Vruchtbaarheids­behandelingen

Vruchtbaarheids­behandelingen

Als zwanger worden niet vanzelf gaat kunnen vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IUI en IVF uitkomst bieden. Verschillende behandelingen zijn mogelijk.

Vruchtbaarheidsbehandelingen

Als je na een jaar vrijen zonder anticonceptiemiddelen niet in verwachting bent, kunnen jij en je partner beslissen om te laten onderzoeken waardoor het komt dat een zwangerschap uitblijft. Bij jou wordt onder andere onderzocht of je wel een eisprong hebt. Ook wordt het sperma van je partner in een laboratorium onderzocht. Als uit vruchtbaarheidsonderzoek blijkt dat jullie niet ‘op de gewone manier’ zwanger kunnen worden, kunnen jullie (afhankelijk van de uitslag van de onderzoeken) kiezen voor vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IUI, IVF of eiceldonatie bijvoorbeeld. Een vruchtbaarheidsbehandeling garandeert geen zwangerschap. Sommige stellen zullen ongewenst kinderloos blijven.

De meest voorkomende vruchtbaarheidsbehandelingen

Ovulatie-inductie

Als je problemen hebt met je eisprong (bijvoorbeeld een zeer onregelmatige cyclus of een cyclus langer dan zes weken), kun je baat hebben bij ovulatie-inductie (OVI). Bij deze behandeling wordt de eisprong opgewekt.

Intra-Uteriene Inseminatie (IUI)

IUI is waarschijnlijk de meest toegepaste vruchtbaarheidsbehandeling in Nederland. Hierbij worden voorbewerkte zaadcellen direct in je baarmoeder ingebracht. Dit gebeurt rond de eisprong.

In-vitro Fertilisatie (IVF)

In-vitrofertilisatie wordt ook wel reageerbuisbevruchting genoemd. IVF betekent letterlijk bevruchting (fertilisatie) in glas (in vitro). De bevruchting vindt buiten je lichaam plaats. Je krijgt een hormoonbehandeling zodat er meerdere eitjes rijpen.

Eiceldonatie

Als je geen goede eicellen produceert, maar wel een normale baarmoeder hebt, kan eiceldonatie een optie zijn. Een donor staat onbevruchte eicellen af. De donor ondergaat daarbij een behandeling, net als bij IVF.

Kunstmatige Inseminatie Donorsperma (KID)

KID is een mogelijkheid als het sperma van je partner van zeer slechte kwaliteit is of als hij helemaal geen spermacellen produceert. Het donorsperma wordt met een dun buisje ingebracht in je baarmoeder tijdens je vruchtbare periode (dus vlak voor je eisprong).

Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie (ICSI)

Deze behandeling kan worden toegepast als de kwaliteit van het sperma zeer slecht is. De ICSI-behandeling is voor de patiënten hetzelfde als een IVF-behandeling, maar in het laboratorium gaat het anders.