Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
eerste week zwangerschap animatie van foetus

Eerste week zwangerschap

Je bent nu tussen de 0 en 1 weken zwanger. Lees alles over je lichaam, wat er (mogelijk) gebeurt in je baarmoeder en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn in de eerste week zwangerschap.

Advertentie

Je bent nu nog niet zwanger, maar officieel is dit je eerste week dat je zwanger bent. Sterker nog: eigenlijk ben je de eerste twee weken van je zwangerschap nog niet zwanger. Die eerste twee weken krijg je er als het ware gratis bij. Meer weten? Zolang duurt een zwangerschap echt?

Hoe dat zit? De meeste baby’s worden ongeveer 38 weken na de bevruchting van het eitje (conceptie) geboren. Maar het is nu eenmaal gebruikelijk om ook de periode van de menstruatie tot de bevruchting bij een zwangerschap te rekenen. Als je deze twee weken ook meerekent kom je uit op een totaal van ongeveer 40 weken zwangerschap.

Lees ook: Hoe lang duurt zwanger worden gemiddeld?

Eerste week zwangerschap: je baby

Dit is de eerste week na je menstruatie en daarom de eerste dagen zwangerschap, potentieel dan. In de eerste week zwangerschap gebeurt er nog niet zo veel. Als je een regelmatige cyclus hebt, heb je volgende week je eisprong. Nu ben je dus nog niet zwanger, maar toch wordt deze week gerekend als de eerste week zwangerschap.

Nog even samenvattend: om zo nauwkeurig mogelijk te berekenen wanneer je baby geboren zal worden, wordt niet uitgegaan van het moment van bevruchting (je weet nooit precies wanneer dat is), maar van de eerste dag van je laatste menstruatie. De groei van een bevruchte eicel tot een voldragen kind duurt ongeveer 38 weken.

Advertentie

Door de eerste dag van je laatste menstruatie te nemen en hier 40 weken bij op te tellen, kun je uitrekenen wanneer je kind ongeveer zal komen. Het is natuurlijk maar een schatting. Het kan ook best zijn dat je kind twee weken vóór de uitgerekende datum komt, of twee weken erna.

2 class="fdc-heading">Vruchtbare dagen berekenen

Eerste week zwangerschap: rijpen eicel

De eerste fase van je menstruatiecyclus begint bij de eerste dag van je menstruatie en loopt tot aan je eisprong. In deze fase maakt je lichaam hormonen aan die de eisprong stimuleren. Met de eisprong bedoelen we dat de eicel ‘springt’, oftewel de eicel komt vrij. De rijpe eicel wordt door de eileider opgevangen. Als de eicel op dat moment wordt bereikt door een zaadcel, kun je zwanger worden.

Je kunt je vruchtbare dagen berekenen aan de hand een ovulatiekalender.

Advertentie

menstruatiecyclusDit zijn alle fases van een menstruatiecyclus.

Na de bevruchting zoekt de bevruchte eicel een plekje in het door de hormonen dik opgebouwde baarmoederslijmvlies, ook wel cervixslijm genoemd, in de baarmoederholte. Dit wordt de innesteling genoemd. Is de eicel niet bevrucht of vindt er geen goede innesteling plaats, dan wordt het slijmvlies in je baarmoeder afgebroken en samen met het eitje afgevoerd via je vagina: de menstruatie.

BevruchtingIllustratie van de bevruchting en de weg van de eicel naar de baarmoeder.

Eerste week zwangerschap: jij

Vanaf het moment dat je zwanger wilt worden, is het verstandig om alvast een aantal gezondheidsregels in acht te nemen. Je weet tenslotte nooit wanneer de bevruchting plaatsvindt. Hoe eerder je gezond gaat leven, hoe beter. En gezond houdt in dit geval in dat je alcohol vermijdt en stopt met roken. Dit vergroot de kans op een verminderde vruchtbaarheid.

Veel verloskundigenpraktijken geven tegenwoordig al advies vóórdat je zwanger wordt en over wat je moet doen in de eerste weken zwangerschap. Handig als je bijvoorbeeld meer wilt weten over gezonde en verantwoorde voeding. Maar ook als je meer informatie wilt over bepaalde erfelijke ziektes die in de familie voorkomen.

Wil je huisarts je medicijnen voorschrijven? Vertel hem dan altijd dat je graag zwanger wilt worden. Want ook medicijnen kunnen schade toebrengen aan het ongeboren kind.

Meer weten? Deze geneesmiddelen kun je beter vermijden als je zwanger bent of probeert te worden. 

Eerste week zwangerschap: foliumzuur

Als je een kinderwens hebt, wordt aangeraden om al te beginnen met het slikken van o,5 mg foliumzuur. Deze vitamine B zit in bruinbrood, spinazie, noten, bananen, vlees, vis en eieren, maar daarvan krijg je lang niet genoeg binnen als dat je nu nodig hebt. Daarom is het goed om tijdens je zwangerschap supplementen te slikken, zeker ook tijdens de eerste week zwangerschap.

Foliumzuur is zonder recept verkrijgbaar in tabletten van 0,4 mg en 0,5 mg. Raadpleeg de apotheker of drogist als je twijfelt over de juiste dosering. Bekijk ook de bijsluiter of het etiket dat bij de verpakking zit.

Weet je al van tevoren dat je zwanger wilt worden? Begin dan vier weken voor de conceptie met het slikken van foliumzuur. Je kunt doorgaan met foliumzuur totdat je tien weken zwanger bent; daarna is het niet meer nodig.

Eerste week zwangerschap: waarom foliumzuur?

Foliumzuur verkleint de kans aanzienlijk dat je baby wordt geboren met een ernstige aandoening aan het centrale zenuwstelsel, zoals een spina bifida (open ruggetje), anencefalie (open schedel), hydrocefalus (‘waterhoofd’) en schisis (‘hazenlip’). Ook blijkt uit onderzoek dat je door het slikken van foliumzuur een miskraam kunt voorkomen.

Tip: foliumzuur is ook goed voor mannen met een kinderwens. Het verbetert de zaadkwaliteit en dús de vruchtbaarheid. Lees hier hoe dat zit.

Eerste week zwangerschap: geen alcohol

Als je zwanger bent, is ieder glas alcohol er een te veel. Heel vroeg in een zwangerschap is er nog geen ‘communicatie’ tussen moederlijke bloedvaten en een eventueel bevrucht eitje. Daarom kan alcohol daar nog niet bij komen. Maar omdat je niet precies weet wanneer je zwanger wordt, kun je dat wijntje beter laten staan. Lees hier meer over alcohol tijdens de zwangerschap.

Prachtige animatie over de ovulatie

De ovulatie of de eisprong is het loskomen van een eitje uit de eierstok. Dit gebeurt maar één keer per menstruatiecyclus. In deze animatie is goed te zien hoe dat precies gaat.

Video: Zo ziet de ovulatie er in de baarmoeder uit. Bron: Hybrid Medical. 
Commercieel – Prenatal – Offer – Zwangerschapjeans

Zwangerschapjeans

Met een tricot buikband die makkelijk meerekt
Shop nu