17 weken zwanger

17 weken zwanger

Je bent nu tussen de 17 en 18 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn als je 17 weken zwanger bent.

Je baby is nu 20 centimeter lang en weegt 200 gram.

17 weken zwanger: je baby

Je baby groeit hard en zijn spieren zijn ondertussen zo krachtig geworden, dat je zijn getrappel deze week kunt gaan voelen. Het kan ook zijn dat je het al eerder voelde, of dat het nog een paar weken duurt. Hij is heel actief en zwemt wat af, nu hij heeft nog de ruimte heeft.

De tastzin van je baby is verder ontwikkeld. Dat betekent dat hij het kan voelen als jij over je buik strijkt en dat hij zijn eigen bewegingen voelt. De spieren van de ogen worden intussen getraind. Je baby kan nog niet gericht kijken, maar hij oefent al wel. Af en toe kijkt hij recht, maar meestal niet. Ook na de geboorte heeft je kind nog een tijdje moeite om zijn blik te fixeren. Daardoor kijkt hij nog regelmatig scheel.

17 weken zwanger: jij

Vroeger werd wel gezegd dat elke zwangerschap een tand kost. Je kind heeft veel kalk nodig en dat zou hij aan jouw gebit onttrekken. Een fabeltje, het is niet waar. Wel kan onder invloed van de hormonen je tandvlees tijdens het poetsen wat sneller gaan bloeden. Poets daarom voorzichtig en met een zachte borstel.

Door hormonale veranderingen wordt de groei van bacteriën in je mond minder geremd, waardoor tandplak makkelijker ontstaat. Zolang je je gebit goed verzorgt, heb je niets te vrezen. Eventueel kun je een keertje extra langs de tandarts gaan. Vertel hem altijd dat je zwanger bent. Als er per se een röntgenfoto gemaakt moet worden, kan de tandarts je buik afschermen met een speciaal schort.

Video: Happy Healthy Mama – Hoe blijf je fit tijdens je zwangerschap?

Je partner

Omdat het allemaal in jouw lijf gebeurt, voelt je partner zich wel eens een buitenstaander. Praat zo veel mogelijk met hem en houd hem op de hoogte van wat zich allemaal afspeelt in je lijf. Vraag ook naar zijn gevoelens.

Praten over jullie verwachtingen, gevoelens, maar ook zorgen en angsten (misschien over de bevalling) sterkt jullie band. Het is ook waardevol om samen naar belangrijke afspraken te gaan, zoals de prenatale onderzoeken, echo’s en bezoekjes aan de verloskundige of gynaecoloog. Heel bijzonder: samen voor de eerste keer het hartje beluisteren. Misschien vindt je partner het leuk om samen een zwangerschapscursus te volgen.

Waar ga je bevallen?

Je hoeft nu nog geen definitieve beslissing over je bevalling te nemen, maar denk er wel vast over na: thuis of in het ziekenhuis?