Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kinderwensspreekuur

Zodra je een zwangerschapswens hebt, dus vóór je zwangerschap, kun je al terecht bij de verloskundige. Veel verloskundigenpraktijken houden vaak een kinderwensspreekuur. Je krijgt dan persoonlijk advies over gezond zwanger worden en zijn.

Het kinderwensspreekuur is bedoeld voor iedereen met een kinderwens. Dus al voordat je zwanger bent, kun je hier met je vragen naartoe.

Advertentie

Persoonlijk advies over gezond zwanger worden en zijn

Tijdens het kinderwensspreekuur (ook wel preconceptie-spreekuur genoemd) geeft de verloskundige je persoonlijk advies over hoe je op een gezonde manier zwanger kunt worden en wat tijdens de zwangerschap belangrijk is wat betreft je gezondheid. Ze vertelt je hoe jullie de kans kunnen vergroten op het krijgen van een gezonde baby. Je krijgt bijvoorbeeld uitleg over het slikken van foliumzuur, gevarieerd en gezond eten, je menstruatiecyclus, medicijngebruik, risicofactoren in de familie en de schadelijke gevolgen van alcohol en sigaretten. Maar ook jouw vragen, wensen, angsten en/of twijfels staan tijdens het kinderwensspreekuur centraal.

Vragenlijst kinderwensspreekuur

De meeste verloskundigen werken tijdens het kinderwensspreekuur met een vragenlijst. Je kunt de vragenlijst vooraf invullen via zwangerwijzer.nl. Meestal ga je één keer naar het kinderwensspreekuur. Soms is het nodig om nog een keer terug te komen, omdat er iets uitgezocht moet worden, informatie moet worden opgevraagd bij de huisarts of omdat je bijvoorbeeld nog een keer moet bloedprikken. De meeste zorgverzekeringen vergoeden het kinderwensconsult, maar vraag voor de zekerheid bij jouw zorgverzekeraar na of dit ook voor jou geldt. Verloskundigen rekenen overigens verschillende tarieven voor het kinderwensspreekuur; vraag voor je een afspraak maakt naar het tarief.

Kinderwensspreekuur bij jou in de buurt

Op deverloskundige.nl kun je op postcode zoeken naar verloskundigenpraktijken bij jou in de buurt. Op de website van de praktijk kun je vervolgens kijken of ze een kinderwensspreekuur aanbieden.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: KNOV, Verloskundige

Tessa Cox

Fertiliteitsarts

Tessa Cox werkt als Arts Voortplantingsgeneeskunde bij Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp. Tessa heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van mensen waarbij zwanger worden op de natuurlijke manier niet lukt. Ze verricht onderzoek naar de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap en begeleidt haar patiënten gedurende verschillende soorten vruchtbaarheidsbehandelingen.