Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Jongetje en meisje liggen samen in bed en staan symbool voor geslachtsbepaling

Geslachtsbepaling: een jongen of meisje?

Vanaf ongeveer zestien weken is op een echo te zien of je zwanger bent van een jongen of meisje. Tot geslachtsbepaling mogelijk is kun je raden of er allerlei theorieën en bakerpraatjes op loslaten. En misschien wil je pas bij de geboorte weten of je een jongen of meisje krijgt.

Advertentie

Geslachtsbepaling 20 wekenecho

Iedere vrouw heeft bij twintig weken zwangerschap recht op een echo, de 20 wekenecho. Je zorgverzekeraar vergoedt dit onderzoek. De 20 wekenecho hoort bij de prenatale screening: het doel is om de gezondheid en ontwikkeling van je baby te onderzoeken. Geslachtsbepaling hoort hier niet bij. De echoscopist vraagt wel of je het geslacht wilt weten, maar is niet verplicht om hier naar te kijken. De echoscopist kan op de 20 weken echo het geslacht herkennen. Krijgt hij of zij het geslacht goed in beeld en wil je het weten, dan krijg je het tijdens de echo te horen. Wil je het niet weten, dan brengt de echoscopist het geslacht niet in beeld of vraagt je om even de andere kant op te kijken.

Tip: Stop een afruk van de echo in een leuk lijstje

Wanneer geslacht baby zichtbaar op echo?

Klap je zowat uit elkaar van nieuwsgierigheid en duurt het je veel te lang, die twintig weken? Dan kun je vanaf ongeveer zestien weken een pretecho laten maken. Soms kan het zelfs nog iets eerder. Als je geluk hebt is daarop te zien of er een jongetje of een meisje in je buik zit.

Hoe kan je het geslacht zien op een echo? Bij een echo jongen zie je vaak al de contouren van zijn balzak en piemel. Bij een echo meisje zie je drie streepjes: haar schaamlippen. Echoscopisten noemen dit weleens een hamburgertje: het lijkt net een gestapeld broodje. Een pretecho is geen medische echo en hoort niet bij de prenatale screening. De zorgverzekering vergoedt dit dus niet. Bij steeds meer verloskundigenpraktijken en echopraktijken kun je terecht voor een pretecho.

Advertentie

Geslacht niet zichtbaar bij pretecho

Er is geen garantie dat je tijdens een echo te weten komt wat het geslacht van je baby is. Als je baby met de beentjes gekruist ligt, is dit bijvoorbeeld niet goed te zien. Ook de hoeveelheid vruchtwater en buikvet heeft invloed op de kwaliteit van de echobeelden. Hoe meer vruchtwater er is, hoe scherper het beeld vaak is. Dit voordeel heb je ook als je weinig vet op je buik hebt. Kan de echoscopist het echt niet zien, dan kun je vaak gratis nog een keer terugkomen (vraag hier van tevoren naar als je dit belangrijk vindt).

Geslachtsbepaling door nub-theorie

Er is een manier om nog eerder het geslacht van je baby te ontdekken. Met de nub-theorie kun je al tijdens de 12 wekenecho behoorlijk goed voorspellen of je baby een jongen of een meisje is. Al moet de baby dan wel zo liggen dat de echoscopist het goed kan bekijken. De methode biedt 75 procent zekerheid, op 13 wekenecho’s zelfs in 95 procent van de gevallen.

De eerste negen à tien weken van een zwangerschap ontwikkelen mannelijke en vrouwelijke embryo’s zich hetzelfde. Bij zowel jongens als meisjes groeit er een soort uitsteekseltje tussen de benen.

Geslachtsbepaling aan de hand van de nub-theorie

Dat uitsteekseltje wordt in het Engels een nub (bobbel) genoemd, vandaar de naam: nub-theorie. Vanaf ongeveer elf weken begint het uitsteekseltje zich bij een jongensfoetus tot een penis te ontwikkelen.

Advertentie

Hoe kan je het geslacht zien op een echo? Bij een meisjesfoetus ontwikkelt het uitsteekseltje zich tot een clitoris met daaromheen de schaamlippen. Er is rond deze periode al een duidelijk verschil in de nub van een jongen en de nub van een meisje: de vorm is hetzelfde, maar de hoek ten opzichte van de ruggengraat verschilt. Bij een jongen wijst het uitsteekseltje meer omhoog; het maakt een hoek van dertig graden met zijn ruggengraat. Bij een meisje loopt het uitsteekseltje meer evenwijdig aan haar ruggengraat, in een hoek kleiner dan dertig graden.

nub-theorie-jongen
Volgens de nub-theorie is dit een jongetje (bron: goodtoknow.co.uk)

nub-theorie-meisje
Volgens de nub-theorie is dit een meisje (bron: goodtoknow.co.uk)

Om de nub-theorie te kunnen toepassen moet de baby plat op zijn of haar rug liggen, met de beentjes opgetrokken en het uitsteekseltje goed zichtbaar. Het werkt het beste als je je baby vanaf de rechterzijkant ziet op de echo.

Helemáál zeker weet je het nooit met de nub-theorie. Maar de kans dat-ie klopt is een stuk groter dan bij bakerpraatjes, zoals de vorm van je buik en of je zin hebt in bonbons of in kroketten. Bij dit soort oude trucs als geslachtsbepaling is de kans nooit meer dan 50% dat je het goed hebt.

Klassieke bakerpraatjes betreft geslachtsbepaling

Al beweert je oma nog zo stellig dat haar voorspellingen áltijd uitkomen, de klassieke bakerpraatjes zijn natuurlijk geen exacte wetenschap. Grote korrel zout erbij dus, maar wél leuk om te lezen. Dit zijn de bekendste als het gaat om geslachtsbepaling jongen of een meisje:

  • Heb je een puntbuik, dan is het een jongen. Dat is dus als je ‘naar voren draagt’. Is je buik rond en kun je vanaf de achterkant zien dat je zwanger bent? Dan is het een meisje.
  • Draag je je baby hoog? Da’s een meisje! Zit je buik laag, dan zit er een jongen in. Volgens de geruchten dan, hè.
  • Ben je in het eerste trimester vaak misselijk? Dan is de kans groot dat je een meisje verwacht. Bij een jongen heb je de hele dag enorme honger.
  • Niet misselijk, maar juist veel last van hoofdpijn? Duidelijk een jongen. Hetzelfde geldt trouwens voor kortademigheid.
  • Ook je handen verraden volgens sommigen het geslacht van je baby. Opvallend koude handen betekent: een jongen. Even warm of koud als voor de zwangerschap: een meisje.
  • Volgens een best gemeen bakerpraatje kunt je veel aflezen aan je huid. Meisjes zouden de schoonheid van hun moeder wegnemen en dus voor zwangerschapsacne of andere huidproblemen zorgen. Een gave huid met de welbekende glow betekent een zoon.
  • En dan je haar: dun en vlassig betekent een meisje. Heb je een weelderige haarbos, dan is ’t een jongen.
  • Horen fruit, chocola en andere zoete snacks bij je zwangerschapscravings? Dan moet het haast wel een meisje zijn. Volgens niet zo heel beproefde theorieën wijst zin in zout en hartig dan weer op een jongen.

Lees ook: Kan wat je eet en drinkt het geslacht van je baby beïnvloeden?

Chinese geslachtskalender

Ook een Chinese geleerde in de dertiende eeuw na Christus hield zich bezig met het voorspellen van het geslacht van ongeboren baby’s. Hij bedacht de Chinese geslachtskalender. Het geslacht van je baby wordt bepaald aan de hand van de maand waarin je baby is verwekt en jouw leeftijd op het moment van conceptie. Onzin of niet? Check het in de Chinese conceptiekalender.

Redactioneel – Offer – Prenataal onderzoek

BellySisters

Je zwangerschap vereeuwigd in een 3D-beeldje

Bekijk de mogelijkheden