cervixslijm

Cervixslijm, dit vertelt het je

Het veranderen van het cervixslijm, oftewel het baarmoederhalsslijm, is een indicatie dat je eisprong eraan zit te komen en je vruchtbaar bent. Wil je zwanger worden, dan is het handig om op verandering van het cervixslijm te letten.

Cervixslijm tijdens menstruatiecyclus

De baarmoederhals (cervix) maakt slijmerige afscheiding aan. Door de toe- en afname van het hormoon oestrogeen tijdens de menstruatiecyclus verandert deze afscheiding van kleur en samenstelling. Van troebel naar transparant, van stug naar soepel en van vloeibaar naar plakkerig. Hierdoor is de baarmoeder op bepaalde dagen afgesloten, terwijl het op vruchtbare dagen zorgt dat zaadcellen een makkelijke doorgang hebben. Het verandert in drie fasen: voor, rond en na de eisprong. Als je weet waar je op moet letten, kun je aan de hand van het baarmoederhalsslijm bepalen of je vruchtbaar bent of niet.

Cervixslijm tot de eisprong

Het is vanaf je menstruatie tot de eisprong taai en dik van structuur. Zo zorgt het ervoor dat je baarmoedermond is afgesloten en goed beschermd wordt tegen invloeden van buitenaf. In deze periode heb je geen afscheiding en voelt je vagina droog aan.

… tijdens de eisprong

Rond de eisprong, oftewel ovulatie, maakt de eicel een grote hoeveelheid van het hormoon oestrogeen aan. Hierdoor wordt het cervixslijm rekbaar, elastisch en voelt het glibberig aan. Het lijkt dan een beetje op rauw eiwit en je kunt er draden van trekken als je het tussen je vingers houdt. Je hebt rond dit moment ook vaak wat afscheiding. In deze fase kunnen zaadcellen minstens 48 uur in leven blijven in je lichaam.

… na de eisprong

Na de eisprong daalt de hoeveelheid oestrogeen weer en vermindert de hoeveelheid. Je vagina voelt dan droger. Heb je wat afscheiding dan is deze meestal wat korrelig. Dit betekent dat je baarmoeder niet meer toegankelijk is voor zaadcellen.

Vruchtbare dagen berekenen

De Billingsmethode

De Australische arts John Billings ontwikkelde een methode waarmee je aan de hand van de verandering van het baarmoederhalsslijm kunt bepalen wanneer de eisprong plaatsvindt en wanneer je dus vruchtbaar bent. De methode houdt simpelweg in dat het dagelijks onderzoekt. Dit doe je door schone, droge vingers in je vagina te voelen, zo dicht mogelijk bij de baarmoedermond. Uiteraard niet als je net seks hebt gehad, want dit geeft een vertekend beeld. Haal met je vingers wat slijm uit je vagina en houdt het tussen twee vingers. Is het slijm doorzichtig en rekbaar en kun je er draden van maken, dan ben je waarschijnlijk vruchtbaar.

Let op: gebruik deze methode niet als anticonceptiemiddel, want heel betrouwbaar is het niet. Check hier hoe je de Billingsmethode zelf thuis toe kan passen.