Hoe voelt bandenpijn als je zwanger bent?
Bandenpijn kun je al vroeg in de zwangerschap ervaren. In het begin van de zwangerschap voelt het als een soort menstruatiekramp. Rond de twintig weken zwangerschap kan bandenpijn veranderen in een zeurende, soms stekende pijn in de onderbuik of aan de zijkanten van je baarmoeder. Die pijn kan doortrekken naar je onderrug, schaambot, vagina en je schaamlippen. Ook kan je schaambot gekneusd aanvoelen. Bandenpijn is niet te vergelijken met weeën. Die komen en gaan, bandenpijn blijf je langdurig voelen.
Herken je je niet in deze beschrijving van bandenpijn, maar heb je wel veel pijnklachten, of blijven je klachten aanhouden? Neem dan contact op met je verloskundige.
Lees ook: Zo herken je het verschil met bekkenpijn
Wat veroorzaakt bandenpijn tijdens de zwangerschap?
Je baarmoeder wordt op zijn plaats gehouden door stevige banden van bindweefsel. Deze banden zijn verbonden met je bekken. Tijdens je zwangerschap – als je baarmoeder groeit – rekken die banden uit en worden ze onder invloed van hormonen elastischer. Dat veroorzaakt bandenpijn.
Wanneer krijg je bandenpijn als je zwanger bent?
Bandenpijn kan aan het begin van je zwangerschap al optreden, maar zeker rond de twintigste week rekken de banden steeds meer uit. De baarmoeder zet dan bij veel zwangere vrouwen een groeispurt in en je buik groeit hard. Dat kan zorgen voor bandenpijn. Lees meer over de groei van je zwangere buik.
Bandenpijn kan door de volgende activiteiten versterkt worden of opkomen:
-
Het maken van een plotselinge beweging, zoals opstaan en bukken
-
Intensievere beweging, zoals een stuk lopen of sporten
-
Hoesten of niezen
-
Een volle blaas
-
Een orgasme
-
Bewegingen van je kind in de baarmoeder
Dwarsdoorsnede van het vrouwelijk lichaam, waarop de banden te zien zijn.
Wat kun je doen tegen bandenpijn als je zwanger bent?
Je kunt bandenpijn tijdens je zwangerschap niet voorkomen, maar je kunt er wel voor zorgen dat de pijn minder heftig is. Dit helpt:
- 01.
Let op je houding
Een goede houding die in balans is, is heel belangrijk. Zorg dat je je gewicht over twee benen verdeelt én over je hele voet: draag net zo veel gewicht op je tenen als op je hielen. Houd je knieën licht gebogen. Zorg ook dat je je buikspieren ontspant. - 02.
Ondersteun je buik en banden
Je kunt je buik met een buikband, sjaal of sarong ondersteunen. Zo wordt je buik als het ware een beetje opgetrokken en heb je minder last. Er zijn ook speciale zwangerschapssteunbroekjes te koop. Dit strak zittende broekje heeft een verstevigde band die je buik ondersteunt, en helpt ook bij lage rugklachten. Ook een hoge sportlegging kan je buik ondersteunen. - 03.
Ga voor rust en warmte
Heb je pijn? Ga dan rustig liggen en leg iets warms, zoals een warme kruik, tegen je buik. Ontspannen in een warm bad kan ook wonderen doen; de banden komen zo tot rust en de pijn neemt vaak binnen dertig minuten af. Tip: neem een warmwaterkruik of pittenkussen mee naar je werk om tegen je buik te leggen als je achter je bureau zit. - 04.
Opstaan, bukken en draaien
Heb je vooral last van bekkenpijn bij het opstaan, bukken of als je je omdraait in bed? Adem dan goed uit en trek je buikspieren even licht in tijdens deze handeling. Als je vanuit een voorovergebogen houding tot stand komt, bijvoorbeeld bij het tillen, buig dan ook je knieën. Zwaar tillen kun je beter vermijden tijdens je zwangerschap. - 05.
Wandelen en sporten
Bij langer wandelen en sporten helpt ondersteunend materiaal, maar doe het vooral even rustiger aan als je last hebt van bandenpijn. Of kies voor een rustigere sport, zoals pilates, zwemmen of yoga. - 06.
Hoesten en niezen
Als je moet hoesten of niezen, ondersteun dan je buik met beide handen en trek je bekkenbodemspieren in. - 07.
Voorkom een volle blaas
Moet je naar de wc? Wacht niet, maar ga meteen.
Lees ook: Tips hoe je (lage) rugpijn tijdens de zwangerschap het beste kunt voorkomen of verlichten
Bandenpijn na de bevalling
Niet fijn om te horen, maar na de bevalling is het heel normaal om nog een tijdje last te hebben van bandenpijn. Dat komt doordat de baarmoeder – nu de baby is geboren – losser in je buik ligt dan normaal en bewegingsvrijheid heeft. Daardoor komt er rek te staan op de nog uitgerekte banden. Dit gaat weer over. Je banden worden vanzelf weer steviger en stugger.
Bandenpijn bij een volgende zwangerschap
Bij een tweede of volgende zwangerschap hebben veel vrouwen eerder en meer last van bandenpijn. Dit kan komen omdat de banden en buikspieren vaak nog wat verslapt zijn en omdat de baarmoeder iets sneller groeit.
Lees ook: Zo voorkom je pijn in je stuitje
Bronnen: De verloskundige, Bekkenfysiotherapiecentrum Haarlem