Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
kraamhotel

Bevallen en kraamtijd in een kraamhotel

Als je niet thuis wilt bevallen, maar ook niet in het ziekenhuis, kun je in een kraamhotel terecht. Hier kun je niet alleen bevallen, maar ook je kraamtijd doorbrengen. Wat is een kraamhotel precies en wordt een verblijf vergoed door de verzekering?

Advertentie

In Nederland mag je (zonder medische indicatie) kiezen waar je wilt bevallen. In het ziekenhuis, thuis, of bijvoorbeeld in een geboortecentrum of kraamhotel.

Wat is een kraamhotel?

In een kraamhotel kun je je baby krijgen in de huiselijke sfeer van een thuisbevalling met de medische voorzieningen van een ziekenhuis. Niet voor niets wordt het ook wel een verplaatste thuisbevalling genoemd. In een kraamhotel heb je een eigen kamer en badkamer. Vaak is er daarnaast nog een gemeenschappelijke huiskamer. Kraamhotels liggen vaak vlakbij of zijn zelfs onderdeel van een ziekenhuis. Handig, want mocht het door complicaties alsnog nodig zijn om in het ziekenhuis te bevallen, dan ben je er zo. Een bevalling in een kraamhotel staat onder begeleiding van je eigen verloskundige.

Kraamtijd in het kraamhotel

Je kunt na de bevalling maximaal acht dagen in een kraamhotel blijven. Je hebt dan 24 uur per dag een team van deskundigen tot je beschikking om je te helpen bij de zorg voor je baby. Ook vinden sommige vrouwen het prettig om een paar dagen rustig bij te kunnen komen van de bevalling in kraamhotel voordat ze weer naar huis gaan. En om hulp te hebben bij ontvangen van kraambezoek en ze te voorzien van koffie, thee en beschuit met muisjes. Partners mogen tegen een kleine vergoeding ook blijven slapen in het kraamhotel en zijn sowieso altijd welkom om bij hun vrouw en kind(eren) langs te gaan.

Medische zorg

Je kunt alleen in een kraamhotel bevallen als je geen medische indicatie hebt. Een bevalling in een kraamhotel, moet je dus eigenlijk zien als een thuisbevalling, alleen vindt het niet bij jou thuis plaats. Mochten er tijdens het bevallen in een kraamhotel medische complicaties optreden, dan zal je – net als bij een thuisbevalling – alsnog naar het ziekenhuis moeten. Vaak hoef je hiervoor niet ver te reizen, want veel kraamhotel liggen in de omgeving van een ziekenhuis. Soms zijn ze zelfs onderdeel van een ziekenhuis, zodat je zo op de verloskamer bent bij eventuele complicaties.

Waarom bevallen in een kraamhotel?

Iedereen zonder medische indicatie kan bevallen in een kraamhotel, maar waarom zou je hiervoor kiezen? Hier een aantal mogelijke redenen om je baby in een kraamhotel te krijgen.

Als je:

 • niet in het ziekenhuis wilt bevallen maar je huis niet geschikt is voor een bevalling (bijvoorbeeld een smalle trap waardoor je niet naar het ziekenhuis kunt in geval van nood).
 • huis te klein is om (veel) visite te ontvangen.
 • thuis aan het verbouwen bent.
 • middenin een verhuizing zit.
 • 24 uur zorg nodig hebt door lichamelijke omstandigheden.
 • alleenstaande moeder bent.
 • in het buitenland woont, maar wel graag in Nederland bevalt en kraamt.
 • partner onregelmatige diensten draait of ’s avonds/’s nachts niet thuis is.
 • een bedrijf aan huis hebt en thuis daarom net tot rust komt.

Hoe verloopt de bevalling in een kraamhotel

Een bevalling in een kraamhotel verloopt in principe hetzelfde als een bevalling in een geboortecentrum, met als verschil dat je hier waarschijnlijk ook je kraamtijd doorbrengt. Als de bevalling is begonnen, bel je je verloskundige. In overleg met haar ga je op een gegeven moment naar het kraamhotel: hier krijg je je eigen kamer met badkamer toegewezen waar je zult bevallen. Je wordt tijdens de bevalling begeleid door je eigen verloskundige en een kraamverzorgende van het kraamhotel.

Voordelen bevallen in kraamhotel

 1. Je bevalt in een huiselijke sfeer, maar je hebt thuis de rompslomp niet die bij een thuisbevalling komt kijken.
 2. Je hebt je baby 24 uur bij je, maar mocht je hulp nodig hebben, dan kun je je kind even toevertrouwen aan de kraamverzorgster.
 3. Er zijn altijd deskundige in de buurt om je te helpen of advies te geven, bijvoorbeeld over borstvoeding of de verzorging van je kind.
 4. Je hoeft je gedurende je kraamtijd geen zorgen te maken over het huishouden of het zetten van koffie voor de visite.

Na de bevalling

Als je baby eenmaal is geboren, heb je in een kraamhotel alle tijd om bij te komen: je hoeft de komende vijf dagen (de gemiddelde duur van een verblijf in een kraamhotel) of zelfs acht dagen (de maximale duur van een verblijf) nergens heen. En niet alleen dat. Je krijgt ook nog eens alle hulp die je maar kunt bedenken. In het kraamhotel zijn er allerlei hulptroepen aanwezig. Je krijgt hulp bij borstvoeding als dat nodig is en er is 24 uur per dag een kraamverzorger van het kraamhotel aanwezig om je te helpen met de zorg voor je baby (dus ook ’s nachts). Je verloskundige komt de dagen die volgen op je bevalling bij je langs in het kraamhotel om te checken of alles goed gaat met jou en je baby. Eventueel kun je thuis ook nog wat kraamhulp krijgen, afhankelijk van hoe lang je in het kraamhotel bent gebleven.

Kosten kraamhotel

Een verblijf in een kraamhotel is over het algemeen niet duurder dan het thuis ontvangen van acht uur per dag aan kraamzorg. Veel verzekeraars vergoeden dit dan ook, maar check altijd van tevoren bij je eigen verzekeraar welke kosten gedekt worden en hoeveel er bijvoorbeeld van je eigen risico af gaat. Ook zal je rekening moeten houden met reistijd. Kraamhotels zijn over heel Nederland verspreid dus de kans is groot dat er een bij jullie in de buurt is, maar check dit van tevoren goed. Niet alleen jij, maar ook je verloskundige moet wel op tijd in het kraamhotel kunnen zijn als de bevalling eenmaal begint. Hier vind je een overzicht van de kraamhotels in Nederland.

Bron: Lunavi Kraamzorg

Redactioneel – Offer – Pijnstilling

Elle TENS 2

Natuurlijke pijnbestrijding bij de bevalling
Shop nu