geslachtsbepaling

Geslachtsbepaling: krijg je een jongen of meisje?

Wil je dolgraag het geslacht van je baby weten, dan biedt een echo vanaf ongeveer zestien weken uitkomst. Tot het zover is kun je raden, mijmeren of er allerlei theorieën op loslaten. Gewoon omdat het leuk is!

20 wekenecho

Iedere vrouw heeft bij twintig weken zwangerschap recht op een echo, de 20 wekenecho. Je zorgverzekeraar vergoedt dit onderzoek. De 20 wekenecho heeft als doel de gezondheid van je baby te onderzoeken, niet als geslachtsbepaling. Toch vraagt de echoscopist in de meeste gevallen wel of je het geslacht wilt weten, maar hij of zij is niet verplicht dit te doen. Als het geslacht goed in beeld kan worden gebracht en je dit wilt weten, dan zal de echoscopist dit tijdens de echo bekendmaken. Wil je het niet weten, dan wordt hier rekening mee gehouden door het geslacht niet in beeld te brengen of er wordt aan je gevraagd om even de andere kant op te kijken.

Advertentie

Geslachtsbepaling pretecho

Vind je de periode tot aan de 20 wekenecho véél te lang duren? En sta je te popelen om het geslacht van je baby te weten te komen? Dan kun je vanaf 16 weken een zogenoemde pretecho laten maken. Dit is geen medische echo die je standaard tijdens de zwangerschap krijgt aangeboden, de zorgverzekering vergoedt de echo dan ook niet. Er zijn speciale (pret)echobureaus waar je voor een geslachtsbepaling terecht kunt. Bij sommige bureaus kun je al eerder dan 16 weken terecht.

Geslacht niet zichtbaar bij pretecho

Het kan gebeuren dat het geslacht tijdens een pretecho niet zichtbaar is. De baby ligt met zijn benen gekruist of met zijn lichaam gedraaid, waardoor het de echoscopist niet lukt om het geslacht van je baby in beeld te krijgen. Ook de hoeveelheid vruchtwater en buikvet heeft invloed op de kwaliteit van de echobeelden. Hoe meer vruchtwater er is, hoe scherper het beeld vaak is. Dit voordeel heb je ook met een slank postuur. Heb je de pech dat de echoscopist het geslacht niet kan ontdekken, dan mag je vaak kosteloos een andere keer terugkomen.

De nub- theorie: het geslacht voorspellen

Er is een manier om nog eerder het geslacht van je baby te ontdekken. Met de nub-theorie kun je al tijdens de 12 wekenecho behoorlijk goed voorspellen of je baby een jongen of een meisje is. Al moet de baby dan wel meewerken en er goed bij liggen. De methode biedt 75% zekerheid, op 13 wekenecho’s zelfs in 95% van de gevallen.

De eerste negen à tien weken van een zwangerschap ontwikkelen mannelijke en vrouwelijke embryo’s zich hetzelfde. Bij zowel jongens als meisjes groeit er een soort uitsteekseltje tussen de benen.

Geslachtsbepaling aan de hand van de nub-theorie

Dat uitsteekseltje wordt in het Engels een ‘nub’ (bobbel) genoemd, vandaar de naam ‘nub-theorie’. Vanaf ongeveer elf weken begint het uitsteekseltje zich bij een jongensfoetus tot een penis te ontwikkelen.

Bij een meisjesfoetus ontwikkelt het zich tot een clitoris met daaromheen de schaamlippen. Er is rond deze periode al een duidelijk verschil in de ‘nub’ van een jongen en de ‘nub’ van een meisje: ze zien er allebei qua vorm nog hetzelfde uit, maar ze wijzen in een andere hoek omhoog. Bij een jongen wijst het uitsteekseltje meer omhoog; het maakt een hoek van dertig graden ten opzichte van zijn ruggengraat. Bij een meisje loopt het uitsteekseltje meer evenwijdig aan haar ruggengraat, in een hoek kleiner dan dertig graden.

nub-theorie-jongen
Volgens de nub-theorie is dit een jongetje (bron: goodtoknow.co.uk)

nub-theorie-meisje
Volgens de nub-theorie is dit een meisje (bron: goodtoknow.co.uk)

Je baby moet wel meewerken om de nub-theorie te kunnen toepassen: hij of zij moet plat op de rug liggen, met de beentjes opgetrokken en het uitsteekseltje goed zichtbaar. Het werkt het beste als je je baby vanaf de rechterzijkant ziet op de echo.

Helemáál zeker weet je het nooit met de nub-theorie, maar de kans dat je hiermee het geslacht goed voorspelt, is een stuk groter dan wanneer je op de vorm van je buik afgaat, op het wel of niet misselijk zijn in de ochtend of je volle haarbos als graadmeter gebruikt. Want bij die klassieke bakerpraatjes is de kans nooit meer dan 50% dat je het goed hebt.

Klassieke bakerpraatjes

Hoewel je ze niet echt betrouwbaar kunt noemen, blijven die klassieke bakerpraatjes wél leuk om te lezen. Dit zijn een paar van de bekendste bakerpraatjes met betrekking op geslachtsbepaling:

  • Heb je een puntbuik, dus je draagt je baby voor op je buik, dan krijg je volgens de praatjes een jongen. Heb je een ronde buik en kun je vanaf de achterkant zien dat je zwanger bent? Dan is het duidelijk een meisje.
  • Draag je je buik hoog? Het is een meisje! Tenminste volgens het bakerpraatje. Het laag dragen van je buik duidt op een jongen.
  • Ben je in het eerste trimester vaak misselijk? Dan is de kans groot dat je een meisje verwacht. Bij een jongen heb je de hele dag heel veel trek.
  • Niet misselijk, maar juist veel last van hoofdpijn? Duidelijk een jongen. Hetzelfde geldt trouwens voor kortademigheid.
  • Ook je handen kunnen het geslacht van je baby voorspellen volgens sommige mensen. Koude handen betekent een jongen. En zijn je handen niet warmer of kouder dan voor je zwangerschap dan is het een meisje.
  • Ook aan je huid kun je veel aflezen. Meisje zouden de schoonheid van de moeder wegnemen. Dus heb je last van acne of andere huidproblemen, dan is het duidelijk een meid! Het tegenovergestelde, een gave huid, betekent dus een zoon.
  • Je hoofdhaar kan ook het geslacht van je baby voorspellen. Heb je dun en vlassig haar tijdens de zwangerschap? Dan krijg je een meisje, terwijl een volle haarbos een jongen is.
  • Gek op fruit en chocolade? Een meisje, dat kan niet anders. Terwijl zin in zout eten wijst op een jongen.

Chinese geslachtskalender

Ook een Chinese geleerde helpt je graag om het geslacht van je baby te voorspellen. Ergens in de dertiende eeuw na Christus maakte hij de Chinese geslachtskalender. Het geslacht van je baby wordt bepaald aan de hand van de maand waarin je baby is verwekt en jouw leeftijd op het moment van conceptie. Onzin of niet? Check het in de Chinese conceptiekalender.