Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Pethidine tijdens de bevalling

Pethidine is een van de mogelijke pijnbestrijders bij een bevalling in het ziekenhuis. Wat is dit middel precies? Hoe werkt het en wat zijn de voor- en nadelen? 

In samenwerking met expert

Ilse Dons-Sinke

Anesthesioloog

Hoe werkt pethidine?

Pethidine is pijnstillende, morfine-achtige stof die ontspannend werkt. Het zorgt voor rust tijdens je bevalling, maar je wordt niet helemaal verdoofd. Je blijft de weeënpijn dus wel voelen, alleen wordt deze flink afgezwakt. Voelt de wee zonder pethidine aan als een hoge berg, na gebruik voelt de wee aan als een heuvel.

Advertentie

Soms wordt het gecombineerd met een slaapmiddel. Hierdoor kun je wat meer rust vinden en die ontspanning kan ook je ontsluiting versnellen.

Pethidine wordt meestal toegepast in de eerste fase (de latente fase) van de bevalling. De pijnstilling kan alleen worden gegeven in een ziekenhuis, meestal voordat je 5 centimeter ontsluiting hebt. De ontsluitingsfase: wat gebeurt er per centimeter?

Hoe wordt pethidine toegediend?

Het wordt toegediend door middel van een injectie in je bil of bovenbeen. De pijnstiller werkt binnen een kwartier tot half uur en blijft ongeveer vier uur effectief. Soms wordt daarna een tweede injectie gegeven. Meer weten? Dit zijn andere soorten pijnbestrijding. 

Is het gevaarlijk voor de baby?

Voordat je pethidine krijgt toegediend, wordt eerst gecontroleerd of je baby deze pijnstilling aan kan. Het middel komt namelijk via jouw bloed en de placenta ook bij de baby terecht. Hierdoor kan je baby net als jou versuft raken.

Als het middel nog in het bloed van je baby zit op het moment van de geboorte, kan je baby last krijgen van ademhalingsproblemen en spierslapte. Dat kan er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat je baby na de geboorte minder goed aan je borst kan drinken. Pethidine wordt daarom alleen toegediend als de gynaecoloog verwacht dat de geboorte nog enkele uren op zich laat wachten. 

Gaat de bevalling sneller dan verwacht of heeft de baby toch ademhalingsproblemen? Dan wordt er direct na de bevalling zuurstof toegediend aan de baby. Ook kan hij een prik krijgen die de werking van pethidine tegengaat. Maar omdat het middel alleen in de eerste fase van de bevalling wordt toegepast, komt dat niet vaak voor.

Lees hier meer over remifentanil als pijnbestrijding tijdens de bevalling. 

Voor- en nadelen

Voordelen:

  • Pethidine werkt ontspannend en pijnstillend. Dit kan ook een positieve invloed hebben op de ontsluiting.
  • Je kunt pethidine in elk ziekenhuis krijgen toegediend; er is geen anesthesist voor nodig.

Nadelen: 

  • Het middel bereikt via de placenta ook de baby. Ook je baby kan daardoor suf worden, en dat kan problemen opleveren met ademen. Het middel kan alleen worden gegeven als je baby het aankan.
  • Een nadeel van pethidine voor jou zou kunnen zijn dat je de bevalling minder bewust meemaakt (dan je had gewild), omdat je er versuft van raakt.
  • Mogelijk helpt de pijnstilling minder goed dan je zou wensen. Twee op de drie vrouwen geeft na het gebruik van pethidine aan nog pijn te voelen.
  • Doordat je er wat suf wordt, mag je na toediening niet meer rondlopen en moet je in bed blijven liggen. Het risico dat je zou vallen, is te groot.
  • Pethidine mag alleen in de eerste fase van de bevalling worden gegeven.

Bijwerkingen

Pethidine kan net als bij andere pijnstillende medicatie voor wat bijwerkingen zorgen. Zo kun je misselijk of duizelig worden of kun je er hoofdpijn door krijgen. Soms kan het niet worden toegepast in combinatie met andere medicijnen of met bijvoorbeeld astma.

Hartfilmpje

Voordat je pethidine krijgt toegediend, wordt het hart van je baby gecontroleerd door middel van een hartfilmpje oftewel een CTG (cardiotocogram). Dit duurt ongeveer een half uur. Daarna val je onder verantwoordelijkheid van een gynaecoloog, die het hart van je baby goed in de gaten blijft houden.

De reden hiervoor is dat je baby last zou kunnen hebben van het medicijn en ook na de geboorte wat meer moeite zou kunnen hebben met de eerste ademhaling. In ziekenhuis zijn middelen voorhanden als blijkt dat de baby moeite heeft met de eerste ademhaling.

Lees hier alles over de verschillende soorten weeën hoe je ze het beste opvangt.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: De Verloskundige, Geboortecentrum Puur, Isala

Ilse Dons-Sinke

Anesthesioloog

Ilse Dons-Sinke is anesthesioloog in het Sophia Kinderziekenhuis Erasmus MC Rotterdam. Zij is gespecialiseerd in de anesthesie bij kinderen en zwangere patiënten. Haar voornaamste expertise ligt op het gebied van de obstetrische (zwangere) anesthesie.

Het Sophia Kinderziekenhuis is een academisch centrum dit houdt in dat of wel de baby of wel de zwangere patiënt een gecompliceerd of een heel specifiek probleem heeft waar speciale zorg voor nodig is. Ook geeft ze onderwijs aan verpleegkundige en artsen in opleiding.

Commercieel – Prenatal – Offer – Zwangerschaps lounge kledingset

Zwangerschaps lounge kledingset

Sweater & broek homewear
Shop de look