Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Pijnstilling bij de bevalling met steriele waterinjecties

Steriele waterinjecties kunnen pijn verlichten tijdens de weeën, met name in de onderrug. Er zijn geen bijwerkingen en je hoeft er niet voor naar het ziekenhuis. Hoe gaat dat in z’n werk?

In samenwerking met expert

Marijn van der Zwaard

Zwangerschapscoach

Wat zijn steriele waterinjecties?

Een steriele waterinjectie (SWI) is een injectie met een klein beetje steriel water in de onderhuidse vetlaag. In Canada, Australië en Scandinavië is deze manier van pijnverlichting bij de bevalling al jaren heel gangbaar en ook in Nederland zijn sommige verloskundigen erin getraind. De injecties zorgen voor tijdelijke pijnvermindering en volgens verschillende onderzoeken is dit erg effectief. Omdat er geen medicatie in zit, maar alleen steriel water, hoef je er niet voor naar het ziekenhuis. Er zijn ook geen bijwerkingen of nadelige gevolgen voor jou of je baby. 

Advertentie

Lees hier meer over andere vormen van natuurlijke pijnbestrijding.

Hoe wordt het toegepast?

SWI helpt vooral bij rugweeën en pijn in de onderrug. Ongeveer een derde van de vrouwen heeft hier bij de bevalling last van. De verloskundige geeft je vier prikken met steriel water in de ‘ruit van Michaelis’, een deel van je onderrug net boven je bilnaad. Het prikken kan tijdens een wee of tussen de weeën door. Het effect is heel snel merkbaar: al voordat de volgende wee begint. Je hebt tot twee uur lang (veel) minder pijn en kunt de injecties herhalen mocht het nodig zijn. 

Het is veilig in elke bevallingsfase, maar sommige vrouwen overbruggen er alleen de tijd mee tot ze een ruggenprik kunnen krijgen of juist het eind van de ontsluitingsfase, als het te laat is voor een ruggenprik. 

Lees ook: Dit zijn de voor- en nadelen van een ruggenprik

Waarom werkt water tegen pijn?

Het effect van SWI is met meerdere internationale studies bewezen. Welk mechanisme in het lichaam er precies voor zorgt dat een onderhuidse waterinjectie pijn vermindert, moet nog verder worden onderzocht. Volgens de poort-theorie (Gate Control Theory) stimuleren de injecties bepaalde zenuwen die ervoor zorgen dat de pijnsignalen naar het brein worden geremd. 

Advertentie

Ook een mogelijkheid is dat de tijdelijke pijn van de prikken op specifieke plekken de aanmaak van endorfine stimuleert. Op deze plekken zitten ook acupressuurpunten die weeënpijn kunnen verlichten, maar het is niet onderzocht of dat er iets mee te maken heeft. 

Meer lezen: Waarom doen weeën pijn en hoe vang je ze het beste op?

Niet altijd mogelijk

Het verschilt per verloskundepraktijk of je er steriele waterinjecties kunt krijgen. In Nederland is deze manier van pijnbestrijding bij de bevalling nog niet gangbaar. Verloskundigen die er een cursus voor hebben gevolgd mogen ze toedienen, ook bij thuisbevallingen. Als je dit wilt, is het goed om het ruim van tevoren aan je verloskundige te vragen of het mogelijk is. Ben je angstig voor rugweeën omdat je dit al een keer hebt meegemaakt, dan kun je ook een verloskundigenpraktijk zoeken die met SWI werkt.

Voordelen:

Advertentie
  • SWI is een heel makkelijke en veilige methode. Er zijn geen bijwerkingen of nadelige gevolgen voor jou of je baby. Ook is er geen negatieve invloed op het verloop van de bevalling.
  • Je kunt SWI overal en op elk moment toegediend krijgen.
  • Het toedienen gaat snel en het werkt vrijwel direct.
  • Het werkt één tot twee uur en je mag de injecties herhalen zo vaak je wilt.
  • Je hoeft er niet voor naar het ziekenhuis.
  • Je kunt vrij blijven bewegen en de injecties vormen geen reden voor extra bewaking.

Nadelen:

  • De prikken doen even pijn.
  • Er is 10-15% kans dat je geen effect merkt.
  • Het is niet overal beschikbaar. Verloskundigen moeten een cursus hebben gevolgd om de waterinjecties te mogen geven.

Niet nieuw

SWI is geen nieuwe methode om pijn te behandelen en wordt niet alleen in de verloskunde toegepast. Het wordt al ruim een eeuw gebruikt om bijvoorbeeld rugpijn of pijn door nierstenen te verminderen, en soms ook bij kleine chirurgische ingrepen als een patiënt geen verdovingsmedicatie mag gebruiken. 

Bron: De Verloskundige

Trend: ruggenprik ‘light’ is nieuwe vorm van pijnbestrijding.

Marijn van der Zwaard

Zwangerschapscoach

Marijn van der Zwaard is zwangerschapscoach in Groningen. Ze volgde de opleiding Docent Natuurlijk Zwanger, waar ze – naast verloskundetheorie – yoga, shiatsutechnieken en drukpunten voor de zwangerschap en bevalling leerde. Daarnaast is ze gecertificeerd HypnoBirthing-docent en deed ze o.a. trainingen rebozotechnieken en Spinning Babies. Vanuit haar eigen bedrijf Heybabycoaching.nl begeleidt ze ouders bij de fysieke en mentale voorbereiding op de geboorte van hun baby.

Contact
Website
Facebook
Instagram

Commercieel – Prenatal – Offer – Zwangerschaps lounge kledingset

Zwangerschaps lounge kledingset

Sweater & broek homewear
Shop de look