
Voordelen van een groot gezin (en de nadelen)
Tegenwoordig hebben de meeste gezinnen één of twee kinderen. Droom jij van een huis vol? Vier, vijf of misschien zelfs zes? Dat heeft veel voordelen (maar ook nadelen).
Wat is een groot gezin?
We zijn eraan gewend geraakt dat de meeste gezinnen in Nederland één of twee kinderen hebben. Sommige mensen krijgen bij de derde al de vraag of het ‘een ongelukje’ was. Een gezin met drie kinderen is in Nederland namelijk al bovengemiddeld groot. Vrouwen in Nederland krijgen gemiddeld 1,6 kinderen (in 2018).
Dat is niet altijd zo geweest. Het gemiddelde aantal kinderen per vrouw daalde de afgelopen decennia flink. Rond 1900 kregen vrouwen in Nederland gemiddeld 4,5 kinderen. Toen waren gezinnen met zes, negen of elf kinderen de normaalste zaak van de wereld. Een gezin met vier kinderen, dat was eigenlijk aan de kleine kant. Maar tegenwoordig wordt meestal gesproken van een ‘groot gezin’ als er vier of meer kinderen zijn.
Lees ook: Dit is volgens onderzoekers dé ideale leeftijd om voor het eerst moeder te worden
Voordelen van een groot gezin
Misschien droom jij wel van een elftal en lijkt een volle bak je beregezellig. Een groot gezin heeft zo z’n voor- en nadelen. Welke voor jou het zwaarst wegen, en of je toe bent aan nog een kind, is uiteraard heel persoonlijk.
De voordelen op een rijtje:
-
Steeds makkelijker
Weet je nog hoe spannend je eerste zwangerschap en kraamtijd waren? Bij een tweede kind gaat het meestal een stuk makkelijker. Hoe meer kinderen, hoe meer ervaring. Bij de derde ben je onderhand een expert in het verzorgen van baby’s. Heeft je kind een kwaaltje, dan weet je direct wat je moet doen. Dat betekent minder stress en meer tijd om van je baby te genieten.
-
Veel gezelligheid
Een groot gezin zorgt voor veel gezelligheid in huis. En je hoeft je nooit te vervelen. Jouw eigen kinderen nemen ook weer vriendjes en vriendinnetjes mee en er gebeurt altijd wel iets leuks, geks, spannends of onverwachts. Jij zit de komende twintig jaar niet om entertainment verlegen.
-
Altijd een babysitter
Je hoeft niet bang te zijn dat je nooit meer uit eten kunt. Als je oudste kinderen groot genoeg zijn, kunnen ze prima op de jongere kinderen passen. Zo heb je altijd een babysitter bij de hand.
-
Nooit een leeg nest
Als je oudste kinderen het huis uitgaan, blijven er ook nog een paar gezellig bij je. Zo kun je langzaam wennen aan een steeds leger nest. En misschien komen er al bijna weer kleinkinderen over de vloer als jouw jongste eindelijk uitvliegt. Zo krijgt het lege-nestsyndroom geen kans.
-
Doorgeven
Je hebt eindeloos plezier van spullen die je voor je kinderen koopt. De wieg, de box, autostoeltjes, kleding en speelgoed: heel veel spullen kun je steeds weer doorgeven aan de volgende.
-
Samen spelen
Geloof het of niet: als de kinderen eenmaal wat groter zijn, hebben ouders van een groot gezin soms méér tijd voor zichzelf dan ouders met één kind. De broers en zusjes vermaken én helpen elkaar. Er is altijd wel iemand om mee te spelen of een oudere broer die de veters van de kleintjes kan strikken.
-
Véél kleinkinderen
Veel kinderen betekent meestal ook veel kleinkinderen. Als je het al gezellig vindt met zijn vijven, zessen of zevenen, bedenk je dan eens hoe de tafel er later uitziet met Kerst. Voor je het weet ben je met z’n twintigen.
-
Zorg voor later
Een groot voordeel van zoveel kinderen is dat ze later samen om je kunnen denken als jij oud bent. Eventuele zorg kunnen ze verdelen en er is altijd wel iemand die in het weekend even op bezoek komt. Vooral als er ook nog kleinkinderen zijn werkt de gezelligheid je leven lang door.
-
Groot geluk
Uit onderzoek blijkt dat ouders van gezinnen met meer dan vier kinderen het gelukkigst zijn. Sterker nog: hoe groter het gezin, des te gelukkiger ouders zijn!
Altijd handig: budgettips voor de babyuitzet en check hier voor luieraanbiedingen.
Nadelen van een groot gezin
Hoe gezellig en leuk een groot gezin ook is, het is ook altijd vol en druk in huis. De nadelen op een rijtje:
-
De kosten
Voor de meeste mensen zullen de kosten van een groot gezin het grootste nadeel zijn. Je hebt misschien een ruim(er) huis en een grote(re) auto nodig. Al je kinderen moeten eten, sporten, schoenen en kleding, mee op vakantie. Bij het Nibud kun je berekenen hoeveel geld je ongeveer kwijt bent voor een kind. Bedenk van tevoren goed hoe je zo’n groot gezin financieel gaat aanpakken.
-
Het kost veel tijd
Behalve veel geld, kost een groot gezin ook tijd. Zeker als je meerdere jonge kinderen hebt kan dat een hele uitdaging zijn. Ze moeten allemaal gevoerd, gewassen, aangekleed en naar school gebracht worden. Zodra ze ouder worden kun je de taken in huis verdelen. Dat betekent iets meer ruimte voor jezelf. Maar nog steeds geldt: hoe meer kinderen je hebt, hoe meer je moet plannen.
Tip: dit zijn geschikte huishoudelijke klusjes per leeftijd.
-
Aandacht verdelen
Het kan in een groot gezin lastig zijn om je aandacht en zorg goed te verdelen over alle kinderen. Zeker als je het combineert met een baan en het huishouden, kan je soms het gevoel hebben aandacht en tijd tekort te komen voor je kinderen. Voel je niet schuldig als je even geen aandacht kunt geven aan al je kinderen: ze hebben altijd wel broertjes of zusjes in de buurt om mee te spelen. Daarnaast leren ze daardoor misschien wel sneller voor zichzelf te zorgen of om hulp te vragen bij een oudere broer of zus.
Check hier 6 manieren om van je moederschuldgevoel af te komen.
-
Heel veel was
Met een groot gezin heb je veel was, héél veel was. En dat moet allemaal gesorteerd worden en in de juiste kast terechtkomen. Een tip: gebruik kleurcodes! Ieder kind krijgt z’n eigen vaste kleur. Naai aan de binnenkant van alle sokken, ondergoed en aan de labeltjes van kledingstukken een klein stukje garen in die kleur. Zo zie je tijdens het ophangen van de was direct welke sokken bij elkaar horen en van welk kind de kledingstukken zijn.
Wel of niet een groot gezin?
Of je een groot gezin wilt is natuurlijk helemaal aan jou. En het moet je ook nog gegeven zijn. Is het je grootste wens, dan vallen nadelen met betrekking tot geld en vervoer in het niet. Laat je niet beïnvloeden door wat anderen vinden, maar maak keuzes waar je zelf achter staat. Of je toe bent aan nog een kind, hangt helemaal af van jou en je partner.
Onverwachts een groot gezin
Het kan gebeuren dat je onverwachts een groot gezin krijgt, terwijl dat nooit echt je bedoeling was. Misschien blijk je bij de derde zwangerschap opeens een meerling te krijgen. Of als je na een scheiding een nieuwe partner vindt, die net als jij ook al twee of meer kinderen heeft. Als je nooit droomde van een groot gezin, kan de drukte ervan je best even tegenvallen. Vraag hulp aan familie en vrienden wanneer dat nodig is. Misschien is een oppas of gastouder aan huis een idee, om je overdag op de drukste momenten te helpen met de kinderen. Maar maak je vooral niet te veel zorgen: het is druk, maar niet onmogelijk. Uiteindelijk vind je er je weg in.
5 tips: zo wordt een samengesteld gezin een succes.
Tips voor grote gezinnen
Denk je na over een toekomstig groot gezin, maar zie je nog wel wat beren op de weg? Een aantal tips:
-
- De meeste standaard huizen hebben niet meer dan drie of vier slaapkamers. Maar wie zegt dat elk kind z’n eigen kamer nodig heeft? Een slaapkamer delen kan juist goed zijn voor je kinderen: zo leren ze rekening houden met anderen.
- Hoe moet dat ooit in een auto passen? De meeste auto’s zijn inderdaad geschikt voor maximaal vijf personen. Maar er zijn ook zeker zes-, zeven- of achtpersoonsauto’s te koop. En anders kun je altijd nog voor een klein busje kiezen.
- Vrees je dat gezinsuitjes met een groot gezin erg in de kosten gaan lopen? Dat hoeft niet, want er bestaat zoiets als groepskorting. Bij veel pretparken, zwembaden of dierentuinen kun je groepskorting op de entreeprijs krijgen. Daar maken andere ouders alleen gebruik van bij een verjaardagspartijtje, maar voor jouw grote gezin gaat het altijd op. Ook in de trein kun je gebruik maken van groepstickets.
- Voordelige grootverpakkingen, hamsterdagen, vlaggetjesweken en stapelkorting: voortaan profiteer jij volop van voordeel in de supermarkt.