinkedIn
Artikel: 'Alles is mogelijk als het gaat om fertiliteit'
De gratis cursus: gelukkig en gebalanceerd het kinderwenstraject doorlopen

Redactioneel – Offer – Luiers en billendoekjes

Luiers en billendoekjes

Bekijk de acties