Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Centering Pregnancy: wat is het en hoe werkt het?

Even voelen aan je buik, luisteren naar het hartje, bloeddrukcontrole en na een tien minuten sta je weer buiten. Zo ziet een gemiddeld bezoek aan de verloskundige eruit. Het kan ook anders. Bij Centering Pregnancy krijg je groepscontroles van twee uur. Bij die controles praat je met andere zwangere vrouwen over alles wat je moet weten over je zwangerschap en bevalling.

Advertentie

Wat is Centering Pregnancy?

Centering is een vernieuwde vorm van prenatale zorg. Je kunt het zien als een combinatie van zwangerschapscontroles en een zwangerschapscursus. Na een eerste individuele controle bij je verloskundige word je ingedeeld in een groep van acht tot twaalf vrouwen die ongeveer net zo ver zijn in hun zwangerschap als jij. Met die groep kom je tien keer bij elkaar en krijg je informatie over je zwangerschap, de bevalling en de tijd daarna. Dat gebeurt op een interactieve manier; er is veel tijd en ruimte om ervaringen met elkaar uit te wisselen. Het unieke aan Centering Pregnancy is dan ook de groepsdynamiek: alle vrouwen hebben hun eigen inbreng, ondersteunen elkaar en vullen elkaar aan. De verloskundige is onderdeel van de groep en kan ook onderwerpen inbrengen.

Lees ook: Dit is alles wat een verloskundige doet

Waar komt Centering Pregnancy vandaan?

Het concept is overgewaaid uit de Verenigde Staten en is in eerste instantie bedacht voor moeders in achterstandssituaties. Deze moeders doen meestal geen zwangerschapscursus en hebben vaak geen groot netwerk. Met Centering Pregnancy krijg je vergelijkbare informatie als bij een zwangerschapscursus. Doordat de groep intensief met elkaar optrekt, houden deelnemers er vaak blijvende contacten aan over. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat moeders die aan Centering Pregnancy meedoen minder vaak te vroeg bevallen en tevredener zijn over de prenatale zorg. Reden genoeg voor onderzoeksorganisatie TNO om Centering Pregnancy naar Nederland te halen, niet alleen voor moeders in achterstandssituaties, maar voor alle zwangere vrouwen die willen deelnemen.

Hoe werkt het precies?

Je eerste afspraak bij een verloskundige die Centering Pregnancy aanbiedt, is gewoon een individuele afspraak. Maar alle controles en afspraken die je daarna hebt, zijn in groepsverband. Die groepsafspraken duren twee uur. Bij die afspraken zijn ook altijd een verloskundige en een tweede begeleider aanwezig. Zo’n bijeenkomst bestaat uit twee onderdelen, eerst zijn de medische controles en dan het groepsgesprek:

·      Individuele medische controle

Bij binnenkomst meet je eerst zelf je bloeddruk en check je je gewicht. Je leert van je verloskundige hoe je dat precies doet. Daarna controleert de verloskundige je buik en kun je naar het hartje van je baby luisteren. Je houdt je bevindingen bij in je eigen dossier. Als iedereen haar persoonlijke controles heeft gehad, begint het groepsdeel.

Advertentie

·      Groepsgesprek

Het groepsgesprek wordt begeleid door een verloskundige en een andere deskundige in de geboortezorg, zoals een lactatiekundige, doula of kraamverzorgster. Elke bijeenkomst heeft een thema, zoals gezonde voeding, zwangerschapskwaaltjes of de bevalling, waarover de groep in gesprek gaat. De verloskundige is gespreksleidster. Ze geeft uiteraard informatie, maar het is vooral de bedoeling dat de deelnemers zelf aan het woord zijn.

Vaak heb je in de laatste weken van je zwangerschap, vanaf 37 weken, weer individuele afspraken met je verloskundige.

De data voor de groepsafspraken staan van tevoren vast. Je hoeft dus niet elke keer je agenda te trekken of een datumprikker in te vullen. Je hebt wettelijk recht om vrij te nemen van je werk voor verloskundige afspraken; dat geldt ook voor de lange bijeenkomsten van Centering Pregnancy. Je verloskundige kan je een brief meegeven voor je werkgever, waarin wordt uitgelegd hoe het werkt.

Centering Pregnancy: voor wie?

Iedere zwangere vrouw kan kiezen voor prenatale zorg in de vorm van Centering Pregnancy. Of je nu voor het eerst zwanger bent of al kinderen hebt. Als je al eerder zwanger bent geweest is de meeste informatie waarschijnlijk niet nieuw voor je, maar je kunt wel je eigen ervaringen inbrengen.

Advertentie

Het verschilt per groep of vaders ook welkom zijn. Vaak zijn ze alleen bij het begin aanwezig, als de verloskundige je buik controleert en naar het hartje luistert.

Steeds meer verloskundigenpraktijken bieden Centering Pregnancy aan, maar je kiest zelf of je eraan wilt meedoen of niet. Je kunt ook nog steeds de reguliere controles volgen. Niet iedereen voelt zich op zijn gemak in een groep of misschien vind je het niet fijn om privacygevoelige zaken in een groep te bespreken.

Wanneer begin je ermee?

In principe beginnen de groepsafspraken als je tussen de twaalf en zestien weken zwanger bent. Je wordt ingedeeld in een groep met vrouwen die ongeveer net zo ver in hun zwangerschap zijn als jij. Het kan zijn dat je pas later in je zwangerschap beslist dat je graag wilt meedoen aan Centering Pregnancy. Vaak kun je dan in overleg met je verloskundige nog instromen in een groep.

Lees ook: Zwangerschapscursussen: welke past bij jou?

Voordelen en nadelen Centering Pregnancy

Centering Pregnancy heeft veel voordelen, maar ook wat nadelen:

Voordelen

  • Tijdens de lange bijeenkomsten kan de verloskundige veel meer informatie geven dan bij een normaal een-op-een consult en dieper op vragen ingaan.
  • Je hebt meer kans om vragen te stellen.
  • Je kunt je eigen ervaringen delen met andere zwangere vrouwen en leren van hun ervaringen. Je krijgt zo allerlei tips over hoe zij hun zwangerschapskwaaltjes verhelpen, of bij welke winkel zij de handigste babyspullen hebben gekocht.
  • Doordat je ervaringen met elkaar deelt en elkaars vragen aan de verloskundige hoort, leer je meer dan bij een normaal consult bij een verloskundige.
  • Je krijgt een netwerk van andere zwangere vrouwen die rond dezelfde tijd zijn uitgerekend als jij. Veel vrouwen houden hier leuke vriendschappen aan over.
  • Doordat je je eigen bloeddruk meet, gewicht weegt en dossier bijhoudt, voel je je meer betrokken bij de zorg en krijg je er ook meer inzicht in.

Nadelen

  • Je krijgt minder persoonlijke aandacht; na de individuele intake zijn alle vervolgafspraken in groepsverband.
  • Het zijn lange bijeenkomsten: je moet voor iedere controle twee uur vrijmaken.
  • Sommige onderwerpen vind je misschien lastig om te bespreken in een groep.

Waar in Nederland?

Ben je nieuwsgierig geworden? Er is vast een verloskundigenpraktijk bij jou in de buurt die Centering Pregnancy aanbiedt. Het aantal praktijken en zorgverleners dat met deze vorm van prenatale zorg werkt groeit flink. Bekijk hier een lijst van zorgverleners.

Bronnen: Centeringhealthcare.nl, Tno.nl, Deverloskundige.nl

Redactioneel – Offer – Gezond tijdens en na je zwangerschap

Gezond tijdens en na je zwangerschap

Zwangerschapsvitamines
Shop nu