Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wat niemand je vertelt over de bevalling

Als je voor het eerst zwanger bent, heb je vast al uitgebreid research gedaan. Maar kun je echt alles op internet vinden? En vertellen de experts je wel alles? Hier zijn 8 dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over bevallen.

De persfase kan lang duren

In veel series en films zie je vrouwen twee à drie keer persen tijdens hun ‘bevalling’. Daarom zal het je misschien verbazen dat dit in het echt, en zeker de eerste keer, veel langer duurt. Het zijn namelijk je baarmoederspieren die de baby eruit duwen en dit kunnen ze pas doen als er genoeg druk is ontstaan. Dan krijg jij het gevoel dat je heel graag wilt meeduwen en het niet meer kunt tegenhouden. Pas als je dit gevoel krijgt kun je je lichaam helpen om de baby eruit te duwen. De persfase duurt gemiddeld een uur, maar kan ook twee uur duren, en dat is heel normaal.

Advertentie

Tip: Dit boek kan je door die fase heen helpen

Het is drukker dan je denkt

Het ligt er natuurlijk aan waar je bevalt, maar in grote ziekenhuizen kan het soms best druk worden om je heen. Kijk niet gek op als er meerdere verpleegkundigen, verloskundigen en artsen om je bed staan tijdens je bevalling. Of dat er halverwege van dienst wordt gewisseld en je ineens weer allemaal nieuwe gezichten ziet. Wil je graag dat het zo rustig mogelijk in de kamer is tijdens jouw bevalling, zet deze wens dan in je geboorteplan en bespreek dit van tevoren met je verloskundige. En ook als je in de fase zit waarin je baby wordt geboren en je mee aan het duwen bent mag je er gerust iets van zeggen als je graag meer rust wilt.

Poepen tijdens de bevalling

Het gebeurt niet bij iedereen en de meeste vrouwen vertellen het ook niet als het wél gebeurde: poepen tijdens de bevalling. Hoewel het geen voor de hand liggend gespreksonderwerp is, is het niets om je voor te schamen. Het is vaak juist een teken dat de baby bijna komt: het kan gebeuren dat het hoofdje de ontlasting naar buiten duwt. Verloskundigen en ander ziekenhuispersoneel kijken hier echt niet van op. Bovendien is de kans groot dat je er zelf niks van merkt.

Moedergevoelens

Dat je van je kind houdt, lijkt heel vanzelfsprekend. Toch kan het in sommige gevallen even duren voordat je moedergevoelens naar boven komen. Bijvoorbeeld als de bevalling heel vermoeiend was of anders ging dan gepland. Het kan ook zijn dat je gewoon even moet wennen aan je nieuwe rol. Geen zorgen, het gevoel komt vanzelf. Vermoed je dat er meer aan de hand is (een postnatale depressie bijvoorbeeld), zoek dan op tijd hulp.

Advertentie

Je blijft nog even bloeden

Tot zes weken na de geboorte kun je nog vloeien. Dit is even wennen, omdat je al een tijd niet ongesteld bent geweest. Toch is het heel normaal. Als je vindt dat je wel erg veel bloed verliest, of je om een andere reden zorgen maakt, kan het geen kwaad om even langs de huisarts te gaan.

Als borstvoeding lastig op gang komt

Bij de één gaat het direct vanzelf, bij de ander doet het geven van borstvoeding in het begin (een beetje) pijn. Meestal is dit heel normaal en een kwestie van wennen. Vind je de pijn heftig of gaat het niet over, vraag dan advies aan je kraamverzorgster of een lactatiekundige. Wacht hier niet te lang mee: er kan een oorzaak zijn die makkelijk verholpen kan worden.

Opgezwollen

Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam meer vocht aan. Dit is na de bevalling niet zomaar weg. Het kan zijn dat je na de bevalling wat vaker moet plassen en meer zweet om het vocht kwijt te raken. Tot die tijd is je lijf wat opgezwollen.

Je bent sterker dan je denkt

Zie je erg tegen de bevalling op? Bedenk je dat jaarlijks miljoenen vrouwen een baby krijgen. Vaak zijn ze na de bevalling blij verrast dat het ze allemaal is gelukt. Vergeet niet hoe ingenieus je lichaam in elkaar zit. Het is ervoor gemaakt en er komen allerlei hormonen vrij die je helpen. Je kunt het!

Podcast ‘Ouders van Nu vraagt door’: Relaxed bevallen

Bron: Radboud UMC, AMC

Commercieel – Hema – Offer – Zwangerschapsboxer

Zwangerschapsboxer

Naadloze zwarte boxer met een hoge taille
Vind je hier