Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Bloedneus en zwanger: kan het kwaad?

Als je zwanger bent, kun je sneller een spontane bloedneus krijgen dan normaal. Een bloedneus is niets om je zorgen over te maken, maar onhandig is het wel. Wat kun je eraan doen om een spontane bloedneus te voorkomen en wanneer kun je beter contact opnemen met je huisarts?

Advertentie

Zwanger en een spontane bloedneus

De ene zwangere vrouw heeft nooit last van een spontane bloedneus en de ander is meerdere keren met zakdoeken in de weer om een bloedneus te stoppen. Hoe kan dat?

 • Als je zwanger bent, word je zwaarder. Je lichaam maakt onder andere meer bloed aan voor jou en je baby. Daardoor komt er ook een grotere druk te staan op de kleine bloedvaten in je neus. Meer over gewichtstoename tijdens je zwangerschap.
 • Het hormoon progesteron dat tijdens de zwangerschap vrijkomt, zorgt ervoor dat je bloedvaten wat slapper en dunner worden.
 • Tijdens je zwangerschap zijn je slijmvliezen, dus ook de slijmvliezen in je neus, beter doorbloed.
 • Alles bij elkaar opgeteld kan ervoor zorgen dat de bloedvaten in je neus sneller scheuren, waardoor je een bloedneus kunt krijgen. Dit kan spontaan gebeuren, maar ook als je in je neus peutert of je neus snuit.

Een spontane bloedneus komt over het algemeen vaker voor als je verkouden bent, last hebt van een allergie, of als je neusslijmvlies wat droger is door bijvoorbeeld koud weer of droge lucht door een airco.

Hoe stop je een bloedneus?

 1. Snuit je neus: Voordat je probeert de bloeding te stoppen, kun je het beste eerst je neus goed snuiten. Dit verwijdert eventuele slijmklonten die het bloedvat open houden. Soms is een keer goed snuiten en de neus even dichtdrukken al genoeg om de bloeding meteen te stoppen.
 2. Zit rechtop: Als je gaat liggen of je hoofd achterover houdt, zal het bloed naar je keel stromen. Ga daarom rechtop zitten en buig je hoofd licht naar voren.
 3. Knijp je neus dicht: Adem door je mond en knijp zachtjes minimaal tien minuten lang je neus dicht. Knijp met je duim en wijsvinger aan beide kanten van je neus, vlak onder het neusbeen, waar het zachte deel van de neus begint. Hou dit echt tien minuten vol, want het bloed moet kunnen stollen om de bloedneus te stoppen. Zet eventueel een timer aan om de tijd bij te houden. Werkt het niet meteen, herhaal deze methode dan nog een keer. Blijft je neus hierna nog steeds bloeden? Zorg dan dat je genoeg zakdoeken bij de hand hebt en neem contact op met je huisarts.
 4. Gel: Er is ook een speciale gel te koop die een bloedneus snel stopt. Dit kun je bij de apotheek kopen en kun je ook tijdens je zwangerschap, of als je borstvoeding geeft, gebruiken. Je snuit eerst je neus en vervolgens knijp je de tube uit in je neus. Het bloeden stopt dan meteen. Dit kan handig zijn op momenten dat je geen tijd hebt om je neus tien minuten dicht te knijpen. Vertel voor de zekerheid aan de verkoper dat je zwanger bent en laat je goed informeren over de werking.

Lees ook: Neusspray gebruiken als je zwanger bent, mag dat?

Hoe voorkom je een bloedneus tijdens je zwangerschap?

Een spontane bloedneus tijdens je zwangerschap kun je niet helemaal voorkomen, maar met deze tips kom je al een heel eind:

 • Niet peuteren: Ook niet met een zakdoek om je vinger. De bloedvaten in je neus zijn als je zwanger bent beter doorbloed, slapper en dunner. Een verkeerde beweging met je vinger in je neus kan voor een bloedneus zorgen. Als je al een bloedneus hebt gehad, blijf dan ook van het korstje af.
 • Niezen: Probeer tijdens het niezen je mond open te houden. Op die manier verminder je de druk in de bloedvaten van je neus.
 • Vitamine C: Slik een vitamine C-pil of eet of drink iets waar deze vitamine in zit. Vitamine C versterkt namelijk de vaatwanden. In deze voeding zit extra vitamine C.
 • IJzer: Als je vaak last hebt van een bloedneus is het verstandig om ook extra ijzer binnen te krijgen. In deze voeding zit extra veel ijzer. 
 • Drink genoeg: Om je slijmvliezen gehydrateerd te houden, is het belangrijk om genoeg vocht binnen te krijgen.
 • Controleer de luchtvochtigheid: Om een droge lucht te voorkomen, is het handig als je bijvoorbeeld een luchtbevochtiger in huis hebt. Op die manier kun je zien of de luchtvochtigheid in jouw huis wel op peil is. Als het heel warm is, kun je beter een raam open zetten dan de airco aan doen.
 • Zachtjes snuiten: Als je verkouden bent en je moet vaak je neus snuiten, doe dit dan zachtjes.
 • Laat aspirine staan: Als het niet echt nodig is, neem dan ook geen aspirine in. Aspirine kan de bloedstolling in de weg zitten.

Lees meer: Medicijnen tijdens de zwangerschap, wat mag wel en niet

Advertentie

Niet schadelijk

Geen zorgen, een bloedneus tijdens je zwangerschap is niet schadelijk voor jou of je baby. Ook als het meerdere keren tijdens je zwangerschap voorkomt, is er in principe geen reden tot alarm.

Wanneer naar de dokter?

Als je erg vaak last hebt van een bloedneus en je vertrouwt het niet helemaal, neem dan contact op met je huisarts. Ook in de volgende gevallen moet je om medische hulp vragen:

 • Als je je neus al dertig minuten lang hebt dichtgeknepen, maar de bloeding niet stopt.
 • Als je door de bloeding moeite hebt met ademhalen.
 • Als de bloedneus is ontstaan nadat je je hoofd hebt gestoten.
 • Als je extreem veel bloed verliest.
 • Als je je door de bloeding duizelig, gedesoriënteerd of vermoeid voelt.
 • Als je gezicht bleek wordt door de bloeding.
 • Als je ook pijn op je borst voelt.

Lees hier meer over bloedverlies tijdens je zwangerschap

Bronnen: de Verloskundige

Advertentie

Volg je zwangerschap met de Zwanger & Baby app