Eerste week zwanger

Eerste week zwanger

Je bent nu tussen de 0 en 1 weken zwanger. Lees alles over je lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn.

Je bent nog niet zwanger, maar officieel is dit je eerste zwangerschapsweek.

Eerste week zwanger: je baby

Dit is de 1e week na je menstruatie. In deze week gebeurt er nog niet zo veel. Als je een regelmatige cyclus hebt, heb je volgende week je eisprong. Nu ben je dus nog niet zwanger, maar toch wordt deze week gerekend als de eerste week van je zwangerschap.

Dat zit zo: om zo nauwkeurig mogelijk te berekenen wanneer je baby geboren zal worden, wordt niet uitgegaan van het moment van bevruchting (je weet nooit precies wanneer dat is), maar van de eerste dag van je laatste menstruatie. De groei van een bevruchte eicel tot een voldragen kind duurt 38 weken.

Door de eerste dag van je laatste menstruatie te nemen en hier 40 weken bij op te tellen, kun je uitrekenen wanneer je kind ongeveer zal komen. Het is natuurlijk maar een schatting. Het kan ook best zijn dat je kind twee weken vóór de uitgerekende datum komt, of twee weken erna.

 

Waarom foliumzuur?

Foliumzuur verkleint de kans dat je baby wordt geboren met een ernstige aandoening aan het centrale zenuwstelsel, zoals een open ruggetje of een hazenlip. Ook blijkt uit onderzoek dat je door het slikken van foliumzuur een miskraam kunt voorkomen.

tip

Eerste week zwanger: jij

Vanaf het moment dat je zwanger wilt worden, is het verstandig om alvast een aantal gezondheidsregels in acht te nemen. Je weet tenslotte nooit wanneer de bevruchting plaatsvindt. Hoe eerder je gezond gaat leven, hoe beter. En gezond houdt in dit geval in dat je alcohol en sigaretten vermijdt.

Veel verloskundigenpraktijken geven tegenwoordig al advies vóórdat je zwanger wordt. Handig als je bijvoorbeeld meer wilt weten over gezonde en verantwoorde voeding. Maar ook als je meer informatie wilt over bepaalde erfelijke ziektes die in de familie voorkomen.

Wil je huisarts je medicijnen voorschrijven? Vertel hem dan altijd dat je graag zwanger wilt worden. Want ook medicijnen kunnen schade toebrengen aan het ongeboren kind.

 

Foliumzuur

Als je zwanger bent, heb je zo’n 400 tot 500 microgram foliumzuur per dag nodig. Het is dus verstandig om foliumzuur te slikken vanaf het moment dat je gestopt bent met de pil om een tekort aan vitamine te voorkomen. Met je normale voeding kom je niet aan die hoeveelheid foliumzuur, daarom is het goed om tijdens je zwangerschap supplementen te slikken.

Foliumzuur is dan ook verkrijgbaar in tabletten van 0,4 mg en 0,5 mg. Raadpleeg de apotheker of drogist als je twijfelt over de juiste dosering. Bekijk ook de bijsluiter of het etiket dat bij de verpakking zit. Weet je al van tevoren dat je zwanger wilt worden? Begin dan vier weken voor de conceptie met het slikken van foliumzuur. Je kunt doorgaan met foliumzuur totdat je tien weken zwanger bent; daarna is het niet meer nodig.

Geen alcohol

Als je zwanger bent, is ieder glas alcohol er een te veel. Heel vroeg in een zwangerschap is er nog geen ‘communicatie’ tussen moederlijke bloedvaten en een eventueel bevrucht eitje. Daarom kan alcohol daar nog niet bij komen. Maar omdat je niet precies weet wanneer je zwanger wordt, kun je dat wijntje beter laten staan.