Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Vruchtbaarheidsbehandelingen

Als zwanger worden niet vanzelf gaat kunnen in sommige gevallen vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IUI en IVF uitkomst bieden. In dit overzicht vind je informatie over de meest voorkomende vruchtbaarheidsbehandelingen en het fertiliteitstraject.

Als zwanger worden niet vanzelf gaat

Als je na een jaar vrijen zonder anticonceptiemiddelen niet zwanger bent geworden, kunnen jij en je partner beslissen om te laten onderzoeken waardoor het komt dat een zwangerschap uitblijft.

Advertentie

Fertiliteitstraject

Tijdens een fertiliteitstraject wordt bij de vrouw onder andere onderzocht of er wel een eisprong is. Ook wordt het sperma in een laboratorium onderzocht.

Als uit vruchtbaarheidsonderzoek blijkt dat er factoren zijn die een zwangerschap in de weg staan, kan geadviseerd worden om de natuur langer de kans te geven om zwanger te worden. Wanneer er een vruchtbaarheidsstoornis aanwezig is, kan een vruchtbaarheidsbehandeling in sommige gevallen de kans op een zwangerschap vergroten.

Er bestaan verschillende soorten vruchtbaarheidsbehandelingen zoals ovulatie inductie, IUI, IVF en behandelingen met donoreicellen of donorzaadcellen. Een vruchtbaarheidsbehandeling garandeert geen zwangerschap. Sommige stellen blijven helaas ongewenst kinderloos.

Welke vruchtbaarheidsbehandelingen zijn er?

Een specialist bepaalt voor welke vruchtbaarheidsbehandeling je in aanmerking komt. Een overzicht van de meest voorkomende behandelingen:

 • Ovulatie-inductie

  Als je problemen hebt met je eisprong (bijvoorbeeld een zeer onregelmatige cyclus of een cyclus langer dan zes weken), kun je baat hebben bij ovulatie-inductie (OI). Bij deze behandeling wordt de uitrijping van een eicel gestimuleerd met medicijnen.

 • Intra-Uteriene Inseminatie (IUI)

  IUI is de meest toegepaste vruchtbaarheidsbehandeling in Nederland. Hierbij worden voorbewerkte zaadcellen direct in je baarmoeder ingebracht. Dit gebeurt rond de eisprong. Deze behandeling kan in een natuurlijke cyclus, of in een cyclus gestimuleerde met hormonen plaatsvinden. Dit is afhankelijk van de reden waarom een IUI behandeling gestart wordt.

 • In-vitro Fertilisatie (IVF)

  In-vitrofertilisatie wordt ook wel reageerbuisbevruchting genoemd. IVF betekent letterlijk bevruchting (fertilisatie) in glas (in vitro). De bevruchting vindt buiten je lichaam plaats. Je krijgt een hormoonbehandeling zodat er meerdere eitjes rijpen.

 • Intra-cytoplasmatische-sperma-injectie (ICSI)

  Een ICSI behandeling lijkt op een IVF behandeling. Echter, de manier waarop de bevruchting plaatsvindt in het laboratorium is anders. Bij ICSI wordt een zaadcel direct in de eicel ingebracht.

 • Eiceldonatie

  Als je vervroegd in de overgang komt, of er onvoldoende goede eicellen in de eierstok aanwezig zijn, maar je wel een normale baarmoeder hebt, kan eiceldonatie een optie zijn. Een donatrice staat eicellen af die daarna bevrucht kunnen worden met de zaadcellen van je partner (of met donorzaad). De donatrice ondergaat daarbij een behandeling, net als bij IVF.

 • Kunstmatige Inseminatie Donorsperma (KID)

  KID is een mogelijkheid als het sperma van je partner van zeer slechte kwaliteit is of als hij helemaal geen spermacellen produceert. Het donorsperma wordt met een dun buisje ingebracht in je baarmoeder tijdens je vruchtbare periode (dus vlak voor je eisprong).

 • MESA, PESA of TESE bij ontbreken zaadcellen

  Bij azoöspermie worden er wel zaadcellen aangemaakt, maar komen deze niet met een zaadlozing naar buiten. De zaadcellen zijn in de bijbal of de zaadballen aanwezig. Bij een MESA behandeling worden de zaadcellen direct uit de bijbal gehaald door middel van een microchirurgische ingreep. Bij PESA worden de zaadcellen met een naald opgezogen uit de bijbal. Wanneer dit niet lukt kan er een poging gedaan worden om zaadcellen uit de zaadbal zelf te halen door middel van een TESE-behandeling.

 • In-vitro Maturatie (IVM)

  Dit is een behandeling waarbij onrijpe eicellen uit de eierstokken worden gehaald. Deze worden in het laboratorium tot rijping gebracht om ze vervolgens te bevruchten via IVF of ICSI. Deze techniek wordt in Nederland niet meer toegepast omdat uit onderzoek is gebleken dat de kans op een zwangerschap door middel van deze behandeling extreem laag is.

Verschil IVF en ICSI

IVF- en ICSI-behandelingen lijken op elkaar: in beide gevallen wordt een eicel buiten het lichaam bevrucht. Bij ICSI wordt een zaadcel in een eicel gespoten en daarmee gaat deze behandeling iets verder dan IVF, waarbij een zaadcel zelf de eicel bevrucht. Bij beide behandelingen gebruik je eerst hormonen om eicellen te laten rijpen, daarna worden die met een punctie verwijderd en als er sprake is van een bevruchting, wordt de bevruchte eicel teruggeplaatst.

De juiste kliniek

Wanneer de huisarts je doorverwijst naar een gynaecoloog of fertiliteitsarts voor een vruchtbaarheidsbehandeling, kun je vaak zelf kiezen naar welke kliniek je gaat. Bij de kliniek zal een specialist aangeven of, en voor welke vruchtbaarheidsbehandeling(en) je in aanmerking komt. Niet iedere kliniek biedt iedere vruchtbaarheidsbehandeling aan, dus soms word je daarna weer doorverwezen. Bij het kiezen van een kliniek kun je rekening houden met de reistijd (je moet soms vaak op en neer reizen in korte tijd) en de tevredenheid van andere patiënten. Controleer ook of jouw verzekeringsmaatschappij een contract heeft met de kliniek van jouw keuze.

Vruchtbaarheidsbehandelingen: vergoedingen

Vruchtbaarheidsonderzoek en vruchtbaarheidsbehandelingen worden alleen vergoed tot 43-jarige leeftijd van de wensmoeder en wanneer je door je huisarts of een andere specialist verwezen wordt. Dit moet je van tevoren regelen. Daarnaast is het verstandig om goed de voorwaarden van je verzekeringspolis te checken. Lees hier meer over de vergoeding van vruchtbaarheidsbehandelingen.

Andere mogelijkheden om je kinderwens in vervulling te laten gaan

Soms is een vruchtbaarheidsbehandeling niet mogelijk of lukt het met behulp van een behandeling niet om zwanger te worden. Er zijn dan ook andere manieren om je kinderwens in vervulling te laten gaan. Als een van beide partners onvruchtbaar is, kun je gaan denken aan zaad- of eiceldonatie, embryodonatie, draagmoederschap, pleegzorg of adoptie.

 • Zaaddonatie

  Wanneer de man onvruchtbaar is of een ernstige erfelijke ziekte heeft, is er de mogelijkheid om de zaadcel van een zaaddonor te gebruiken. Deze zaaddonor kan een bekende zijn of een onbekende via een spermabank.

 • Eiceldonatie

  Als de vrouw onvruchtbaar is of een ernstige erfelijke ziekte heeft, is eiceldonatie een mogelijkheid. De donor staat dan een eicel af die bevrucht wordt door een zaadcel van (meestal) je eigen partner. Deze bevruchte donoreicel wordt vervolgens in jouw baarmoeder geplaatst. De kans dat deze behandeling slaagt ligt even hoog als bij een reguliere ivf-behandeling.

 • Embryodonatie

  Wanneer zowel de man als de vrouw onvruchtbaar is, kan embryodonatie uitkomst bieden. Een embryo kan gedoneerd wordt door een bekende of door een onbekende via een embryobank. Dit embryo wordt bij de wensmoeder in de baarmoeder geplaatst.

 • Draagmoeder

  Als je zelf geen geschikte baarmoeder hebt of als je vanwege je gezondheid geen zwangerschap kunt voldragen, kan een draagmoeder uitkomst bieden. Jouw eicel wordt door middel van een IVF of ICSI behandeling bevrucht met het zaad van (meestal) je eigen partner. Deze bevruchte eicel wordt dan in de baarmoeder van de draagmoeder geplaatst. Jij en je partner zijn op die manier wel de biologische ouders van het kind. Er zijn zeer strenge regels voor draagmoederschap in Nederland. Deze mogelijkheid wordt slechts zelden toegepast.

 • Pleegzorg

  Pleegzorg is een vorm van hulp waarbij een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen. Zeven dagen per week of af en toe een weekend of vakantie. Voor korte of voor langere tijd. Er is in Nederlands een groot tekort aan pleegouders.

 • Adoptie

  Als je ongewenst kinderloos bent, kun je adoptie overwegen. Dit is een lange en kostbare procedure.

Bronnen: Catharina ziekenhuisMedisch Centrum Kinderwens Leiderdorp

Meer weten hoe andere vrouwen omgaan met vruchtbaarheidsbehandelingen? Praat mee op ons forum

Tessa Cox

Fertiliteitsarts

Tessa Cox werkt als Arts Voortplantingsgeneeskunde bij Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp. Tessa heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van mensen waarbij zwanger worden op de natuurlijke manier niet lukt. Ze verricht onderzoek naar de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap en begeleidt haar patiënten gedurende verschillende soorten vruchtbaarheidsbehandelingen.