
Glijmiddel en zwanger worden
Misschien gebruik je tijdens de seks wel eens een glijmiddel. Als je zwanger wilt worden, is het goed om te weten dat de meeste glijmiddelen zaaddodende stoffen bevatten. Dat moet je natuurlijk niet hebben. Hier lees je alles over glijmiddelen en zwanger worden.
Wat is glijmiddel?
Als je tijdens het vrijen last hebt van vaginale droogheid, kun je een glijmiddel gebruiken. Glijmiddel kun je zonder doktersrecept kopen bij de apotheek of drogist. Het is meestal verpakt in een tube of pompje en kan op water- of siliconenbasis zijn. Het werkt goed als ‘smeermiddel’ tijdens het vrijen, waardoor de seks beter voelt. Uit een onderzoek onder 6500 vrouwen in elf landen blijkt dat 18% van de vrouwen tussen de 18 en 34 jaar altijd of meestal last heeft van vaginale droogheid. Dit kan erger zijn als je vaker vrijt omdat je zwanger wilt worden. Hier lees je op welke dagen je de meeste kans hebt om zwanger te raken.
Waarom glijmiddel gebruiken?
Hoe vochtig je tijdens de seks wordt, hangt onder andere af van opwinding en van hormonale schommelingen. Het kan voorkomen dat je heel opgewonden bent, maar dat je vagina toch droog blijft. Als je dan seks hebt, kan dat pijn doen. Een glijmiddel kan dan goed helpen. Gun jezelf wel de tijd om vanzelf opgewonden en vochtig te worden, zodat het glijmiddel geen vervanger wordt. Het is bedoeld om méér te genieten van seks, niet als standaard ‘snelle oplossing’.
Verschillende soorten glijmiddel
Er zijn veel verschillende soorten glijmiddel te koop. De bekendste zijn op waterbasis en op basis van siliconen. Hier lees je de voor- en nadelen van beide soorten glijmiddel.
- Voordelen glijmiddel op waterbasis
De meeste glijmiddelen op waterbasis bestaan uit water en glycerine. De voordelen van een glijmiddel op waterbasis zijn dat het goed glijdt, de huid zacht en soepel maakt, condooms of speeltjes niet beschadigd raken en het gemakkelijk is af te wassen. Glijmiddelen op waterbasis zijn te koop in een dunne of een wat dikkere substantie. - Nadelen glijmiddel op waterbasis
Het nadeel van een glijmiddel op waterbasis is dat het snel opdroogt en wordt opgenomen door de huid. Het kan zijn dat je wat meer glijmiddel moet gebruiken in het begin of dat je tussendoor opnieuw wat glijmiddel moet aanbrengen. Ook kunnen glijmiddelen op waterbasis plakkerig aanvoelen. Omdat deze glijmiddelen wat dunner aanvoelen en sneller opdrogen, zijn ze ook minder geschikt voor massages.
Vaginale infecties
Een ander nadeel van glijmiddel op waterbasis is de kans op vaginale infecties. In glijmiddelen op basis van water zit vaak glycerine en glycerol. Die stoffen (suikers) kunnen vaginale infecties veroorzaken, al zijn de onderzoeksresultaten wisselend. Het lijkt erop dat de suikers kunnen bijdragen aan het ontstaan van schimmels en infecties, maar dat je gerust glijmiddel met glycerine kunt gebruiken. Glycerine lijkt alleen een infectie te veroorzaken als het is besmet met een bacterie. Kies daarom altijd voor een glijmiddel van een goed merk. Ben je altijd al gevoelig voor vaginale schimmelinfecties? Kies dan liever voor een glijmiddel zonder glycerine.
- Voordelen glijmiddel met siliconen
Het grootste voordeel van een glijmiddel op siliconenbasis is dat het niet uitdroogt. Een paar druppeltjes van dit glijmiddel is al genoeg. Een glijmiddel op basis van siliconen voelt vaak iets dikker en zachter aan dan een glijmiddel op waterbasis.Het woord siliconen klinkt misschien chemisch, maar het zijn veilige ingrediënten. Een siliconen glijmiddel zorgt vrijwel nooit voor huidirritatie. Verder bevat dit glijmiddel geen parabenen, glycerine, conserveermiddelen of smaak- en kleurstoffen. Een siliconen glijmiddel wordt ook niet opgenomen in de huid of het lichaam, maar vormt een dun laagje op de huid. Je kunt het er weer af wassen.Een glijmiddel op basis van siliconen is goed te gebruiken voor een massage. Het middel voelt dikker aan, waardoor de huid ook zacht aanvoelt. Na de massage plakt een siliconen glijmiddel niet. Een glijmiddel op basis van siliconen kun je ook goed in het water gebruiken. Dit komt omdat de siliconen niet oplossen in water. - Nadelen glijmiddel met siliconen
Net als glijmiddel op waterbasis heeft ook glijmiddel op siliconenbasis nadelen. Knoei je per ongeluk een beetje op de vloer, dan moet je flink boenen met water en zeep om niet uit te glijden. Verder zijn glijmiddelen op siliconenbasis duurder en gaan ze niet altijd samen met het gebruik van (siliconen) speeltjes.
Glijmiddel met olie
Glijmiddelen met olie lijken ideaal, maar ze worden afgeraden. Olie verstopt de poriën van de slijmvliezen en zorgt voor een verhoogd risico op infecties. In je vagina is er een gezond evenwicht tussen goede en schadelijke bacteriën, gisten en schimmels. Als dat evenwicht wordt verstoord, krijgen schimmels de kans om zich te ontwikkelen tot een infectie.
Glijmiddel en zwanger worden
Het beste glijmiddel, waarin sperma het beste overleeft, is jouw vaginale vocht. Zeker als je zwanger wilt worden is het dan ook het beste om met voorspel je vagina vochtig genoeg te laten worden. Lukt dat niet, dan kan glijmiddel uitkomst bieden.
De meeste glijmiddelen die je bij de apotheek of drogist kunt kopen, bevatten stoffen die schadelijk zijn voor zaadcellen. Die bestanddelen kunnen dus de kans op een zwangerschap verkleinen. Ook glijmiddelen zonder zaaddodende ingrediënten zijn niet aan te raden, omdat de beweeglijkheid van sperma erdoor afneemt. Gebruik je glijmiddel en wil je zwanger worden? Kies voor een merk dat vruchtbaarheidsvriendelijk is. Laat je gerust informeren door een apotheker of medewerker bij de drogist als je er niet uitkomt. Je kunt natuurlijk ook bij een online apotheek zoeken naar een vruchtbaarheidsvriendelijk glijmiddel.
Lees meer: Zo vaak moeten jullie vrijen om zwanger te worden
Laat alternatieve glijmiddelen staan
Heb je geen glijmiddel zonder zaaddodende eigenschappen in huis? Ga dan niet zelf aan de slag met crème, zeep, massageolie of vaseline. Je loopt daarmee het risico op een vaginale infectie en ook de kwaliteit van het sperma kan erdoor achteruitgaan.
Seks na de bevalling
Glijmiddel kan ook een uitkomst zijn als je (ongeveer zes weken) na je bevalling weer seks hebt. Het kan zijn dat je minder opgewonden bent en je vagina minder vochtig wordt, vooral als je nog borstvoeding geeft. Dat komt doordat de bloedtoevoer naar je geslachtsdelen minder is, zeker wanneer je borstvoeding geeft. Daardoor reageer je minder gevoelig op aanraking en seksuele prikkels. Dat wordt weer normaal als je stopt met de borstvoeding.
Lees meer: Pijn bij het vrijen na de bevalling, zo ga je daarmee om
Bron: degynaecoloog.nl