Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
video termijnecho

Termijnecho

Wat is een termijnecho en wanneer vindt deze plaats? De termijnecho wordt gemaakt om te kijken hoe lang je al zwanger bent. De termijnecho wordt gebruikt om de uitgerekende datum vast te stellen.

In samenwerking met expert

Koen Deurloo

Gynaecoloog

Als je zwangerschapstest positief is, wil je zo snel mogelijk weten wanneer je je kind kunt verwachten. Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken, gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Met de zwangerschapscalculator reken je eenvoudig uit hoeveel weken je zwanger bent en wanneer je bent uitgerekend.

Advertentie
2 class="pddc-heading">Uitgerekende datum berekenen

Toch is deze berekening niet altijd even nauwkeurig. De termijnecho geeft precies aan hoe oud de ongeboren baby is (dus wanneer de bevruchting plaatsvond) en in welke periode je kunt verwachten dat je kind geboren wordt.

Tip! Wil je alvast shoppen voor leuke babykamerdecoratie? De leukste items vind je hier.

Wanneer is de termijnecho?

Meestal krijg je de termijnecho na het intakegesprek met de verloskundige. Bij sommige verloskundigenpraktijken is echoapparatuur aanwezig, maar niet alle verloskundigen beschikken over deze apparatuur. Bovendien hebben niet alle verloskundigen de bevoegdheid om een echo uit te voeren.

Het verschilt per praktijk wanneer de termijnecho uitgevoerd wordt. Over het algemeen vindt de termijnecho plaats tussen de 10 en 13 weken zwangerschap. Het liefst zo dicht mogelijk op de 10 weken, maar in ieder geval na 8 + 4 wekenIn deze periode groeit elk vruchtje ongeveer gelijk, zodat je met grote nauwkeurigheid de zwangerschapsduur kunt vaststellen. Wanneer je de echo krijgt, hangt af van de eerste dag van je laatste menstruatie en je cyclus. Hoe later je de termijnecho hebt, des te verder is je baby ontwikkeld. Wanneer je zwanger bent door middel van een vruchtbaarheidsbehandeling (zoals inseminatie, IVF of ICSI), wordt de punctie- of inseminatiedatum gebruikt voor de termijnbepaling.

Advertentie

Waarom een termijnecho?

Het is belangrijk om de termijn (zwangerschapsduur) zo precies mogelijk te weten. Zo kan de verloskundige het beste voor je zorgen. Een goede termijnbepaling vermindert het aantal inleidingen vanwege over tijd zijn (meer dan 42 weken) en maakt het makkelijker om te grote of te kleine baby’s tijdens de zwangerschap te herkennen.

Ook voor de planning van een NIPT (niet-invasieve prenatale test) of nekplooimeting is een betrouwbare termijnecho nodig. Misschien denk je aan de hand van de eerste dag van je laatste menstruatie, dat je op de dag van de echo precies 10 weken zwanger bent. Uit de echo kan blijken dat je al 10 weken en 5 dagen zwanger bent. Of pas 9 weken en 3 dagen.

Naar aanleiding van de echo wordt je uitgerekende datum dan opnieuw vastgesteld. Op de echo is ook te zien of je zwanger bent van één baby of een meerling en of het hartje van de baby klopt.

Goed nieuws

Als de termijnecho in orde is, is de kans op een succesvolle uitkomst heel hoog geworden. Immers, de zwangerschap zit op de juiste plek en groeit waarschijnlijk ook goed.

Advertentie

Je kunt nu opgelucht ademhalen: de kans op een miskraam is erg afgenomen, naar ongeveer een half procent.

Hoe wordt de termijnecho verricht?

Meestal wordt de termijnecho via je buik verricht. Het is dan meestal mogelijk om een betrouwbare meting te maken. Echter, in sommige gevallen is dat lastig. Bijvoorbeeld door de ligging van de baarmoeder of de positie van je kindje. Soms kan je gewicht ook een rol spelen bij de beeldkwaliteit. In dat geval, zal je een vaginale echo krijgen aangeboden om toch een betrouwbare uitslag te krijgen. Dat is geen pijnlijk onderzoek en duurt maar kort.

Wordt de termijnecho vergoed?

Iedere zwangere vrouw heeft recht op een termijnecho. Deze zit in het basispakket van iedere zorgverzekering en wordt dus volledig vergoed.

Bron: De Verloskundige

Koen Deurloo

Gynaecoloog

Koen Deurloo is gynaecoloog in het Diakonessenhuis in Utrecht, Zeist en Doorn en is gespecialiseerd in verloskunde, met de focusgebieden: geavanceerde echoscopie en hoogrisico zwangerschap. Koen is een groot voorstander van samen beslissen, alles bespreekbaar maken en de regie bij zwangeren leggen. Zo was hij de eerste gynaecoloog in Nederland die een moeder-geassisteerde keizersnede (waarbij de moeder de baby zelf uit de buik haalt) uitvoerde. En is hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van een persoonlijke gezondheidsomgeving Mijnkind.online

Redactioneel – Offer – Prenataal onderzoek

BellySisters

Je zwangerschap vereeuwigd in een 3D-beeldje

Bekijk de mogelijkheden