Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
chocolade tijdens zwangerschap

Waarom het goed is om veel chocola te eten tijdens je zwangerschap

Werk je tijdens je zwangerschap regelmatig chocola naar binnen en twijfel je of je daar wel goed aan doet? Veel is een betrekkelijk begrip, maar chocolademonsters worden heel blij van dit Canadese onderzoek.

In samenwerking met expert

Sharon Asscher

Algemeen voedingsadviseur

De voordelen van chocola

Een Canadees onderzoeksteam heeft namelijk aangetoond dat in chocolade stoffen zitten die belangrijk zijn tijdens de zwangerschap. Of beter gezegd: in cacao zitten allerlei stofjes die je juist in je zwangerschap goed kunt gebruiken. Zo bevat cacao flavonoïden, dit zijn antioxidanten. Antioxidanten gaan verouderingsverschijnselen tegen en dragen bij aan het gezond houden van de cellen in het lichaam. Ook hebben flavonoïden een positieve invloed op de bloedcirculatie in de placenta en van de baby én verkleinen ze het risico op zwangerschapsvergiftiging.

Advertentie

Tip: Kun je nu helemaal niet meer wachten? Hier bestel je je chocoladeshot

Goed voor je humeur

En daar houdt het niet mee op: chocolade is ook nog goed voor je humeur. Dat komt omdat er allerlei ‘geluksstofjes’ in zitten, zoals dopamine, cafeïne, serotonine, endorfine en fenylethylamine. Cafeïne zorgt ervoor dat je een opgewekt gevoel krijgt. Serotonine werkt kalmerend en fenylethylamine is een stof die vrijkomt in je hersenen als je verliefd bent. Dat verklaart waarom je vrolijk wordt van bonbons en troost vindt in een reep als je je rot voelt. Deze stofjes komen ook goed van pas bij moodswings door de zwangerschapshormonen. Of als je gespannen bent door het feit dat alles gaat veranderen met de komst van je baby.

Nóg meer goed nieuws: chocola bevat ook magnesium en kalium, mineralen die je tijdens je zwangerschap ook goed kunt gebruiken.

Lees ook: Waarom extra vitamine C belangrijk is als je zwanger bent

Wel even opletten

Betekent dit dan dat je lekker mag losgaan met de chocola? Nee, er zit helaas wel een maar aan. Want chocola bevat dus ook cafeïne, dat niet zo goed is voor jou en de baby als je er te veel van binnenkrijgt. Onderzoekers adviseren daarom om maximaal 30 gram chocolade per dag te eten tijdens je zwangerschap (een reep is al gauw 180 gram). Je krijgt namelijk vaak ook nog cafeïne binnen via andere voedingsmiddelen, zoals thee, ijsthee of chocolademelk, en dan komt de maximale grens snel in zicht. Hoewel je daar natuurlijk zelf keuzes in kunt maken. Choco-craving? Neem een stukje extra en laat de thee, koffie, ijsthee en cola even staan.

Advertentie

Melk of puur?

Melk of puur, welke chocolade kun je het beste eten als je zwanger bent? De onderzoekers deden hiervoor onderzoek onder 129 vrouwen, die tussen de elf en veertien weken zwanger waren. De ene helft at gedurende twaalf weken iedere dag chocola met een hoog flavonoïdegehalte, dat wil zeggen heel pure chocolade, en de andere helft chocola met een laag flavonoïdegehalte. De uitkomst is opvallend: bij beide groepen was de bloedcirculatie aanzienlijk verbeterd.

De conclusie: chocola – melk of puur – heeft in het algemeen een positieve invloed op de groei en ontwikkeling van de placenta en de baby. Een kanttekening bij dit onderzoek: er is geen controlegroep gebruikt, waardoor er geen metingen zijn gedaan bij vrouwen die geen chocolade aten tijdens de zwangerschap.

Gezond gewicht

Hoera voor de positieve effecten van chocola tijdens de zwangerschap. Prima om elke dag een stukje te eten. Een stukje dus, niet een hele reep. Niet alleen omdat je anders snel te veel cafeïne binnenkrijgt, maar ook vanwege de suiker en het vetgehalte in chocola. Eet je daar te veel van, dan kom je te veel aan. Zeker als je zwanger bent is het belangrijk om op je gewicht te letten. Eten voor twee, zoals vroeger wel eens werd gezegd, wordt sterk afgeraden door het Voedingscentrum. Als je te veel aankomt tijdens je zwangerschap, heb je een grotere kans op complicaties als zwangerschapsdiabetes, een hoge bloeddruk of een groot kind. Ook heb je bij de bevalling meer kans op een keizersnee en heeft je kind na de geboorte een verhoogd risico op overgewicht.

Lees ook: Alles over gezonde voeding tijdens je zwangerschap

Pure chocolade bevat de minste ongezonde toevoegingen en is daarom de beste keuze. Kies bij voorkeur voor chocolade met ten minste 65% cacao en beperk het tot 20 à 30 gram per dag. Want juist in pure chocolade zit helaas weer de meeste cafeïne.

Advertentie

De moraal van het verhaal: elke dag een stukje pure chocolade eten is supergoed voor je als je zwanger bent!

Lees ook: Deze producten kun je beter laten staan als je zwanger bent

Bron: Canadees onderzoek, Voedingscentrum

Podcast ‘Ouders van Nu vraagt door’: Voeding tijdens je zwangerschap


Sharon Asscher

Algemeen voedingsadviseur

Sharon Asscher is werkzaam als Orthomoleculair therapeut, hormoonconsulent en Psychische neuro immunoloog, ze heeft haar eigen praktijk Voeding maakt je beter waarbij ze op dagelijkse basis mensen/kinderen begeleid met uitdagingen en vraagstukken op het gebied van gezondheid – zwangerschap/fertiliteit & hormonen.

Sharon is gespecialiseerd in fertiliteit – zwangerschap en kinderen waarbij ze veel samen werkt met verloskundige praktijken in Amsterdam en omstreken en waar ze als expert tips heeft gedeeld bij het programma Hey Baby praktijk op RTL 4. Daarnaast geeft ze lezingen aan grote bedrijven om de vitaliteit en immuniteit op de werkvloer te verbeteren door middel van uitleg en makkelijke tips.

Sharon schrijft voor wendyonline.nl over gezondheid, deelt haar kennis als expert bij cycle.care – daarnaast deelt ze haar expertise via verschillende podcasts (Nina Pierson – Dertig in een dozijn – Ouders van Nu) Ook spreekt Sharon voor bedrijven als Deloitte – McKinsey – Paula’s Choice – The recharge company.

Haar passie voor voeding en een gezonde leefstijl begon op haar 18e, toen werd een nier verwijderd, waarna ze besloot om de regie te nemen over haar eigen gezondheid. Ze wilde er alles aan doen om haar lijf zo goed mogelijk te ondersteunen bij het herstel – zowel van de operatie als van een levenlang antibiotica gebruik.

Ze ging op onderzoek uit om te leren hoe ze het beste voor zichzelf kon zorgen met één nier. Dit resulteerde uiteindelijk in meervoudig HBO & WO niveau afgeronde studies op het gebied van voeding & gezondheid.

Voor meer informatie:

Social media van Sharon Asscher:

Publicaties:

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting