Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
baby wit rompertje en muts in verschillende babymaten

Maattabel: babymaten per leeftijd

Zeker de eerste maanden groeit je baby hard. Hoe zit het met de babymaten voor kleding? Hoe lang doet je baby met een maat en waar moet je op letten bij het kopen van babykleding?

Advertentie

Babymaten leeftijd

Altijd handig om te weten welke babymaten ongeveer bij welke leeftijd horen. Dan kun je bijvoorbeeld voorspellen hoe lang je baby ongeveer met een maat doet en wanneer het tijd is om nieuwe kleren in te slaan. Tip: maak een screenshot van de babymaten tabel in dit artikel, dan heb je het altijd bij de hand. Nog een tip: app het screenshot naar familie en vrienden die graag babykleertjes voor je kind willen kopen, als jij dat ook leuk vindt natuurlijk. Dan hoeven zij je niet telkens te vragen welke babymaat je kind heeft.

Babymaten tabel

In deze babymaten tabel voor kleding vind je alle babymaten per leeftijd. Let op: dit zijn gemiddelden. Misschien is jouw baby veel sneller uit maat 74 gegroeid, om maar een voorbeeld te noemen. Ook kunnen babymaten per kledingmerk verschillen, ze kunnen ruimer of kleiner vallen dan de standaard.

Babymaten

 Leeftijd Maat Schoenmaat
0 – 1 maanden 50 10 – 12
1 – 2 maanden 56 13 – 15
2 – 4 maanden 62 13 – 15
4 – 6 maanden 68 16 – 18
6 – 9 maanden 74 16 – 18
9 – 12 maanden 80 19 – 21
1 jaar 80 19 – 21

Babymaten kleding: waar op letten?

Vlak na de geboorte slaapt je baby nog veel. Misschien laat je hem wel veel huid-op-huid bij je liggen, met alleen een luier, omslagdoek en mutsje. Omdat je hem niet voor elk slaapje uitkleedt en een pyjama aantrekt, heb je sowieso nog geen kast vol pyjama’s nodig. Vaak van kleding wisselen is onnodig en geen pretje voor je baby. Rompertjes zijn een ander verhaal: daar kun je er niet genoeg van hebben.

Advertentie

Hou je vooral in met de kleinste maat, want daar groeit je baby heel snel uit. Ook krijg je waarschijnlijk veel kleertjes cadeau, en kraamvisite gaat vaak voor maat 56. Mocht je toch te weinig hebben van een van de twee eerste babymaten, dan is wat extra’s zo gekocht. En misschien past een grotere maat ook best, als je de mouwtjes omslaat.

Let er verder vooral op dat de kleding niet te strak of veel te los zit en comfortabel is. Badstof en katoen zijn zachte materialen en makkelijk te wassen. Baby’s spugen en sommige luiers lekken, dus het is handig als de kleren makkelijk aan en uit te trekken zijn, vooral rompertjes. Drukknoopjes of klittenband is makkelijk, en overslag-rompertjes hoef je niet over het hoofd van je baby aan en uit te trekken. Een rits of grote knopen kunnen vervelend zitten voor je baby. Net als knoopjes op de rug, waar hij nog veel op ligt.

Lees ook: Huidhonger en buidelen bij baby’s, dit is waarom het zo belangrijk is

Schoenmaten baby

Heel begrijpelijk dat je die schattige babyschoentjes niet kunt weerstaan, maar je kind heeft eigenlijk pas schoenen nodig als hij gaat lopen. Om zijn voeten warm te houden kun je hem sokken of sloffen aantrekken. Eventueel met antislipzool, zodat hij bij zijn eerste stapjes niet direct uitglijdt. Als het eenmaal zover is: op blote voeten heeft hij de beste grip.

Gaat je kind buiten staan en lopen, dán is het tijd voor de eerste stappers. Neem hem mee als je schoenen voor hem gaat kopen, want het is belangrijk dat hij bij het leren lopen de juiste schoenmaat draagt. In de winkel meten ze zijn voeten precies op. Kies bij voorkeur een gesloten schoen met veters en een flexibele rubberen zool. Dat geeft de meeste stabiliteit. In deze babymaten tabel kun je kijken welke schoenmaat je baby nodig heeft.

Advertentie
Schoenmaat Centimeters
16 9,2  tot 9,8
17 9,9 tot 10,5
18 10,6 tot 11,2
19 11,3 tot 11,8
20 11,9 tot 12,4
21 12,5 tot 13,1
22 13,2 tot 13,7
23 13,8 tot 14,2
24 14,3 tot 15,0
25 15,1 tot 15,6
26 15,7 tot 16,2

Schoenmaat zelf opmeten

Het opmeten van een babyvoetje kun je ook zelf doen. Je kunt het voetje omtrekken op papier en met een meetlint de afstand meten tussen de hak en de grote teen. Vervolgens kun je met bovenstaande tabel de schoenmaat bepalen.

Tip! Een handige voetenmeter voor thuis bestel je direct via deze link.

Verschillen per kledingmerk

Het aanbod van babykleding is enorm, dat heb je vast al gemerkt zodra je de eerste piepkleine rompertjes ging kopen voor je baby. Handig om te weten: babymaten en leeftijd vallen niet altijd precies samen, want niet alle kinderen groeien precies even snel. Ook kunnen de babymaten voor kleding erg verschillen per merk. Je kunt er dus niet zomaar van uitgaan dat alle kleertjes met bijvoorbeeld maat 62 hetzelfde zitten. Een paar algemeenheden: shirtjes en jurken van Zara vallen klein, maar hun broeken zijn lang. Hema en H&M vallen groter en Amerikaanse merken vallen écht ruim. Het is best even zoeken naar wat bij jouw baby past. Gelukkig is veel babykleding gemaakt van rekbare stof, waardoor het al snel lekker zit.

Lees meer: Moet je een baby meteen troosten of verwen je hem dan? Dit zeggen experts erover. 

Redactioneel – Offer – Babyuitzet

Complete babykamer

De mooiste kinderkamers
Shop nu