Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Onze redactie test producten onafhankelijk Lees meer
 

Onmisbare tips voor het kopen van een goede zwangerschapsbh

Tijdens je zwangerschap groeit niet alleen je buik flink, ook je borsten groeien in rap tempo. Merk je dat je bh’s knellen of heb je tijdens je zwangerschap last van rugpijn, pijn in je schouders of pijnlijke borsten? Dan is het tijd om een zwangerschapsbh aan te schaffen. Hier moet je op letten.

Advertentie

Al vroeg in de zwangerschap veranderen je borsten. Ze worden steviger, gevoeliger, zwaarder en groter. Het gevolg van hormonale veranderingen, gewichtstoename, een groeiende ribbenkast en borstklieren die zich voorbereiden op het aanmaken van melk. Bij de meeste vrouwen beginnen hun borsten al vanaf week 6 te groeien. Deze groei gaat vaak gepaard pijnlijke, gevoelige borsten, maar ook rugpijn, pijn in je schouders en nekpijn kan voorkomen. Een zwangerschapsbh biedt je borsten extra ondersteuning en vermindert of voorkomt klachten.

Tip! Verschillende zwangerschapsbh’s shop je via deze link.

Wat is een zwangerschapsbh?

Een zwangerschapsbh (of meegroeibh) is een bh gemaakt van zachte, rekbare stof zodat deze mee kan groeien en niet gaat knellen. Daarnaast biedt een zwangerschapsbh meer ondersteuning doordat deze vaak bredere schouderbandjes en een bredere omvangsband heeft. Doordat een zwangerschapsbh gemaakt is van rekbare stof kan je deze gedurende je zwangerschap blijven dragen omdat de stof mee rekt wanneer je borsten groeien. Ook zwangerschapsbh’s heb je in alle soorten en maten. Denk aan een zwangerschapsbh met veilige en flexibele beugels, voorgevormde bh’s met voedingsclips, zwangerschapsbh’s met brede banden voor extra ondersteuning en speciale meegroei bh’s die tot wel twee cups groter meegroeien.

Waarom een zwangerschapsbh?

In het eerste trimester kunnen je borsten wel een hele cupmaat groter worden en de kans is groot dat ze gedurende je zwangerschap blijven doorgroeien. Je kunt ervoor kiezen om steeds een nieuwe maat bh aan te schaffen of je kunt een zwangerschapsbh kopen die meegroeit. De meeste zwangerschapsbh’s kunnen een halve tot een hele cup mee rekken, maar een speciale meegroeibh dus zelfs dus twee cupmaten. Een zwangerschapsbh biedt tevens extra ondersteuning aan je zwaarder wordende borsten. Hierdoor loop je minder kans op klachten aan rug, nek en schouders. Naast dat het beter is voor je lijf, zit een zwangerschapsbh ook comfortabel en zacht. Zeker als je  veel lastig hebt van gevoelige borsten is een zwangerschapsbh onmisbaar.

Advertentie

Wanneer een zwangerschapsbh kopen?

Heb je last van pijnlijke, gevoelige borsten en merk je dat je eigen bh niet lekker meer zit? Of past je bh simpelweg niet meer? Dan is dat het moment om een zwangerschapsbh aan te schaffen. Wanneer dit precies is, verschilt per vrouw. Let op dat je niet (te lang) met een knellende bh rondloopt. Dit zit niet alleen onprettig, in het ergste geval kunnen knellende bh’s verstopte melkkanaaltjes veroorzaken.

Verschil zwangerschapsbh en voedingsbh

Naast zwangerschapsbh’s, zijn er ook voedingsbh’s te koop. Deze lijken veel op elkaar. Het verschil met een zwangerschapsbh is dat de cups van een voedingsbh afhankelijk van elkaar met een simpele beweging kunnen worden losgemaakt, zodat je de bh niet helemaal hoeft uit te trekken op het moment dat je wilt voeden. Zo zit je er tijdens het voeden niet te bloot bij en blijft je andere borst ondersteund. Bovendien hebben de cups een voering van zacht materiaal dat snel droogt en afgewerkte naden die de gevoelige huid niet irriteren. Je kunt ook voedingsbh vaak ook gebruiken als zwangerschapsbh.

Hoe kies je de juiste zwangerschapsbh?

Een goede bh kiezen blijf lastig. Helemaal als je zwanger bent en je borsten steeds maar weer veranderen. Het schijnt dat 80% van de vrouwen een verkeerde maat bh draagt. Dat geldt voor normale bh’s, maar zeker ook voor zwangerschapsbh’s. Let bij de aanschaf van een goede zwangerschapsbh op de volgende punten:

  • Pas meerdere beha’s. De verkoopster kan je helpen de juiste maat te kiezen.
  • Sluit de bh op de strakste sluiting. Zo weet je zeker dat hij met je mee kan groeien. Door je groeiende buik gaat je ribben verder uit elkaar staan, waardoor je ook in omvang extra ruimte nodig zult hebben.
  • Kijk goed naar de schouderbandjes: brede bandjes bieden meer ondersteuning voor je borsten.
  • Hetzelfde geldt voor de sluiting. Een brede sluiting met meerdere haakjes op een rij zorgt voor meer ondersteuning
  • Vermijd naden in een zwangerschapsbh. Deze kunnen je gevoelige borsten flink irriteren, zeker als je straks borstvoeding geeft.
  • Een zwangerschapsbh mag niet te strak zitten, want dan loop je het risico dat melkkliertjes afknellen.
  • Hoe verder je komt in de zwangerschap, hoe groter de maat zal worden. Soms is het verstandig om in de laatste maand een nieuwe bh te kopen. Bijvoorbeeld een voedingsbh die je ook tijdens de kraamtijd kunt gebruiken. Neemt je maat na de stuwingsperiode weer af? Dan kun je je eerst aangeschafte bh weer aan. Berg deze dus niet te snel op.
Redactioneel – Offer – Zwangerschapssymptomen

Een fijn zwangerschapskussen is onmisbaar!

Shop nu