Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Bevallen in een geboortecentrum

Bevallen in een geboortecentrum: de huiselijke sfeer van een thuisbevalling, maar toch buiten de deur. Niet voor niets heet dit ook wel een verplaatste thuisbevalling. Lees hier wat bevallen in een geboortehuis precies inhoudt.

Advertentie

Je mag in Nederland zelf kiezen waar je wilt bevallen, tenzij je een medische indicatie hebt. Dat kan thuis zijn of in het ziekenhuis, maar ook bevallen in een geboortecentrum (ook wel geboortehuis of bevalcentrum genoemd) wordt steeds populairder. Ook bevallen in een kraamhotel behoort tot de mogelijkheden. Let op: een geboortecentrum en kraamhotel zijn twee verschillende dingen. In een geboortecentrum ga je na de bevalling al snel weer naar huis, in een kraamhotel kun je nog (maximaal) acht dagen blijven om je kraamtijd door te brengen.

Wat is een geboortecentrum?

In een geboortecentrum of geboortehuis beval je in een huislijke omgeving onder begeleiding van je eigen verloskundige. Een geboortecentrum heeft in principe niets meer dan thuis, behalve in sommige gevallen een bevalbad of de mogelijkheid tot het krijgen van pijnstilling in de vorm van lachgas (alleen in Amsterdam). Meestal ga je een uur of twee na de bevalling weer naar huis, als jij en de baby daar klaar voor zijn.

Medische zorg

Een geboortecentrum is soms verbonden aan een ziekenhuis. Indien je medische zorg nodig hebt, ben je in dat geval maar een klapdeur verwijderd van het ziekenhuis. Je zult dan worden verplaatst naar een medische verloskamer in het ziekenhuis en verder begeleidt worden door een gynaecoloog. Als deze verloskamers vol zijn, word je naar een ander ziekenhuis doorverwezen. Is een geboortehuis niet verbonden aan een ziekenhuis en zijn er complicaties, dan zal je alsnog naar het ziekenhuis moeten om te bevallen en wordt de zorg overgedragen aan een gynaecoloog.

Redenen bevallen geboortehuis

Iedereen zonder medische indicatie kan bevallen in een geboortecentrum, maar voor sommige vrouwen is bevallen in een geboortecentrum extra fijn. Als je alleenstaand bent bijvoorbeeld of als je in het buitenland woont en in Nederland wilt bevallen. Ook als je klein woont of een erg gehorig huis hebt, maar niet in een ziekenhuis wilt bevallen, kan bevallen in een geboortecentrum een uitkomst zijn.

Advertentie

Bevallen in een geboortecentrum

Net als bij iedere andere bevalling die begeleid wordt door een verloskundige, bel je je verloskundige als je denkt dat de bevalling is begonnen. In overleg met hem of haar ga je op een gegeven moment naar het geboortecentrum. Daar is altijd iemand aanwezig om jullie op te vangen. Je krijgt een eigen bevalsuite waar je je kunt settelen. Net zoals bij een thuisbevalling of poliklinische bevalling word je begeleid door je eigen verloskundige. Ook is er een kraamverzorgster van het geboortecentrum aanwezig.

Na de bevalling

Als je baby is geboren krijg je nog wat tijd om bij te komen van de bevalling. In principe ga je daarna naar huis. Soms kun je ook de eerste kraamvisite ontvangen in het geboortecentrum. Vraag vooraf na hoe dat in het geboortecentrum van jouw keuze gaat.

Voordelen van bevallen in een geboortecentrum

  • Huiselijke sfeer (geen felle verlichting zoals in een ziekenhuis bijvoorbeeld).
  • Na de bevalling kom je thuis in een schoon huis (tenminste.. als je de boel een beetje netjes hebt achtergelaten).
  • Soms heb je de mogelijkheid in een bevalbad te bevallen of (lichte) pijnbestrijding te krijgen.
  • Als het geboortecentrum intern bij een ziekenhuis zit, heb je het voordeel dat als je een medische indicatie hebt, je niet ver hoeft te verplaatsen (mits er plek is in dat ziekenhuis).

Nadelen van bevallen in een geboortecentrum

  • Je moet alsnog op pad als de bevalling begonnen is (in tegenstelling tot een thuisbevalling).
  • Niet alle verzekeraars vergoeden alle kosten.
  • Als je een tijdens de bevalling een medische indicatie krijgt, wordt je alsnog naar de gynaecoloog in het ziekenhuis doorverwezen.

Kosten

Als je zonder medische noodzaak bevalt in een ziekenhuis of instelling (in dit geval een geboortecentrum), dan gelden er andere voorwaarden dan een bevalling met medische noodzaak. In veel gevallen worden alle kosten vergoed. Check bij je zorgverzekeraar of dat voor jou ook geldt of dat je maar een deel vergoedt krijgt, en hoeveel eigen risico je moet betalen. Dit verschilt namelijk per zorgverzekeraar, per geboortecentrum en is afhankelijk van je aanvullende verzekeringen. De kraamzorg die je ontvangt in een geboortecentrum wordt altijd vergoed door de verzekering, hierbij betaal je wel altijd een verplicht eigen risico.

Locaties geboortehuizen

Geboortecentra bevinden zich door heel Nederland. Je verloskundige kan je hier meer over vertellen.

Advertentie

Bron: De Verloskundige

Commercieel – Prenatal – Offer – Zwangerschaps lounge kledingset

Zwangerschaps lounge kledingset

Sweater & broek homewear
Shop de look