Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Jojanneke zoekt het uit: hoe dikker je billen, hoe slimmer je kind?

‘Dikke billen? Dan krijg je een slim kind!’ Op social media komt die boodschap regelmatig voorbij. Maar is het ook echt waar?

In samenwerking met expert

Jojanneke Bastiaansen

Onderzoeker en factchecker

Vet verhaal

Het is zaterdagavond en mijn zak chips en ik zitten gezellig op de bank. Op de socials gaat net een interessant bericht viral: ‘Dikke billen? Daar krijg je slimme kinderen van.’ Vet! Dat is nog eens nieuws waar je wat aan hebt! Ik prop me vol tot ik verzadigd ben. En dan begint het te knagen. Kunnen mijn spekbillen IJsbrand echt een slimmer brein bezorgen? #hoedan? Ik parkeer mijn achterste achter de laptop, en ga op onderzoek uit.

Advertentie

Bouwen met je billen

Direct krijg ik de eerste teleurstelling voor de kiezen: het gaat er niet om wat je eraan vreet ná de geboorte. Het gaat om de vetvoorraad die je ontwikkelt en vasthoudt tótdat er een baby komt. Het babybrein ontwikkelt zich het snelst in het laatste trimester en na de geboorte. Daar zijn veel bouwstoffen zoals omega 3-vetzuren voor nodig. Die krijgt de baby binnen via de placenta, en na de geboorte via moedermelk. Het gros komt uit mama’s vet­opslag1, met het depot rond de heupen en billen als hoofdleverancier.

Lees ook: Gewichtstoename tijdens de zwangerschap, wat is gezond?

Taille vs. heup

De tweede teleurstelling dient zich aan: omega 3-vetzuren haal je niet uit chips, maar uit gezondere opties zoals vette vis. En daar komt nog bij: een dikke chipsbuik remt de beschikbaarheid van goede vetten juist af. Volgens arts-onderzoeker William Lassek zijn het vrouwen met dikke billen en een dunne buik die hun baby het beste van omega 3-vetzuren voorzien. In zijn geruchtmakende onderzoek2 keek hij daarom naar de taille-heupverhouding. Een klein getal betekent dat de taille ten opzichte van de heupen smal is. Denk aan een barbiepop (70) of Kim Kardashian (62). Grotere getallen wijzen op relatief meer buikvet en alles boven de 85 wordt gezien als ongezond. Zegt dat getal werkelijk iets over de slimheid van onze kinderen?

Op z’n gat

Om dat te onderzoeken liet Lassek bijna tweeduizend kinderen (tussen de 6 en 16 jaar) een aantal tests doen, van rekenen tot blokkenpatronen bouwen. De gemiddelde testscores van de kinderen vergeleek hij met de taille-heupverhouding van hun moeders. En daar komt de derde teleurstelling: Lassek vond weliswaar een significant verband, maar groots was het niet. Een één punt lagere taille-heupverhouding hing samen met een 0.061 hogere score van het kind (op een schaal van 16 punten).

Lees ook: Welke vis mag je eten tijdens je zwangerschap?

Kim-kind

Het effect halveerde ook nog eens toen Lassek rekening hield met verschillen tussen de moeders zelf, zoals verschillen in hun opleidingsniveau. Al met al scoort een Kim-kind amper een half punt hoger dan het kind van een doorsnee vrouw. Dat lijkt me niet meteen breaking news. Te meer omdat het onderzoek van Lassek al uit 2008 stamt. Daarna heeft geen wetenschapper er zijn billen meer aan durven branden. Dus zie je deze viral voorbijkomen, pak dan een schaaltje chips en neem het – net als ik met een korrel zout.

Advertentie

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Tekst: Jojanneke Bastiaansen, Beeld: Getty Images. Bronnen: Oxford Academic, Science Direct

1 Del Prado et al. (2001). Contribution of dietary and newly formed arachidonic acid to human milk lipids in women eating a low-fat diet. The American Journal of Clinical Nutrition. 
2 Lassek & Gaulin (2008). Waist-hip ratio and cognitive ability: is gluteofemoral fat a privileged store of neurodevelopmental resources? Evolution and Human Behavior. 

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


Jojanneke Bastiaansen

Onderzoeker en factchecker

Dr. Jojanneke Bastiaansen (37) is onderzoeker, columnist, en moeder van zoon IJsbrand. Ze studeerde psychologie, promoveerde in de neurowetenschappen, en werkt als senior onderzoeker in de psychiatrie bij een academisch ziekenhuis en een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. In haar onderzoek bestudeert Jojanneke niet alleen de mens, maar ook de wetenschap zelf. Voor Ouders van Nu Magazine vertaalt ze iedere maand wetenschappelijke onderzoeken in jip-en-janneketaal.

Voor meer informatie kijk op haar persoonlijke website (columns) of op de universiteitswebsite (onderzoek). Voor achtergrond:
Twitter
Instagram
LinkedIn

Redactioneel – Offer – Voeding zwangerschap

Eten voor twee

Het Ouders van Nu kookboek
Shop nu