Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Miskraam opwekken: dit zijn de opties

Als je weet dat je helaas een miskraam gaat krijgen, kun je afwachten tot je lichaam het vruchtje afstoot. Je kunt er ook voor kiezen om de miskraam op te laten wekken. Wat zijn de opties en wat kun je verwachten?

Op het moment dat je weet dat je een miskraam zal krijgen, bespreek je met je verloskundige of gynaecoloog wat de opties zijn voor het verloop van de miskraam. Je kunt kiezen tussen: 

Advertentie
  • afwachten tot de miskraam vanzelf op de natuurlijke manier op gang komt. 
  • of je kunt de miskraam sneller opwekken met een behandeling in het ziekenhuis. 

Het opwekken van een miskraam kan op twee manieren:

  • Curettage: een korte ingreep in het ziekenhuis.
  • Behandeling met tabletten die de miskraam opwekken.

De keuze is hierin aan jou; je verloskundige of gynaecoloog kan je hierbij adviseren. Dit zijn andere redenen om direct je verloskundige te bellen.

Voordeel Nadeel
Wachten Geen kans op beschadiging baarmoeder Soms lang wachten op start (> 2 weken)
Niet naar ziekenhuis Onduidelijk wanneer miskraam komt
Medicijnen Zelf inplannen Soms koorts en diarree
 Vaak complete miskraam  (85% Pijn
 Geen kans op beschadiging baarmoeder Soms veel bloedverlies
 Niet naar ziekenhuis incompleet 15% (alsnog curettage)
Curettage Gepland (Dag)opname in ziekenhuis
Duurt kort  Bijwerkingen narcose (misselijk, vermoeid)
Minder pijn (narcose tijdens ingreep) Kans op beschadiging baarmoeder (heel soms gevolgen voor vruchtbaarheid)

Behandelmogelijkheden bij een miskraam

Wanneer een miskraam opwekken?

Door af te wachten tot de miskraam spontaan inzet, kun je wennen aan het idee dat de zwangerschap binnenkort afgelopen is. Veel vrouwen vinden dat fijner omdat ze de tijd hebben om afscheid te nemen van de zwangerschap. Maar anderen vinden het prettiger als het snel achter de rug is. Daarom kun je ook kiezen voor het opwekken van de miskraam in het ziekenhuis. 

Miskraam afwachten

Besluit je om het natuurlijke verloop van de miskraam af te wachten, dan komt het vaak binnen twee weken vanzelf op gang, gerekend vanaf het eerste lichte bloedverlies of vanaf het moment dat op de echo geen kloppend hartje werd gezien. Maar het kan ook langer duren. 

Een miskraam kan best veel pijn doen: sommige vrouwen omschrijven het als een mini-bevalling met pijnlijke krampen. Het hangt er vooral vanaf hoe ver je al bent in de zwangerschap: hoe groter het vruchtje al is, hoe heviger de buikpijn en het bloedverlies kan zijn. Het moment van de miskraam zelf duurt gemiddeld een paar uur. Als de miskraam op de natuurlijke manier op gang is gekomen, heb je daarna meestal nog ongeveer een week bloedverlies. Dit kan ook langer duren: sommige vrouwen hebben twee tot drie weken daarna nog licht bloedverlies. 

Het voordeel van het afwachten van een miskraam is dat het gewoon thuis kan gebeuren. Het is een natuurlijk proces en je hoeft er niet voor naar het ziekenhuis. Het kan wel een heftige, ingrijpende gebeurtenis zijn. Veel vrouwen vinden het prettig als er iemand bij hen in de buurt is als steun, op het moment van de miskraam. Een ander voordeel is dat je lichaam zich na een spontane miskraam vaak makkelijker herstelt omdat er maar een kleine kans op complicaties is Daardoor heeft het zelden gevolgen voor een volgende zwangerschap. Bij een curettage is er een grotere kans dat er complicaties optreden, zoals een bloeding of een infectie , of dat er verklevingen optreden in de baarmoeder, waardoor je vruchtbaarheid kan verminderen.

Als je de miskraam z’n natuurlijke beloop laat gaan, dan is er een kleine kans op hevig bloedverlies. Die kans is er ook na een behandeling in het ziekenhuis, maar bij een spontane miskraam is de kans iets groter. In het geval van hevig bloedverlies is het belangrijk de huisarts of verloskundige te bellen, die je waarschijnlijk zal doorverwijzen naar het ziekenhuis. 

Het kan zijn dat je na een spontane miskraam alsnog naar het ziekenhuis moet: dit komt bij ongeveer vier op de tien vrouwen voor die hun miskraam afwachten. De miskraam komt namelijk soms niet vanzelf op gang. Of de miskraam begint wel spontaan, maar het bloeden stopt juist niet vanzelf. Dan is er vaak nog wat weefsel van de vruchtzak of het vruchtje achtergebleven in de baarmoeder. In dat geval kan de baarmoeder alsnog via curettage leeggehaald worden in het ziekenhuis.

Het risico op een miskraam is het grootst in het eerste trimester. Maar hoe groot die kans precies is lees je hier.

Miskraam opwekken

Als je de miskraam liever op wilt wekken, kan dat op twee manieren: met behulp van medicijnen of door middel van curettage. Voor beide behandelingen moet je even naar het ziekenhuis, maar de behandeling met medicijnen kun je daarna thuis afwachten. 

Behandeling met medicijnen

Besluit je om de miskraam op te wekken met medicijnen, dan worden er tabletten (misoprostol) ingebracht in de vagina. Soms brengt de gynaecoloog ze in, maar meestal krijg je ze mee om zelf in te brengen. Daarna mag je thuis de miskraam afwachten. De stof die in de pillen zit, zorgt ervoor dat je baarmoeder zich samentrekt en de baarmoedermond open gaat staan. Meestal begint de miskraam binnen enkele uren, maar het kan ook één of twee dagen duren.

De miskraam verloopt verder zoals bij een spontane miskraam; met bloedverlies en buikkrampen. Dit kan net als bij de spontane miskraam veel pijn doen. Ook bij een miskraam met tabletten is er een risico op hevig bloedverlies, maar dat komt niet vaak voor. 

Het voordeel van een miskraam opwekken met medicijnen is dat het sneller op gang komt, maar wel gewoon thuis kan plaatsvinden. Daarnaast lijkt het op een spontane miskraam en herstelt je lichaam dus vaak sneller, waardoor er nauwelijks kans op complicaties zijn zoals bij curettage.

Soms komt er geen miskraam op gang na het inbrengen van de medicijnen. Daarom krijg je een tweede dosis tabletten mee om thuis in te brengen als er na 24 uur nog geen sprake is van bloedverlies of buikpijn. De tabletten werken overigens niet bij iedere vrouw voldoende, daarom moet ongeveer één op de vijf vrouwen alsnog naar het ziekenhuis voor een curettage. 

Het medicijn, misoprostol, is ooit ontwikkeld tegen maagproblemen, maar het bleek nog een effect te hebben: het laat de baarmoeder samentrekken. Daarom wordt het nu ook gebruikt voor het inleiden van bevallingen en voor het opwekken van een miskraam. Net als elk medicijn heeft ook misoprostol mogelijke bijwerkingen. Zo krijgt meer dan één op de tien vrouwen na het gebruik last van misselijkheid, overgeven of diarree. Ook hoofdpijn, koorts en duizeligheid zijn mogelijke bijwerkingen. 

Curettage

Bij een curettage wordt de baarmoeder via de vagina leeggemaakt. Dit gebeurt soms onder plaatselijke verdoving, maar meestal met een roesje (sedatie) of onder volledige narcose. De ingreep duurt ongeveer tien tot vijftien minuten en gebeurt meestal poliklinisch, wat betekent dat je na afloop weer naar huis mag. Je bent dus dezelfde dag weer thuis.

Het leegmaken van de baarmoeder kan op verschillende manieren gebeuren: via een slangetje met een zuiger, of met een lepeltje waarmee het weefsel wordt weg geschraapt. Vooraf zal de gynaecoloog de opties met je bespreken die het ziekenhuis aanbiedt.

Het voordeel van curettage is dat de miskraam snel achter de rug is en geen pijn doet. Je hoeft niet af te wachten en zit niet in onzekerheid. Na een curettage heb je wel nog wat bloedverlies, maar dit houdt meestal binnen een paar dagen op. Als de bloeding niet stopt, kan het zijn dat er toch nog wat weefsel is achtergebleven. Dan is er nog een tweede curettage nodig: dit is bij één op de twintig vrouwen het geval. 

Curettage is een ingreep aan de baarmoeder, en daarbij loop je een risico op complicaties. Complicaties komen bij één op de twintig vrouwen voor, zoals een infectie, hevig bloedverlies of problemen door de narcose. Het kan ook zijn dat de baarmoeder door de ingreep beschadigd raakt, al gebeurt dat zelden. 

Een groter risico van curettage is de kans op verklevingen van het baarmoederslijmvlies, ook wel het syndroom van Asherman genoemd. Er ontstaat dan na de curettage littekenweefsel in de baarmoeder, waardoor het slijmvlies aan elkaar ‘verkleefd’. Door die verklevingen kan het in de toekomst moeilijker zijn om weer zwanger te raken. Vaak is er een operatie nodig om de verklevingen te behandelen. Ongeveer één op de vijf vrouwen krijgt na een curettage in meer of mindere mate last van verklevingen. Het risico op verklevingen wordt groter als je meerdere keren een curettage hebt gehad. 

Miskraam doorstaan

Of je nu kiest voor het opwekken van een miskraam, of liever afwacht: het is en blijft een heftige gebeurtenis, zowel lichamelijk als mentaal. Het kan fijn zijn als er iemand bij je is op het moment van de miskraam. Is de miskraam erg pijnlijk, dan kun je paracetamol of ibuprofen nemen om de scherpe randjes eraf te halen.

Bronnen: Thuisarts, UMC Utrecht

Hier 9 tips hoe je je relatie sterk houdt na een miskraam.

Koen Deurloo

Gynaecoloog

Koen Deurloo is gynaecoloog in het Diakonessenhuis in Utrecht, Zeist en Doorn en is gespecialiseerd in verloskunde, met de focusgebieden: geavanceerde echoscopie en hoogrisico zwangerschap. Koen is een groot voorstander van samen beslissen, alles bespreekbaar maken en de regie bij zwangeren leggen. Zo was hij de eerste gynaecoloog in Nederland die een moeder-geassisteerde keizersnede (waarbij de moeder de baby zelf uit de buik haalt) uitvoerde. En is hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van een persoonlijke gezondheidsomgeving Mijnkind.online