ZwangerVoeding & gezondheid

Van rauw tot gekookt: mag je ei als je zwanger bent?

Van rauw tot gekookt mag je ei als je zwanger bent Getty Images
Getty Images
Leestijd 5 minuten
(Medisch) beoordeeld door:
sharon asscher
Sharon Asscher
Algemeen voedingsadviseur
Lees verder onder de advertentie

Tip: Geen idee meer wat je moet eten? Sla dit kookboek er eens op na

Ei eten als je zwanger bent

Eieren zijn heel gezond en goed om te eten als je zwanger bent. Ze bevatten veel vitaminen en mineralen, waaronder choline en calcium. Calcium is essentieel voor de aanmaak van het skelet van je baby.

Mag je rauw ei als je zwanger bent?

Maar je kunt als je zwanger bent niet zomaar alles met ei eten. Zo worden rauwe eieren en producten met rauw ei meestal afgeraden. Ze kunnen namelijk salmonella bevatten, ook al is dit tegenwoordig nauwelijks nog het geval. Salmonella vormt voor je ongeboren baby geen gevaar (de bacteriën kunnen de placenta meestal niet passeren), maar omdat je als zwangere vrouw vatbaarder bent, kun jij er wel erg ziek van worden.

Lees verder onder de advertentie

Tip: door verse eieren te gebruiken en de eieren te wassen voor gebruik, kan salmonellabesmetting worden voorkomen. Door de eieren in de koelkast te bewaren verklein je ook de kans op bacteriegroei.

Meer lezen: Vermijd deze producten om listeria-besmetting te voorkomen

Waarom oppassen met ei als je zwanger bent?

De salmonellabacterie bevindt zich eerder aan de buitenkant van het ei dan erin. Pas als je het ei breekt, kan er besmetting plaatsvinden. Om dat te voorkomen kun je de eieren voor gebruik met warm water wassen. Door verhitting zal de salmonellabacterie sterven en geen gevaar meer vormen. Vaak wordt daarom geadviseerd om alleen eieren te eten waarvan het eiwit én de dooier gestold zijn. Gebruik daarnaast vooral verse eieren. Hoe ouder het ei, hoe groter de kans dat er toch een bacterie is binnengedrongen.

Lees verder onder de advertentie

Let op bij het eten van eieren uit eigen tuin of van particuliere bronnen

Op advies van het RIVM: eieren van hobbykippen – zoals uit je eigen achtertuin, van een moestuin, lokale boer, zorg- of kinderboerderij – kunnen verhoogde hoeveelheden PFAS bevatten. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid, vooral voor (ongeboren) baby's en jonge kinderen. Commerciële eieren uit een winkel of van de markt kunnen wel gegeten worden.

Welke eieren mag je eten tijdens de zwangerschap?

  • Rauw ei: het eten van rauwe eieren wordt meestal afgeraden voor zwangere vrouwen vanwege salmonellabesmetting.

  • Zacht gekookt ei: het risico op salmonellabesmetting is bij zacht gekookte eieren erg klein, namelijk 1 op 20.000. Het is aan jou of je dit wilt nemen.

  • Gepocheerd ei: kun je gerust eten, maar zorg wel dat het eigeel niet vloeibaar is.

  • Roerei: kun je gerust eten, maar zorg wel dat het eiwit en de dooier goed doorbakken is.

  • Spiegelei: hierbij is het risico even minimaal als bij een zachtgekookt ei, het is aan jou of je dit wilt nemen. Is het eiwit en -geel helemaal gaar, dan is er geen risico.

  • Gekookt ei: een (hard) gekookt ei is voldoende verhit en kun je gewoon eten.

Ook eieren in omelet, quiche en hartige taart zijn voldoende verhit en zijn veilig om te eten. Ideaal om te combineren met veel groenten.

Lees verder onder de advertentie

Mag je mayonaise tijdens je zwangerschap?

Mayonaise mag je eten, maar het is belangrijk dat er geen rauwe eieren in verwerkt zitten. Mayonaise uit de supermarkt kun je gerust nemen, deze is namelijk gepasteuriseerd. Maar zelfgemaakte mayonaise vaak niet. Vraag daarom in een restaurant of de mayonaise zelfgemaakt is en rauwe eieren bevat. Rauwe eieren worden soms ook gebruikt in zelfgemaakte dressings en sauzen, zoals bearnaise- en hollandaisesaus. Geef daarom altijd aan dat je zwanger bent en geen rauwe eieren mag.

Leestip: Deze kazen kun je beter niet eten als je zwanger bent

Mag je crème brûlée en andere desserts als je zwanger bent?

Desserts zoals chocolademousse, advocaat, bavarois, meringue, crème brûlée en tiramisu kunnen rauwe eieren bevatten. Eet deze alleen als ze zonder ei zijn gemaakt of als de eieren voldoende verhit zijn.

Lees verder onder de advertentie
  • Crème brûlée als je zwanger bent: Crème brûlée kan op verschillende manieren worden bereid. De basis bestaat uit room, eieren en suiker. Zolang de custard van de crème brûlée voldoende wordt verhit in de oven is er geen risico op een salmonellabesmetting.

  • Tiramisu als je zwanger bent: Tiramisu, bavarois en chocolademousse worden niet verwarmd en kun je dus beter niet nemen als er rauwe eieren in verwerkt zitten. Er bestaan gelukkig ook recepten zonder ei of met gepasteuriseerd eiwit. Bestel je een van deze toetjes in een restaurant, dan is het verstandig om te vragen wat precies de ingrediënten zijn en te vertellen dat je zwanger bent. Pas ook op met alcohol in deze toetjes.

  • Versgemaakt meringue: Meringue wordt gemaakt van eiwitten en zijn na verhitting vaak nog zacht van binnen. Mag je dit als je zwanger bent wel eten? De salmonellabacterie wordt gedood bij 70 graden. Dus een meringue die boven deze temperatuur wordt bereid, kun je eten.

Mag je toetjes uit de supermarkt?

Koop je een toetje in de supermarkt? Vrijwel alle producten die je in de supermarkt kunt kopen, zijn zo bewerkt dat er geen rauwe producten meer in zitten. Die kun je dus gewoon eten.

Als dat niet kan, staat er een waarschuwing op. Bedenk wel dat in de meeste toetjes veel suiker is toegevoegd. Suiker is altijd beter om te beperken als je een gezonde levensstijl probeert na te streven.

Lees verder onder de advertentie

Zwanger? Eet gezond en gevarieerd

Uiteindelijk beslis je zelf wat je wel en niet wilt eten tijdens je zwangerschap. Het is aan te raden om zo goed en gezond mogelijk te eten. Dat is niet alleen goed voor jou, maar ook voor je baby. Lees meer over voeding die je wel mag eten én gezond is tijdens de zwangerschap.

Meer tips van voedingsdeskundige Sharon Looyen

Podcast 'Ouders van Nu vraagt door': Voeding tijdens je zwangerschap

Lees verder onder de advertentie

Bron: Voedingscentrum