21 weken zwanger

21 weken zwanger

Je bent tussen de 21 en 22 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn als je 21 weken zwanger bent.

Week 21 begint bij zwangerschapsdag 147 en loopt tot dag 154. Het is je 22ste zwangerschapsweek.

Advertentie

21 weken zwanger: je baby

Af en toe kan je baby heel actief zijn; meestal op de momenten dat je lekker rustig zit of ligt. Dus als je ’s avonds op de bank voor de televisie ligt, als je net in bed ligt of als je ’s ochtends wakker wordt, is de kans het grootst dat je het getrappel van je kind kunt voelen. Niet zo gek, want als je druk bezig bent, wordt je kind door je bewegingen in slaap gewiegd. Bovendien merk je het getrappel minder snel op als je bezig bent. Dit leert je schoppende baby in je buik

12 weken zwanger

Je kind slaapt trouwens het grootste gedeelte van de dag, en dat doet hij nu al in een favoriete slaaphouding. Die kan voor iedere baby weer anders zijn: met zijn kin op de borst en opgetrokken knieën, met één gestrekt been, of met een hand op z’n hoofd. Na de geboorte zie je vanzelf welke houding je kind het prettigst vond, want die eerste periode zal hij nog steeds het liefst in deze houding liggen.

Je baby knijpt ook regelmatig in de navelstreng. Dat lijkt eng, maar hij kan hem niet dichtknijpen. De drie bloedvaten in de dikke spiraalvormige streng worden beschermd door een stevige, geleiachtige substantie. Tijdens al zijn capriolen wordt je baby overigens niet gehinderd door de navelstreng. Die is lang genoeg om hem alle kanten op te laten duikelen. Bij de geboorte is de navelsteng ongeveer even lang als je baby zelf.

Lees ook: 10 x bijzondere weetjes over de navelstreng

Animatie: zo ziet je baby er nu uit

21 weken zwanger: jij

Je bent nu halverwege de zwangerschap, maar je kind zal nog bijna tien keer zo zwaar worden. Logisch dat je buik vanaf nu dan ook echt dikker wordt: je komt elke week ongeveer een pond aan. Omdat je buik zo snelt groeit, kun je last krijgen van zwangerschapsstriemen (striae op je buik).

Natuurlijk hoort dikker worden bij de zwangerschap, maar je kunt wel schrikken van de kilo’s die eraan vliegen. Toch is dit niet het moment om te gaan afvallen. Sterker nog: lijnen is slecht voor je baby. Door te lijnen komen schadelijke stoffen die liggen opgeslagen in het vet in je bloedbaan, en via je bloed bij de baby.

Maak je nu dus niet al te druk om je gewicht. Gaat het wel erg hard met de kilo’s, kijk dan eens naar je eetgewoonten. Eet tussendoor bijvoorbeeld wat vaker fruit of rauwkost in plaats van een snack. En drink veel water: het stilt de honger zonder dat je ervan aankomt.

Lees hier meer over gezond eten en magere tussendoortjes.

De hormonen razen nog steeds door je lichaam waardoor je om niks kan gaan huilen. Door kleine frustratie- of geluksmomenten schieten de tranen meteen in je ogen. Leg aan je partner uit wat er gebeurd zodat hij begripvol blijft onder jouw stemmingswisselingen.

Laat dit je partner lezen: 7 tips als je geliefde zwanger is

Bandenpijn

Aan het begin van je zwangerschap kun je al bandenpijn ervaren. Het voelt dan als een soort menstruatiekramp. Maar rond de twintig weken zwangerschap kan bandenpijn voelen als een nare, scherpe pijn in de onderbuik of aan de zijkanten van je baarmoeder. Die pijn trekt soms door naar je onderrug, schaambot, vagina en je schaamlippen. Je schaambot kan gekneusd aanvoelen.

Meer lezen: Pijn in je stuitje tijdens je zwangerschap

Hartkloppingen

Door je zwangerschap is de hoeveelheid vocht in je bloedvaten veranderd. Je bloed is nu dunner dus het stroomt makkelijker en sneller. Je hebt ook méér bloed; zeven in plaats van vijf liter. En dat moet allemaal door je hart worden rondgepompt. Dat is hard werken en dat merk je aan hartkloppingen als je een trap op loop, of zelfs als je gewoon rustig op de bank ligt.

Wil je even goed ontspannen? Ga op je rug op de grond liggen en laat je onderbenen op een stoel rusten, met je knieën in een hoek van negentig graden.

Lees ook: Kortademigheid tijdens de zwangerschap

Zwangerschapsverlof inplannen

Als je werkt, heb je in totaal recht op 16 weken verlof: 4 tot 6 weken voor de bevalling en 10 tot 12 weken erna. Alleen als je baby later dan de uitgerekende datum wordt geboren, kan het aantal weken verlof oplopen tot maximaal 18. Je kunt maximaal 6 weken voor de uitgerekende datum zwangerschapsverlof opnemen.

In ieder geval moet je minimaal 4 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum verlof opnemen. Na de bevalling heb je altijd recht op minstens tien weken bevalverlof. Dat is dus ook zo als de baby na de uitgerekende datum wordt geboren.

Heb je een eigen bedrijf? Dan heb je recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering (ZEZ-uitkering). Je partner heeft ook recht op een paar dagen verlof, namelijk calamiteitenverlof en kraamverlof. In de CAO/arbeidscontract van je partner worden de regels over de betaling en de duur van het verlof weergegeven.

Lees hier alles over vaderschapsverlof.

Geniet van het samenzijn

Als dit jullie eerste kind wordt, gaat er straks veel veranderen. Geniet daarom vooral van het feit dat jullie nog met z’n tweeën zijn. Lekker uit eten, nog een vakantie samen, veel op stap? Het kan nu nog, dus geniet ervan.

Je libido kan rond deze periode van de zwangerschap erg hoog zijn, waardoor je veel zin in seks kunt hebben. Aan het begin en het einde van de zwangerschap kan dat ook zo zijn, alleen heb je dan vaker last van kwaaltjes en/of een grote buik. Veel koppels vinden seks tijdens de zwangerschap maar een eng idee, maar dat is helemaal niet nodig.

Dit zijn de voordelen van seks als je zwanger bent.

Kinderopvang regelen

Een reminder. Op de meeste checklisten staat het bij week 8 van dingen om te regelen, maar het kan zijn dat het je ontschoten is (hallo zwangerschapsdementie!). Er is niet altijd zekerheid van een opvangplek op het moment je er een nodig hebt. Doordat de kinderopvang duurder is geworden, zijn de wachtlijsten niet meer zo lang als ze waren, maar nog steeds is er niet overal plek. Wacht dus niet te lang met het regelen van opvang.

Checklist zwangerschap: vergeet je dit niet te regelen?