BAM-een-zaaddonor-zoeken

Een zaaddonor zoeken

Voor een bewust alleenstaande moeder (of lesbische moeder) begint het ouderschap bij een zaaddonor zoeken. Er zijn verschillende soorten donoren. Waar let je op bij de keuze voor een donor en welke afspraken maak je met hem? Er zijn 3 soorten donoren. Welk type bij jou past hangt er onder meer vanaf of je wilt dat je kind later contact kan zoeken met zijn donor.

Zaaddonor zoeken: soorten zaaddonors

Voor je een zaaddonor gaat zoeken, moet je eerst nadenken over welk type donor je zoekt. Er zijn 3 verschillende soorten donors:

A-donor

De A-donor is een anonieme donor. In Nederland kunnen mannen niet meer anoniem sperma doneren. Wil je een anonieme donor, dan ben je aangewezen op een kliniek in het buitenland.

B-donor

De B-donor vind je via een Nederlandse kliniek of in het buitenland. Nederlandse klinieken hebben een wachtlijst van 1-2 jaar. De gegevens van de donor worden in Nederland geregistreerd door de Stichting Donorgegevens. Vanaf zijn 16e kan je kind de persoonsgegevens van zijn zaaddonor daar opvragen. Een aantal basisgegevens zijn altijd op te vragen, zoals kleur van de ogen, opleiding, gewicht. De donor kan bezwaar maken tegen het doorgeven van zijn persoonsgegevens, maar dan moet hij wel kunnen aantonen dat hij zwaarwegende redenen heeft om die gegevens geheim te houden. De donor kan geen gegevens van jouw kind opvragen.

C-donor

Een C-donor is een donor die je zelf vindt. Dat kan een familielid of vriend zijn of je kunt iemand zoeken op een matchingsite. Vooral als je de donor een rol wilt laten spelen in het leven van je kind, is het fijn als je een bekende donor kunt vinden. Er zitten ook nadelen aan: als je buiten een kliniek om wilt proberen zwanger te raken, gaat alles op basis van goed vertrouwen. De donor wordt dan bijvoorbeeld niet regelmatig gecheckt op seksueel overdraagbare aandoeningen. Ook weet je van tevoren niet hoe de kwaliteit van het sperma is. Bij donoren uit een spermabank is de zaadkwaliteit altijd gecontroleerd.

Op zoek naar een bekende zaaddonor

Wil je een bekende zaaddonor zoeken, dan kun je op zoek gaan in je eigen omgeving of op internet. Op de volgende sites kun je oproepjes plaatsen:

Je kunt ook kiezen voor een co-ouderschapsconstructie. Bijvoorbeeld samen met een alleenstaande (homo)man of een homostel.

Donorcontract

In een donorcontract leg je afspraken met de donor vast. Je spreekt af hoe je de verwekking aanpakt en welke rol de donor krijgt in het leven van je kind. Dat is slim om te doen, omdat alle partijen dan weten waar ze aan toe zijn. Je kunt je bij het opstellen van een donorcontract laten begeleiden door een notaris of advocaat.

Een donorcontract is niet rechtsgeldig, maar je toont er wel mee aan dat het kind door inseminatie is verwekt in plaats van gemeenschap. Bij inseminatie spreek je niet van een vader maar van een donor. Een donor heeft geen vaderschapsrechten en –plichten. Kom je met de donor in conflict over het ouderschap, dan kan de rechter jullie vastgelegde afspraken meewegen in zijn oordeel.

Deense donorbanken

Bij een Deense donorbank kun je niet alleen anonieme donors vinden, ook hebben ze geen wachtlijst, omdat de donors een vergoeding krijgen. Als je dat wilt, heb je in Denemarken ook veel meer keuze. In Nederland is het vaak zo dat er een donor voor je wordt uitgezocht op basis van jouw uiterlijke kenmerken, zodat de kans het grootst is dat je kind enigszins op je lijkt.

In Denemarken kun je zelf aangeven welke kenmerken je voorkeur hebben en weet je veel meer over de donor (je kunt zelfs kinderfoto’s van hem krijgen!). Je hebt dus bijna net zoveel keuze als wanneer je voor een bekende donor kiest, maar wel het voordeel dat de zoektocht makkelijker is en dat alles wordt geregeld via de kliniek (tests e.d.). Deense donorbanken hebben zowel A- als B-donoren. Kies je voor sperma van een buitenlandse A-donor, dan kun je dat niet in Nederland laten insemineren. Je kunt daarvoor wel in een Belgische kliniek terecht.

Meer informatie vind je bij de Vereniging voor Bewust Alleenstaande Moeders