
Billings ovulatiemethode, zo werkt het
De Billings ovulatiemethode is een methode om te bepalen wanneer je op je vruchtbaarst bent. Dat doe je aan de hand van de samenstelling van je baarmoederhalsslijm.
Wat is de Billings ovulatiemethode?
Zoals je waarschijnlijk weet, kun je alleen zwanger worden als je ovuleert: het moment dat er een eitje vrijkomt uit een van je eierstokken. Je kunt erachter komen wat je vruchtbare dagen zijn door een ovulatietest te doen, maar er is dus ook de Billings ovulatiemethode (BOM).
De Australische arts (wijlen) John Billings ontwikkelde in 1953 een methode om te weten wanneer die eisprong plaatsvindt. Bij de BOM bestudeer je de samenstelling van je baarmoederhalsslijm (ook wel cervix genoemd), oftewel je vaginale afscheiding. Dit slijm verandert namelijk van vorm en kleur tijdens je cyclus, afhankelijk van hoe vruchtbaar je bent.
Lees ook: Dit betekent het als je afscheiding bruin van kleur is
Billings ovulatiemethode: fase 1
De dagen dat je ongesteld bent en de eerste paar dagen daarna, is je afscheiding dik, troebel, zuur en taai. Door de dikte van het slijm komen zaadcellen er moeilijk doorheen. En als ze dat al lukt, overleven ze de zuurgraad waarschijnlijk niet. Dit heet volgens de BOM je ‘onvruchtbaar basispatroon’. Ook kunnen je schaamlippen in deze periode wat droog aanvoelen.
Billings ovulatiemethode: fase 2
De ovulatie komt eraan, waardoor er een verandering optreedt in je afscheiding: die wordt helderder, elastischer en vloeibaarder. Het lijkt een beetje op het eiwit van een rauw ei. Als je het tussen duim en wijsvinger neemt, kun je er draden van trekken. Dit slijm is een stuk vriendelijker voor zaadcellen, ze kunnen er doorheen dringen en naar de baarmoedermond zwemmen.
De piek
De piek is het moment rondom je eisprong. Het baarmoederhalsslijm is transparant en heel glibberig, de ingang van je vagina is opgezwollen. Het rijpe eitje dat vrijkomt, blijft 12 tot 24 uur leven om bevrucht te kunnen worden. De dag na de piek wordt het slijm vlokkerig of kleverig, of verdwijnt het helemaal.
Een paar dagen voorafgaand aan de piek (in fase 2) tot 2 à 3 dagen daarna is je vruchtbare periode. In deze periode heb je de grootste kans om zwanger te raken.
Meer weten? Dit moet je doen als je zwanger wil worden: tips en advies
Nog een aanwijzing: buikpijn
Veel vrouwen krijgen vlak voor hun ovulatie buikpijn, heel specifiek op een aanwijsbare plek links of rechts onderin de buik. Dit heet ovulatiepijn en wordt veroorzaakt door de spanning in de eierstok vlak voor een eitje ‘springt’. Deze buikpijn is ook een goede indicator voor je vruchtbare periode.
Billings ovulatiemethode: fase 3
Drie tot vier dagen na de piek, tot aan je volgende menstruatie, begint weer een onvruchtbare periode. Als je afscheiding hebt, is dit meestal ondoorzichtig, droog en korrelig. Deze periode duurt ongeveer 2 weken.
Leer je lijf kennen
De Billings ovulatiemethode is een handige methode om het juiste moment te kiezen voor een poging tot zwanger raken. Probeer je eigen lichaam zo goed mogelijk te leren kennen. Je kunt bijvoorbeeld in een dagboek bijhouden wanneer je denkt in je vruchtbare fase te zijn.
Ben je onlangs gestopt met de pil of andere hormonale anticonceptiemiddelen? Dan kan het een tijdje duren voor je weer een normale vruchtbaarheidscyclus hebt, met de bijbehorende veranderingen in je baarmoederhalsslijm.
Met onderstaande rekentool kun je ook je vruchtbare dagen berekenen.
Vruchtbare dagen berekenen
Bron: De Verloskundige