Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

41 weken zwanger

Je bent nu tussen de 41 weken zwanger en 42 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn.

Advertentie

Week 41 begint bij zwangerschapsdag 287 en loopt tot dag 294. Het is je 42ste zwangerschapsweek.

41 weken zwanger: je baby

De normale termijn voor de geboorte is ergens tussen de 37 en 42 weken. Je baby is dus niet overdragen, maar nog mooi op tijd. Ben je 41 weken zwanger en beweegt je baby veel, dan mag je ervan uitgaan dat de placenta prima werkt. Dit is eventueel ook te controleren aan de hand van de hoeveelheid vruchtwater.

Bij 41 weken zwanger is een baby niet veel groter dan rond de uitgerekende datum, maar wel zijn alle donzige haartjes nu verdwenen en is je kind ook al het huidsmeer (vernix) kwijt. Doordat de huid niet meer bedekt is met die beschermende (vette) substantie, kan het zelfs zijn dat de huid, vooral die van de handjes en voetjes, er droog uitziet en een beetje schilfert.

De meeste kinderen die met 41 weken worden geboren, zien er lekker mollig uit. De nageltjes zijn soms al zo lang, dat je ze meteen moet vijlen om te voorkomen dat je baby zichzelf krabt.

Advertentie

41 weken zwanger: jij

Als je baby er met 41 weken nog niet is, heb je nu misschien wel genoeg van die buik. Je bent natuurlijk ook heel nieuwsgierig naar je kind. Hoe zal hij eruitzien, hoe zal zijn eerste geluidje klinken? Het kan ook zijn dat je je zorgen begint te maken: 41 weken zwanger en geen tekenen van de bevalling, zit een spontane (thuis)bevalling er straks nog wel in? Je mag ook extra op controle komen om in de gaten te houden of je baby het nog goed maakt.

De afweging inleiden of wachten komt na 41 weken zwangerschap dichterbij. Een inleiding gebeurt in het ziekenhuis. De gynaecoloog onderzoekt eerst of de baarmoedermond al rijp is. Is dat nog niet het geval, dan wordt die soepel gemaakt met een speciale gel. Is de baarmoedermond rijp, dan worden de weeën kunstmatig opgewekt door middel van een infuus met het synthetische oxytocine. Het duurt dan niet lang meer voordat je kind er is.

Tip: de methode Spinning Babies vergroot de kans op een soepele bevalling.

Extra verlof bij 41 weken zwanger

Als je baby nu pas komt, heb je toch nog recht op 10 weken zwangerschapsverlof, ook al heb je er al 8 weken op zitten. Goed geregeld!

Advertentie

Lees ook: Zo lang duurt de ideale periode om thuis te blijven met je baby

Video: zelf de bevalling opwekken, kan dat?

Video: Verloskundige Karlijn Janssen geeft het ‘verlossende’ antwoord.
Commercieel – Prenatal – Offer – Zwangerschapjeans

Zwangerschapjeans

Met een tricot buikband die makkelijk meerekt
Shop nu