Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Een zaaddonor zoeken

Voor sommige moeders zoals bewust alleenstaande moeders (of lesbische moeders) begint het ouderschap bij een zaaddonor zoeken. Er zijn verschillende soorten donoren. Waar let je op bij de keuze voor een donor en welke afspraken maak je met hem? Er zijn 3 soorten donoren. Welk type bij jou past hangt er onder meer vanaf of je wilt dat je kind later contact kan zoeken met zijn donor.

In samenwerking met expert

Kim Smienk

Specialist familierecht & familiemediator

Zaaddonor zoeken: soorten zaaddonors

Voor je een zaaddonor gaat zoeken, moet je eerst nadenken over welk type donor je zoekt. Er zijn 3 verschillende soorten donors:

Advertentie

A-donor

De A-donor is een anonieme donor. Doordat de A-donor anoniem is, weet het kind niet wie diens donor is. In Nederland kunnen mannen niet meer anoniem sperma doneren. Wil je een anonieme donor, dan ben je aangewezen op een kliniek in het buitenland.

B-donor

De B-donor vind je via een Nederlandse kliniek of in het buitenland. Nederlandse klinieken hebben een wachtlijst van 1-2 jaar. De gegevens van de donor worden in Nederland geregistreerd door de Stichting Donorgegevens. Totdat je kind 12 is kun je als ouders daar fysieke en sociale gegevens over de donor opvragen. Vanaf zijn 12e kan je kind zelf basisgegevens over zijn zaaddonor opvragen. Zoals de kleur van de ogen, opleiding en gewicht. Vanaf zijn 16e kan je kind de persoonsgegevens zoals de naam van zijn zaaddonor opvragen. Vanaf zijn 16e kan het kind dan ook contact opnemen met de donor. De donor kan bezwaar maken tegen het doorgeven van zijn persoonsgegevens, maar dan moet hij wel kunnen aantonen dat hij zwaarwegende redenen heeft om die gegevens geheim te houden. De donor kan geen gegevens van jouw kind opvragen.

C-donor

Een C-donor is een donor die je zelf vindt. Dat kan een familielid of vriend zijn of je kunt iemand zoeken op een matchingsite. Vooral als je de donor een rol wilt laten spelen in het leven van je kind, is het fijn als je een bekende donor kunt vinden. Er zitten ook nadelen aan: als je buiten een kliniek om wilt proberen zwanger te raken, gaat alles op basis van goed vertrouwen. De donor wordt dan bijvoorbeeld niet regelmatig gecheckt op seksueel overdraagbare aandoeningen. Ook weet je van tevoren niet hoe de kwaliteit van het sperma is. Bij donoren uit een spermabank is de zaadkwaliteit altijd gecontroleerd.

Op zoek naar een bekende zaaddonor

Wil je een bekende zaaddonor zoeken, dan kun je op zoek gaan in je eigen omgeving of op internet. Op de volgende sites kun je oproepjes plaatsen:

Advertentie

Je kunt ook kiezen voor een co-ouderschapsconstructie. Bijvoorbeeld samen met een alleenstaande (homo)man of een homostel.

Donorcontract

In een donorcontract leg je afspraken met de donor vast. Je spreekt af hoe je de verwekking aanpakt en welke rol de donor krijgt in het leven van je kind. Dat is slim om te doen, omdat alle partijen dan weten waar ze aan toe zijn. Je kunt je bij het opstellen van een donorcontract laten begeleiden door een jurist, notaris of advocaat.

Met een donorcontract toon je aan dat het kind door kunstmatige inseminatie is verwekt in plaats van gemeenschap. Bij kunstmatige inseminatie spreek je niet van een verwekker maar van een donor. Een donor heeft bepaalde ouderschapsrechten en –plichten niet. De donor hoeft bijvoorbeeld geen kinderalimentatie te betalen, zoals een verwekker dat wel moet. Kom je met de donor in conflict over het ouderschap, dan weegt de rechter jullie afspraken in het donorcontract mee in zijn oordeel.

Deense donorbanken

Bij een Deense donorbank kun je niet alleen anonieme donors vinden, ook hebben ze geen wachtlijst, omdat de donors een vergoeding krijgen. Als je dat wilt, heb je in Denemarken ook veel meer keuze. In Nederland is het vaak zo dat er een donor voor je wordt uitgezocht op basis van jouw uiterlijke kenmerken, zodat de kans het grootst is dat je kind enigszins op je lijkt.

Advertentie

In Denemarken kun je zelf aangeven welke kenmerken je voorkeur hebben en weet je veel meer over de donor (je kunt zelfs kinderfoto’s van hem krijgen!). Je hebt dus bijna net zoveel keuze als wanneer je voor een bekende donor kiest, maar wel het voordeel dat de zoektocht makkelijker is en dat alles wordt geregeld via de kliniek (tests e.d.). Deense donorbanken hebben zowel A- als B-donoren. Kies je voor sperma van een buitenlandse A-donor, dan kun je dat niet in Nederland laten insemineren. Je kunt daarvoor wel in een Belgische kliniek terecht.

Kim Smienk

Specialist familierecht & familiemediator

Kim Smienk is eigenaresse van Kim Smienk Mediation. Kim weet alles over de juridische kant van het ouderschap en is specialist in de 'minder standaard' (familie)relaties. Ze stelt contracten op voor ouders die met een zaaddonor een kindje krijgen, begeleidt draagmoeders en maakt ouderschapsplannen voor kinderen die door meer dan twee ouders worden opgevoed. Verloopt het ouderschap even niet zo soepel? Als familiemediator krijgt Kim jullie weer op de rit.

Contact
Website
LinkedIn
Instagram

Commercieel – Prenatal – Offer – Zwangerschapjeans

Zwangerschapjeans

Met een tricot buikband die makkelijk meerekt
Shop nu