19 weken zwanger

19 weken zwanger

Je bent nu tussen de 19 en 20 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn.

Je baby is nu 25 centimeter lang en weegt 320 gram.

19 weken zwanger: je baby

Je baby is lekker levendig en beweegt zich maar liefst tweehonderd keer per etmaal. De kans is groot dat je die bewegingen nu voelt. Dat eerste gevoel wordt onder meer omschreven als een soort gerommel van je darmen, als een vlinder in je buik of als knappende zeepbelletjes.

Ben je voor een tweede of volgende keer zwanger, dan heb je de bewegingen waarschijnlijk al eerder gevoeld. Overigens kun je je baby ook al hebben gevoeld als het je eerste zwangerschap is.  Maak je geen zorgen als je nog helemaal niks hebt gevoeld: soms duurt het wat langer. Je baby slaapt ook veel, dus geen paniek als je even niks voelt.

19 weken zwanger: jij

Dat je tijdens je zwangerschap moet eten voor twee, is onzin. Als je gezond en verantwoord blijft eten, hoef je niet bang te zijn dat je kind iets tekort komt. Wel mag je vanaf week 20 iets meer eten, want in het tweede deel van je zwangerschap kun je zo’n 100 tot 300 calorieën per dag extra gebruiken. Erg veel is dat niet: met een boterham of een paar aardappels extra ben je er al.

Vergeet ook niet dat je nu wat minder beweegt, en dus minder calorieën verbrandt. Blijf vooral goed letten op de kwaliteit van je eten. Als je gezond eet, krijg je genoeg vitamines en mineralen binnen. Wel wordt aangeraden om dagelijks 10 microgram vitamine D in te nemen. Je kunt eventueel een multipreparaat speciaal voor zwangeren gebruiken.

Dit heb je per dag ongeveer nodig:

  • 5 tot 7 sneetjes bruinbrood
  • 3 tot 5 aardappelen of 3 tot 5 eetlepels rijst of pasta
  • 4 eetlepels groenten
  • 2 stuks fruit
  • 3 glazen melk of melkproducten
  • 100 gram vlees, vis of kip of een vleesvervanger
  • 1 tot 2 plakjes vleeswaren (eet niet te veel leverproducten)
  • 450 ml melkproducten en 30 gram (1½ plak) kaas
  • 30-35 gram halvarine, margarine, bak- en braadproducten (5 gram per sneetje brood)
  • 1,5-2 liter drank (inclusief melk)

(bron: Voedingscentrum)

Video: Zo verandert je lichaam tijdens de zwangerschap

Kramp in je kuiten

Kramp in de kuiten is een veelvoorkomende zwangerschapskwaal waar je vooral ’s nachts last van kunt hebben. Het kan een signaal zijn dat je benen oververmoeid zijn of het kan een teken zijn van beginnende spataderen. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de veranderde bloedcirculatie, maar het kan ook komen door een tekort aan calcium.

Als je last hebt van kramp in je kuit, kun je de spier rekken door je tenen vast te pakken en ze stevig naar je toe te trekken. Het helpt ook om de spier goed masseren (van onder naar boven) en er een warm kompres op te leggen. Of om een eindje te wandelen voordat je gaat slapen.

Belangrijk is dat je de bloedtoevoer activeert. Beweeg je voeten voldoende: draai rondjes terwijl je met je benen omhoog zit. Verhoog het voeteneinde van je bed, bijvoorbeeld door er een opgerold badlaken onder te leggen.

De babykamer

Een pasgeboren baby heeft nog niet per se een eigen kamer nodig. Je kind kan de eerste paar maanden prima bij jullie op de kamer slapen. Misschien vind je het ook wel een veilig idee om hem ’s nachts dicht bij je te hebben, en het is handig als je nachtvoedingen geeft.

Maar als je het prettig vindt om je baby een eigen plek te geven, kun je het best op tijd beginnen met inrichten van de babykamer. Een leuke klus!