Zelf kiezen
Als je borstvoeding geeft, kun je zelf kiezen of je meedoet aan het vasten tijdens de ramadan of niet. Volgens de Koran is het een plicht voor alle moslims om mee te doen aan de ramadan, maar alleen als je gezond bent. Voor zieken, zwangere vrouwen, militairen in oorlogstijd, jonge kinderen, reizigers en alle anderen voor wie het vasten een bedreiging vormt voor de gezondheid wordt een uitzondering gemaakt. Je hoeft dan niet te vasten. Maar als je de dagen later kan inhalen, wordt dit aangemoedigd.
Kun je vasten tijdens ramadan als je borstvoeding geeft?
Of je tijdens de ramadan wilt vasten als je borstvoeding geeft, hangt van een aantal dingen af. Als je net bevallen bent en je ligt met je pasgeboren baby in je armen, is je lichaam nog volop bezig met herstellen. Als je dan alleen tussen zonsondergang en -opkomst mag drinken en eten, kan dat voor je eigen gezondheid en je baby veel impact hebben. Maar is je baby een halfjaar oud en krijgt hij naast borstvoeding ook vaste voeding, dan heeft vasten minder invloed en houd je het waarschijnlijk makkelijker vol.
Ook de periode waarin de ramadan valt, heeft invloed op de borstvoeding. Valt de ramadan in de zomer of lente, en zijn de dagen dus langer, dan moet je veel langer vasten dan als de ramadan in de winter valt.
Heeft de ramadan invloed op borstvoeding?
Het geven van borstvoeding tijdens de ramadan kan best pittig zijn. Het aanmaken van moedermelk kost je lichaam een bak energie (tussen de 500 en 1000 kcal per dag). Dit is te vergelijken met een intense work-out. Maar je kunt je energieniveau tijdens de ramadan overdag niet opkrikken met eten of drinken, daardoor kun je je overdag erg vermoeid voelen.
Vasten heeft geen invloed op de kwaliteit van de moedermelk. Vooral omdat je vanaf zonsondergang tot zonsopgang wel mag weten. Maar de moedermelkproductie kan wel teruglopen. Dit komt vooral doordat je minder vocht binnenkrijgt. Let daarom extra op of je je baby na het drinken echt voldaan is. Besef ook dat het best lastig kan zijn om je melkproductie weer omhoog te krijgen als deze afneemt. Probeer het overdag daarom rustig aan te doen, als dat gaat met je baby en werk natuurlijk.
Lees ook: Hoe weet je of je voldoende borstvoeding hebt?
Tips voor borstvoeding tijdens de ramadan
Wil je wel meedoen aan de ramadan en geef je borstvoeding? Dan kun je de volgende tips gebruiken om het zo goed mogelijk te laten verlopen:
-
Eet gevarieerd tussen zonsondergang en -opgang
Het is verstandig om zo gezond mogelijk te blijven eten, ook tijdens de ramadan. Eet gevarieerd en liever niet te veel zoetigheid. Kies voor vezelrijk eten, zoals groente, fruit en volkorenbrood. -
Voorraad melk
Kijk of het lukt om vóór de ramadan al een voorraad gekolfde melk te kolven, en bewaar dit in de koelkast of vriezer. Mocht je melkproductie tijdens de ramadan minder zijn dan heb je in elk geval wat moedermelk achter de hand. -
Extra kolven
Tijdens de ramadan kun je na de ochtendvoeding extra kolven en deze melk de volgende dag aan je kind geven. -
's Avonds en 's nachts drinken
Laat je kind zo veel mogelijk aan de borst drinken als jij ook mag drinken, dus 's avonds en 's nachts. -
Vaste voeding
Als je kind ouder is dan zes maanden, kun je hem overdag mogelijk meer vaste voeding geven. -
Gewicht
Als je twijfelt of je kind genoeg melk drinkt, laat hem dan elke week wegen op het consultatiebureau. Dit kun je tijdens het inloopspreekuur doen. -
Voldoende drinken
Drink zelf ook voldoende (minstens twee liter) en verdeel dit op de momenten waarop je wel mag drinken. Beperk cafeïnegebruik en drink daarom zo min mogelijk koffie. Als je wel koffiedrinkt, drink de koffie dan pas na de borstvoeding. Zo heeft je lichaam de tijd om de cafeïne af te breken. -
Eigen urine
Let op de concentratie van je eigen urine. Als je urine donker is en/of sterk ruikt, is dit een teken dat je te weinig vocht binnenkrijgt. -
Vasten overslaan
Als je je niet goed voelt, kun je het vasten ook een of twee dagen overslaan. Die dagen kun je later weer inhalen.
Melkproductie verhogen
Wil je je melkproductie stimuleren? Deze 6 kruiden kunnen hierbij helpen. Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar dat wil niet zeggen dat het voor jou niet hoeft te werken.
Let op of je baby genoeg drinkt
Tijdens de ramadan is het goed om extra op te letten of je baby na het drinken voldaan is. Baby's hebben genoeg gedronken als: ze uit zichzelf de tepel loslaten, in een rustige slaap vallen of als hun zuigritme oppervlakkiger wordt. Lijkt je baby na een voeding niet tevreden ( is hij onrustig of moet hij veel huilen), maakt hij nog hapbewegingen of sabbelt hij op zijn vuistjes? Bied je (andere) borst dan nogmaals aan of geef wat gekolfde melk.
Uitdroging
Als je baby te weinig drinkt, kan dat gevaarlijk zijn. Kinderen jonger dan twee jaar kunnen al binnen 24 uur uitdrogen. Dit zijn de tekenen van uitdroging:
-
Veel minder drinken of niet willen drinken
-
Voortdurend dorst
-
Droge mond en lippen
-
Niet of weinig plassen (donkere urine)
-
Sufheid en lusteloosheid
-
Snelle ademhaling
-
Snelle hartslag
-
Diepliggende ogen
-
Een ingevallen fontanel
-
Koude armen en benen
-
Als je met je vingers een huidplooi optilt, blijft deze even 'staan'
Als je baby goed drinkt, regelmatig plast (natte luiers heeft), kwijlt of met dikke tranen huilt dan hoef je je geen zorgen te maken over uitdroging. Als je twijfelt, kun je altijd contact opnemen met de huisarts, verloskundige of arts van het consultatiebureau.
Lees ook: Hoeveel moet je baby of kind drinken per dag?
Extra vocht
Valt de ramadan in de zomer, dan zweten jij en je kind meer. Houd er rekening mee dat je baby dan extra vocht nodig heeft. Je kunt dit aanvullen met flesvoeding, maar doe dit niet te veel, want anders neemt de productie van je borstvoeding af. Meer weten over flesvoeding en borstvoeding combineren.
Luister naar je lichaam
Veel moslima's weten dat het niet verplicht is om mee te doen aan de ramadan als ze borstvoeding geven. Toch doen veel vrouwen wel mee, omdat ze dit graag willen en ze het vasten anders op een later moment moeten inhalen. Als je het vasten op een later moment moet inhalen, kan dat een stuk lastiger zijn, omdat je het alleen moet doen.
Merk je nu dat vasten veel invloed heeft op de gezondheid van jou en je baby?Bijvoorbeeld omdat je erg snel duizelig en heel vermoeid bent? Luister dan naar je lichaam en doe wat goed is voor de gezondheid van jou en je baby. Praat erover binnen je geloofsgemeenschap of vraag advies aan je verloskundige, het consultatiebureau of een lactatiekundige.
Bron: La Leche League, Kraamzorgdewaarden.nl