21 weken zwanger

21 weken zwanger

Je bent tussen de 21 en 22 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn als je 21 weken zwanger bent.

Je baby is nu 28,5 centimeter lang en weegt 440 gram.

21 weken zwanger: je baby

Af en toe kan je baby heel actief zijn; meestal op de momenten dat je lekker rustig zit of ligt. Dus als je ’s avonds op de bank voor de televisie ligt, als je net in bed ligt of als je ’s ochtends wakker wordt, is de kans het grootst dat je het getrappel van je kind kunt voelen. Niet zo gek, want als je druk bezig bent, wordt je kind door je bewegingen in slaap gewiegd. Bovendien merk je het getrappel minder snel op als je bezig bent.

Je kind slaapt trouwens het grootste gedeelte van de dag, en dat doet hij nu al in een favoriete slaaphouding. Die kan voor iedere baby weer anders zijn: met zijn kin op de borst en opgetrokken knieën, met één gestrekt been, of met een hand op z’n hoofd. Na de geboorte zie je vanzelf welke houding je kind het prettigst vond, want die eerste periode zal hij nog steeds het liefst in deze houding liggen.

21 weken zwanger: jij

Vanaf nu wordt je buik echt dikker: je komt elke week ongeveer een pond aan. Natuurlijk hoort dikker worden bij de zwangerschap, maar je kunt wel schrikken van de kilo’s die eraan vliegen. Toch is dit niet het moment om te gaan lijnen. Sterker nog: lijnen is slecht voor je baby. Door te lijnen komen schadelijke stoffen die liggen opgeslagen in het vet in je bloedbaan, en via je bloed bij de baby. Maak je nu dus niet al te druk om je gewicht. Gaat het wel erg hard met de kilo’s, kijk dan eens naar je eetgewoonten. Eet tussendoor bijvoorbeeld wat vaker fruit of rauwkost in plaats van een snack. En drink veel water: het stilt de honger zonder dat je ervan aankomt.

Zwangerschapsverlof inplannen

Als je werkt, heb je in totaal recht op 16 weken verlof: 4 tot 6 weken voor de bevalling en 10 tot 12 weken erna. Alleen als je baby later dan de uitgerekende datum wordt geboren, kan het aantal weken verlof oplopen tot maximaal 18. Je kunt maximaal 6 weken voor de uitgerekende datum zwangerschapsverlof opnemen. In ieder geval moet je minimaal 4 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum verlof opnemen. Na de bevalling heb je altijd recht op minstens tien weken bevalverlof. Dat is dus ook zo als de baby na de uitgerekende datum wordt geboren. Heb je een eigen bedrijf? Dan heb je recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering. Je partner heeft ook recht op een paar dagen verlof, namelijk calamiteitenverlof en kraamverlof. In de CAO/arbeidscontract van je partner worden de regels over de betaling en de duur van het verlof weergegeven.

Geniet van het samenzijn

Als dit jullie eerste kind wordt, gaat er straks veel veranderen. Geniet daarom vooral van het feit dat jullie nog met z’n tweeën zijn. Lekker uit eten, nog een vakantie samen, veel op stap? Het kan nu nog, dus geniet ervan.