Centering Pregnancy: wat is het en hoe werkt het?

Voelen aan je buik, luisteren naar het hartje, bloeddruk-controle en na een minuut of 10 sta je weer buiten. Zo ziet een gemiddeld bezoek aan de verloskundige eruit. Het kan ook anders. Bij Centering Pregnancy krijg je groepscontroles van 2 uur. Bij die controles praat je met andere zwangere vrouwen over alles wat je moet weten over je zwangerschap en bevalling.

Wat is Centering Pregnancy?

Centering is een vernieuwde vorm van prenatale zorg. Je kunt het zien als een combinatie van zwangerschapscontroles en een ‘pufclub’. Na een eerste individuele controle bij je verloskundige word je ingedeeld in een groep van 10 tot 12 vrouwen die ongeveer net zo ver zijn in hun zwangerschap als jij. Tijdens je zwangerschap kom je 10 keer bij elkaar en krijg je informatie over je zwangerschap, de bevalling en de tijd daarna. Lees ook ons uitgebreide artikel: wat doet een verloskundige precies?

Advertentie

Meer informatie

Dat gebeurt op een interactieve manier, zodat er veel tijd en ruimte is om ervaringen met elkaar uit te wisselen. Het unieke aan CenteringPregnancy is dan ook de groepsdynamiek: alle aanwezigen hebben hun eigen inbreng en spiegelen, ondersteunen elkaar en vullen elkaar aan. De verloskundige is onderdeel van de groep en kan ook onderwerpen inbrengen.Voordeel van de lange bijeenkomsten is dat de verloskundige zo meer informatie kan geven dan bij een normaal 1-op-1 consult en dat je als zwangere meer kans hebt om vragen te stellen. Daar staat tegenover dat je minder persoonlijke aandacht krijgt én dat je voor iedere controle 2 uur moet vrijmaken.

Waar komt Centering Pregnancy vandaan?

Het concept is overgewaaid uit de Verenigde Staten en was eigenlijk bedoeld voor moeders in achterstandssituaties. Zij doen meestal geen zwangerschapscursus en hebben vaak geen netwerk. Met Centering Pregnancy krijg je vergelijkbare informatie als bij een cursus en doordat de groep intensief met elkaar optrekt, houden deelnemers er vaak blijvende contacten aan over. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat moeders die aan Centering Pregnancy meedoen minder vaak te vroeg bevallen en tevredener zijn over de zorg. Redenen voor onderzoeksorganisatie TNO om Centering Pregnancy naar Nederland te halen.

Individuele checks

Bij binnenkomst meet je eerst zelf je bloeddruk en check je je gewicht. Daarna controleert de verloskundige je buik en kun je naar het hartje van je baby luisteren. Je houdt je bevindingen bij in je eigen dossier. Als iedereen zijn persoonlijke controles erop heeft zitten, begint het groepsdeel. Dat wordt geleid door een verloskundige en een andere deskundige in de geboortezorg, zoals een lactatiekundige of kraamverzorgster.

Groepsgesprek

Elke bijeenkomst heeft een thema, zoals gezonde voeding, zwangerschapskwaaltjes of de bevalling, waarover de groep in gesprek gaat. De verloskundige is gespreksleidster. Ze geeft uiteraard informatie, maar het is vooral de bedoeling dat de deelnemers zelf aan het woord zijn. Als je al eerder zwanger bent geweest is de meeste informatie waarschijnlijk niet nieuw voor je, maar je kunt wel weer je eigen ervaringen inbrengen. Het verschilt per groep of vaders ook welkom zijn. Vaak zijn ze alleen bij het begin aanwezig, als de verloskundige je buik controleert en naar het hartje luistert.

Vrijblijvend

Steeds meer verloskundigenpraktijken bieden Centering Pregnancy aan, maar je kiest zelf of je eraan mee wilt doen of niet. Je kunt ook nog steeds de reguliere controles volgen. Niet iedereen voelt zich op zijn gemak in een groep of misschien vind je het niet fijn om privacygevoelige zaken in een groep te bespreken.

Ben je nieuwsgierig geworden? Google welke praktijken bij jou in de buurt Centering Pregnancy aanbieden.