Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kinderwensspreekuur: een gesprek over je zwangerschapswens

Zodra je een zwangerschapswens hebt, dus vóór je zwangerschap, kun je al terecht bij de huisarts, verloskundige of gynaecoloog voor een preconceptie-advies. Dit heet ook wel het kinderwensspreekuur. Wat bespreek je dan allemaal?

In samenwerking met expert

Hans Duvekot

Gynaecoloog-perinatoloog

Ben je gezond, dan kun je voor het preconceptie-advies het beste terecht bij een verloskundige. Veel verloskundigenpraktijken houden regelmatig een kinderwensspreekuur. Je krijgt dan persoonlijk advies over gezond zwanger worden en zijn. Het kinderwensspreekuur is bedoeld voor iedereen met een kinderwens. Dus al voordat je zwanger bent, kun je hier met vragen naartoe.

Advertentie

Heb je een chronische ziekte of andere medische problemen, dan kun je voor een preconceptie-advies het beste naar de huisarts of gynaecoloog gaan.

Persoonlijk advies over gezond zwanger worden en zijn

Tijdens het kinderwensspreekuur (ook wel preconceptie-spreekuur genoemd) geeft de verloskundige of huisarts je persoonlijk advies over hoe je op een gezonde manier zwanger kunt worden en wat tijdens de zwangerschap belangrijk is wat betreft je gezondheid. Zij/hij vertelt je hoe jullie de kans kunnen vergroten op het krijgen van een gezonde baby.

Je krijgt bijvoorbeeld uitleg over het slikken van foliumzuur, gevarieerd en gezond eten, je menstruatiecyclus, medicijngebruik, risicofactoren in de familie en de schadelijke gevolgen van alcohol en sigaretten. Maar ook jouw vragen, wensen, angsten en/of twijfels staan tijdens het kinderwensspreekuur centraal.

Vragenlijst kinderwensspreekuur

De meeste verloskundigen en gynaecologen werken tijdens het kinderwensspreekuur met een vragenlijst. Je kunt de vragenlijst vooraf invullen via zwangerwijzer.nl. Meestal ga je één keer naar het kinderwensspreekuur. Soms is het nodig om nog een keer terug te komen, omdat er iets uitgezocht moet worden, informatie moet worden opgevraagd bij de huisarts of een medisch specialist, of omdat je bijvoorbeeld nog een keer moet bloedprikken.

Advertentie

De meeste zorgverzekeringen vergoeden het kinderwensconsult, maar vraag voor de zekerheid bij jouw zorgverzekeraar na of dit ook voor jou geldt. Verloskundigen rekenen overigens verschillende tarieven voor het kinderwensspreekuur; vraag voor je een afspraak maakt naar het tarief.

Kinderwensspreekuur bij jou in de buurt

Op deverloskundige.nl kun je op postcode zoeken naar verloskundigenpraktijken bij jou in de buurt. Op de website van de praktijk kun je vervolgens kijken of ze een kinderwensspreekuur aanbieden.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: KNOV, Verloskundige

Advertentie

Hans Duvekot

Gynaecoloog-perinatoloog

Sinds 1992 is Hans Duvekot gynaecoloog. Na de medische studie in Rotterdam te hebben doorlopen, specialiseerde hij zich tot gynaecoloog in Maastricht. Na meer dan tien jaar als algemeen gynaecoloog in het voormalige St. Clara Ziekenhuis in Rotterdam te hebben gewerkt, werd hij in 2003 gynaecoloog-perinatoloog op de afdeling verloskunde van het Erasmus MC in Rotterdam.

Daar houdt hij zich vooral bezig met zorg voor en onderzoek naar zwangere vrouwen die een gecompliceerde zwangerschap meemaken. Tijdens de laatste corona epidemie waren dat onder meer zwangere vrouwen die door deze ziekte langdurig moesten worden beademd.

Naast dit werk zet hij zich in voor het ontwikkelen van richtlijnen op het gebied van verloskunde voor zorgprofessionals. In dat kader worden nu stappen gezet om dat soort richtlijnen in Europees verband te gaan ontwikkelen. Een spannende ontwikkeling die de verloskundige zorg in Europa hopelijk meer gaat harmoniseren.

Meer informatie vind je op de website www.erasmusmc.nl en voor achtergrond:
LinkedIn

Ouders van Nu product – Negen maanden dagboek

Zwangerschapsdagboek - om de mooiste momenten vast te leggen

€15
Bestel nu