Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

17 weken zwanger

17 weken zwanger

Je bent nu tussen de 17 en 18 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn als je 17 weken zwanger bent.

Week 17 begint bij zwangerschapsdag 119 en loopt tot dag 126. Het is je achttiende zwangerschapsweek.

Advertentie

17 weken zwanger: je baby

Je baby groeit hard en zijn spieren zijn ondertussen zo krachtig geworden dat je zijn getrappel deze week kunt gaan voelen. Het kan ook zijn dat je het al eerder voelde, of dat het nog een paar weken duurt. Hij is heel actief en zwemt wat af nu hij nog de ruimte heeft.

17 weken zwanger

De tastzin van je baby is verder ontwikkeld. Dat betekent dat hij het kan voelen als jij over je buik strijkt en dat hij zijn eigen bewegingen voelt (13 dingen die je ongeboren baby kan voelen en horen). De spieren van de ogen worden getraind. Je baby kan nog niet gericht kijken, maar hij oefent al wel. Af en toe kijkt hij recht, maar meestal niet. Ook na de geboorte heeft je kind nog een tijdje moeite om zijn blik te fixeren. Daardoor kijkt hij nog regelmatig scheel.

Lees ook: Dit ziet je baby in de baarmoeder en net na de geboorte

Animatie: zo ziet je baby er nu uit

17 weken zwanger: jij

Vroeger werd wel gezegd dat elke zwangerschap een tand kost. Je kind heeft veel kalk nodig en dat zou hij aan jouw gebit onttrekken. Een fabeltje, het is niet waar. Wel kan onder invloed van de hormonen je tandvlees tijdens het poetsen wat sneller gaan bloeden. Poets daarom voorzichtig en met een zachte borstel.

Door hormonale veranderingen wordt de groei van bacteriën in je mond minder geremd, waardoor tandplak makkelijker ontstaat. Zolang je je gebit goed verzorgt, heb je niets te vrezen. Eventueel kun je een keertje extra langs de tandarts gaan. Vertel hem altijd dat je zwanger bent. Als er per se een röntgenfoto gemaakt moet worden, kan de tandarts je buik afschermen met een speciaal schort.

Tips om bloedend tandvlees te voorkomen.

Waar ga je bevallen?

Je hoeft nu nog geen definitieve beslissing over je bevalling te nemen, maar denk er wel vast over na: thuis of in het ziekenhuis?

Kijktip: 8 moeders delen hun mening en tips over dit onderwerp.

Je partner

Omdat het allemaal in jouw lijf gebeurt, voelt je partner zich wel eens een buitenstaander. Praat zo veel mogelijk met hem en houd hem op de hoogte van wat zich allemaal afspeelt in je lijf. Vraag ook naar zijn gevoelens.

Praten over jullie verwachtingen, gevoelens, maar ook zorgen en angsten (misschien over de bevalling) sterkt jullie band. Het is ook waardevol om samen naar belangrijke afspraken te gaan, zoals de prenatale onderzoeken, echo’s en bezoekjes aan de verloskundige of gynaecoloog.

Heel bijzonder: samen voor de eerste keer het hartje beluisteren. Misschien vindt je partner het leuk om samen een zwangerschapscursus te volgen. Nog even lekker tijd samen doorbrengen? Kijk dan eens naar een babymoon.

Lees ook: Aanstaand ouderschap, liggen jij en je partner op een lijn?

Jongen of meisje?

Met de nub-theorie kun je al vanaf 12 weken voorspellen wat het geslacht van je baby gaat zijn. Vanaf week 17 van je zwangerschap is het geslacht bijna altijd goed te zien op een echo en kan je een nauwkeurigere geslachtsbepaling doen, bijvoorbeeld met een pretecho. Bekijk deze video: zo ontwikkelt een embryo zich in een meisje of jongen.

Heb jij nog even geduld? Over drie weken krijg je tijdens de 20-wekenecho vanzelf te horen of je op zoek moet gaan naar jongens– of meisjesnamen. Maar er zijn ook ouders die niet willen weten of ze een zoon of dochter krijgen tot de bevalling en kiezen voor een gender reveal.

Babynamen 2019: de populairste namen en trends.

Eten voor twee?

Heb je vaak last een knorrende maag? Dat komt omdat je baby nu ook vet gaat opslaan. In de regel heeft een gezonde vrouw gemiddeld 2.000 calorieën per dag nodig. Het is slim om als je zwanger bent zo’n 300 calorieën per dag meer in te nemen zodat de baby voldoende voeding heeft en jij niet teveel aankomt.

Dit loopt op tot zo’n 612 calorie per dag in het derde trimester (dat staat gelijk aan twee volkoren boterhammen met halvarine en kaas, glas halfvolle melk, een banaan en een kop heldere groentesoep). Meer dan dat hoef je niet extra te eten.

Wist je trouwens dat je in negen maanden tijd gemiddeld 12 kilo aankomt? Ben je zwanger van een tweeling? Dan kom je gemiddeld tussen de 12 tot 18 kilo aan. Deze kilo’s bestaan onder andere uit:

Lees ook: Gezonde tussendoortjes voor tijdens de zwangerschap

Zorgverzekering

Als je zwanger bent of zwanger wilt worden, is het slim om eens goed in je zorgverzekering voor het komende jaar te duiken. Tijdens je zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode maak je namelijk extra zorgkosten. Vanuit de basisverzekering wordt o.a. vergoed:  alle afspraken en controles bij je verloskundige en alle echo’s die voorgeschreven zijn door de huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Check hier wat er wel en niet wordt vergoed.