Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Mag dat ene glaasje champagne als je zwanger bent?

De bubbels staan koud voor oud en nieuw of er is een andere reden om iets te vieren, maar dan komt de gewetensvraag: mag je om twaalf uur één glaasje champagne meedrinken? Kan dat ene glas echt kwaad? Dit zegt voedingsadviseur Sharon Looyen erover.

In samenwerking met expert

Sharon Asscher

Algemeen voedingsadviseur

De veiligste keuze

Voor iedereen die zwanger is, zou ik volmondig willen zeggen dat één glas champagne gewoon kan. Maar helaas, dat is niet zo. Als je zwanger bent, is de veiligste keuze voor je baby om helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol kan schade aanrichten voor je ongeboren kind en dat risico wil je niet nemen.

Advertentie

Lees ook: Dit zijn de risico’s van alcohol drinken tijden de zwangerschap

Onvolgroeide lever

Het Trimbos-instituut schrijft: wie één glas wijn drinkt, heeft een alcoholpromillage van ongeveer 0,3. En dat heeft je baby dus ook. Alcohol heeft op een baby een heel ander effect dan op een volwassene. De onvolgroeide lever van een baby kan alcohol nog niet afbreken. Alcohol blijft daarom langer in het bloed van je kind dan in jouw bloed. Daarbij is een ongeboren baby negen maanden lang volop in ontwikkeling. Die ontwikkeling kan worden verstoord door alcohol. Daarom is het beter om helemaal niet te drinken als je zwanger bent.

Handig: 8 x ‘ik drink niet smoesjes’ voor als je zwanger bent

Extra gevoelig

Toch blijf je in je omgeving misschien horen dat één glaasje wijn of champagne geen kwaad kan. Het probleem is dat sommige ongeboren baby’s en ook sommige moeders veel gevoeliger voor alcohol zijn dan andere. De één kan alcohol beter afbreken dan de ander. Maar tijdens de zwangerschap kun je niet weten of je kind extra gevoelig voor alcohol is. Daar kom je pas achter als het te laat is. Het enige advies dat ik je dan ook wil geven is: maak die negen alcoholvrije maanden zo leuk mogelijk voor jezelf. Bijvoorbeeld met deze 7 alcoholvrije cocktails.

En wat als je net zwanger bent?

Als je drinkt, drinkt je kind mee. Altijd. Ook als je net zwanger bent en er nog geen bloedcontact is. Alcohol verdeelt zich ook dan over het vocht in je lichaam en kan dus toch een negatief effect hebben. De alcohol komt namelijk altijd bij je ongeboren kind terecht.

Advertentie

Tip: Hier bestel je alcoholvrije bubbels.

Ploppende kurk

Mijn tip: kies voor een alcoholvrije champagne. Nee, niet die roze Jip-en-Janneke-prik, maar een champagne die er helemaal echt uitziet en ook lekker smaakt. Bij de slijterij verkopen ze tegenwoordig lekkere varianten zonder alcohol en mét een ploppende kurk. Doe je toch nog gezellig mee!

Mag je oliebollen eten als je zwanger bent? Lees hier waarom het gezonder is dan een snee bruinbrood met magere kaas of een eierkoek.

Bronnen: Alocholinfo.nlKraamzorg Zuid-Gelderland

Advertentie

Sharon Asscher

Algemeen voedingsadviseur

Sharon Asscher is oprichtster van Voeding maakt je beter werkzaam als Orthomoleculair therapeut en voedingsadviseur. Ze is gespecialiseerd in voeding en suppletie vóór, tijdens en na de zwangerschap en moeder van een dochter en een zoon. Sharon geeft geregeld voorlichtingsavonden over ondersteunende voeding en suppletie tijdens en na de zwangerschap, bij diverse verloskundigenpraktijken in Amsterdam.

Contact
Website
Facebook
Instagram