Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

19 weken zwanger

Je bent nu tussen de 19 weken zwanger en de 20 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn.

Advertentie

Week 19 zwangerschap begint bij zwangerschapsdag 133 en loopt tot dag 140. Het is je twintigste zwangerschapsweek.

Tip: Fijne positiekleding vind je hier

19 weken zwanger: je baby

Je baby is met 19 weken zwanger lekker levendig en beweegt zich maar liefst tweehonderd keer per etmaal. Dat is nog niets als je weet dat hij over drie maanden wel 500 keer per dag beweegt. De kans is groot dat je die bewegingen nu voelt. Met 19 weken zwanger kun je je baby bijvoorbeeld voelen draaien. De eerste keer dat je je baby voelt wordt onder meer omschreven als een soort gerommel van je darmen, als een vlinder in je buik of als knappende zeepbelletjes.

Voel je je baby een tijdje niet? Dan slaapt hij waarschijnlijk. Dat doet hij een groot deel van de dag met 19 weken zwanger. Vaak als jij actief bent, want dan wordt hij in slaap gewiegd door jouw bewegingen. Hoe vaak je je baby met 19 weken zwanger moet voelen per dag is dan ook niet te zeggen. Maak je je zorgen? Bijvoorbeeld omdat je 19 weken zwanger bent en je denkt: ik voel de baby niet meer? Overleg dan met je verloskundige.

Advertentie

Tips: Zo kun je contact maken met de baby in je buik

19 weken zwanger

Ben je voor een tweede (of derde/vierde) keer  zwanger, dan heb je de bewegingen waarschijnlijk al eerder gevoeld. Overigens kun je je baby ook al hebben gevoeld als het je eerste zwangerschap is.  Maak je geen zorgen als je nog helemaal niks hebt gevoeld: soms duurt het wat langer. Met 19 weken zwanger kun je je baby vooral voelen draaien. Hoe vaak je je baby met 19 weken zwanger moet voelen is niet te zeggen, omdat sommige vrouwen hun baby nog helemaal niet voelen en je nu eenmaal rustige en drukke baby’s hebt. Ben je 19 weken zwanger en voel je de baby niet meer terwijl je dat voorheen wel deed? Neem dan contact op met de verloskundige als je je zorgen maakt.

Ook leuk: je baby krijgt nu haar!

Animatie 19 weken zwanger: zo ziet je baby er nu uit

19 weken zwanger: jij

Dat je tijdens je zwangerschap moet eten voor twee is onzin. Als je gezond en verantwoord blijft eten, hoef je niet bang te zijn dat je kind iets tekort komt. Wel mag je vanaf week 20 iets meer eten, want in het tweede deel van je zwangerschap kun je zo’n 300 calorieën per dag extra gebruiken. Erg veel is dat niet: met een boterham of een paar extra aardappels ben je er al.

Lees hier alles over veilig en gezond eten tijdens de zwangerschap

Vergeet ook niet dat je nu wat minder beweegt, en dus minder calorieën verbrandt. Blijf vooral goed letten op de kwaliteit van je eten. Als je gezond eet, krijg je genoeg vitamines en mineralen binnen. Wel wordt aangeraden om dagelijks 10 microgram vitamine D in te nemen. Je kunt eventueel een multipreparaat speciaal voor zwangeren gebruiken.

Dit heb je per dag ongeveer nodig:

  • 5 tot 7 sneetjes bruinbrood
  • 3 tot 4 opscheplepels aardappels, rijst of pasta
  • 4 opscheplepels groenten
  • 2 stuks fruit
  • 3 glazen melk of melkproducten
  • 100 gram vlees, vis of kip of een vleesvervanger
  • 1 tot 2 plakjes vleeswaren (eet niet te veel leverproducten)
  • 450 ml melkproducten en 30 gram (1½ plak) kaas
  • 30-35 gram halvarine, margarine, bak- en braadproducten (5 gram per sneetje brood)
  • 1,5-2 liter drank (inclusief melk)

(bron: Voedingscentrum)

Meer weten? Lees hier waarom je moet uitkijken met vitamine A en waarom je extra veel vitamine C nodig hebt.

Kijktip: zo verandert je lichaam tijdens de zwangerschap.

Kramp in je kuiten

Kramp in de kuiten is een veelvoorkomende zwangerschapskwaal waar je vooral ’s nachts last van kunt hebben. Het kan een signaal zijn dat je benen oververmoeid zijn of het kan een teken zijn van beginnende spataderen. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de veranderde bloedcirculatie in week 19 zwangerschap, maar het kan ook komen door een tekort aan calcium.

Als je last hebt van kramp in je kuit, kun je de spier rekken door je tenen vast te pakken en ze stevig naar je toe te trekken. Het helpt ook om de spier goed masseren (van onder naar boven) en er een warm kompres op te leggen. Of om een eindje te wandelen voordat je gaat slapen.

Belangrijk is dat je de bloedtoevoer activeert. Beweeg je voeten voldoende: draai rondjes terwijl je met je benen omhoog zit. Verhoog het voeteneinde van je bed, bijvoorbeeld door er een opgerold badlaken onder te leggen.

Meer lezen: 1 op de 4 vrouwen hebben last van rusteloze benen

Zweten tijdens zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kan het zijn dat je meer zweet dan normaal. Het overmatig transpireren kan op elk moment in je zwangerschap beginnen. Er zijn verschillende oorzaken voor het extra transpireren en opvliegers tijdens je zwangerschap: van veranderende hormonen tot een betere doorbloeding van het hele lichaam, dus ook huid en zweetklieren.

Andere oorzaken: een verhoogde stofwisseling of lagere bloedsuikerspiegel. Lees hier alles over zweten tijdens de zwangerschap.

De babykamer

Een pasgeboren baby heeft nog niet per se een eigen kamer nodig. Je kind kan de eerste paar maanden prima bij jullie op de kamer slapen (mocht je co-sleeping overwegen, lees dit dan eens). Misschien vind je het ook wel een veilig idee om hem ’s nachts dicht bij je te hebben, en het is handig als je nachtvoedingen geeft.

Maar als je het prettig vindt om je baby een eigen plek te geven, kun je rond week 19 zwangerschap beginnen met inrichten van de babykamer. Een leuke klus!

Dit zijn dé babykamertrends van dit moment

19 weken zwanger: je buik

Hoe groot met zwanger 19 weken je buik is, verschilt flink per persoon, maar veel vrouwen moet nu echt overstappen op zwangerschapskleding. Gaan je broeken nu echt krapper zitten? Probeer dan eens een zwangerschapsbroek. Grote kans dat die veel comfortabeler zit.

19 weken zwanger: echo’s

Misschien heb je deze week de 20-wekenecho of heb je hem al gehad. Het is hoe dan ook een enorme mijlpaal! Veel vrouwen kiezen er rond 19 weken zwanger ook voor een 3D echo te laten maken. Dit wordt gedaan in een pretechocentrum.

Ook interessant in week 19:

Bronnen: De VerloskundigeVoedingscentrum, Thuisarts, CJG

Commercieel – Prenatal – Offer – Zwangerschapjeans

Zwangerschapjeans

Met een tricot buikband die makkelijk meerekt
Shop nu