Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

41 weken zwanger

41 weken zwanger

Je bent nu tussen de 41 en 42 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn.

Week 41 begint bij zwangerschapsdag 287 en loopt tot dag 294. Het is je 42ste zwangerschapsweek.

Advertentie

41 weken zwanger: je baby

Als de placenta 41 weken lang optimaal heeft gewerkt, ziet een overdragen baby er niet veel anders uit dan een baby die op tijd is geboren. Wel zijn alle donzige haartjes nu verdwenen en is je kind ook al het huidsmeer (vernix) kwijt. Doordat de huid niet meer bedekt is met die beschermende (vette) substantie, kan het zelfs zijn dat de huid, vooral die van de handjes en voetjes, er droog uitziet. De huid lijkt een beetje te bladderen.

De meeste kinderen die met 41 weken worden geboren, zien er lekker mollig uit. De nageltjes zijn soms al zo lang, dat je ze meteen moet vijlen om te voorkomen dat je baby zich krabt.

41 weken zwanger: jij

Als je baby er nog niet is, heb je nu waarschijnlijk toch echt wel genoeg van die buik. Je bent natuurlijk ook heel nieuwsgierig naar je kind. Hoe zal hij eruitzien, hoe zal het eerste geluid klinken? Het kan ook best dat je je zorgen begint te maken, want misschien zit een spontane (thuis)bevalling er niet meer in.

Als je deze week niet bevalt, is de kans groot dat je wordt ingeleid. Dat gebeurt in het ziekenhuis. De gynaecoloog onderzoekt eerst of de baarmoedermond al rijp is. Is dat nog niet het geval, dan wordt die soepel gemaakt met een speciale gel. Is de baarmoedermond wel rijp, dan worden de weeën opgewekt door middel van een infuus met het hormoon oxytocine. Daarmee komen de weeën zeker op gang en gaat de bevalling beginnen. Het duurt dan niet lang meer voordat je kind er is.

Tip: de methode Spinning Babies vergroot de kans op een soepele bevalling.

Extra verlof

Als je baby nu pas komt, heb je toch nog recht op 10 weken zwangerschapsverlof, ook al heb je er al 8 weken op zitten. Goed geregeld!

Lees ook: Zo lang duurt de ideale periode om thuis te blijven met je baby

Video: zelf de bevalling opwekken, kan dat?

Video: Verloskundige Karlijn Janssen geeft het ‘verlossende’ antwoord.