Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
pasgeboren baby
door

10 dingen waar pasgeboren baby's gek op zijn én 10 dingen die ze stom vinden

Elke pasgeboren baby is anders. Toch zijn er een aantal dingen en situaties waar bijna alle baby's gek op zijn en ook een paar waarbij veel baby's het meteen bij op een krijsen zetten. Doe er je voordeel mee.

Advertentie

10x hier zijn newborns gek op

  1. Met stip op één: mama
    Voor een baby is zijn mama de wereld. Alles aan haar is geweldig: haar geur, haar stem, haar gezicht. Je pasgeboren baby is nergens liever dan bij jou. Tip: een draagdoek of draagzak maakt het makkelijk om je baby bij je te dragen, maar ondertussen ook je handen vrij te hebben. Hier moet je opletten als je een draagdoek of draagzak gaat kopen.
  2. Zwart-witte spullen
    Een pasgeboren baby ziet nog bijna niets. Kleuren gaan baby’s pas zien na drie maanden. Pasgeboren baby’s houden daarom van contrasterende kleuren, zoals zwart en wit. Met een zwart-wit thema voor de babykamer zit je dus altijd goed! Hoe groter het contrast, hoe beter ze het zien. Kijk hier hoe de ontwikkeling van het zicht van je baby precies verloopt.
  3. Spiegeltje spiegeltje…
    Zodra je baby oog voor de omgeving begint te krijgen, is een spiegel leuk speelgoed voor je baby. Eerst zal hij alleen de bewegingen volgen of naar jouw gezicht kijken, later raakt hij gefascineerd door wat hij zelf doet. Maar het duurt wat langer voordat hij doorheeft dat hij naar zichzelf kijkt. Ook kan een spiegel helpen om het dagelijkse momentje op zijn buik leuker te maken en zijn hoofd op te tillen.
  4. Andere baby’s
    Baby’s leren onder andere door te observeren. Door te volgen wat jij, je partner en eventuele broertjes en zusjes doen, steekt je baby heel wat op. Onderzoek wijst uit dat baby’s ook veel leren van andere baby’s. Dus gaat je kleintje naar een KDV of andere opvang, dan is dat hartstikke leerzaam.
  5. Een lieve glimlach
    De aanblik van een pasgeboren baby brengt bijna automatisch een lach op je gezicht, maar onderzoekers menen dat het omgekeerd ook heel belangrijk is om naar je baby te lachen. Kinderen kunnen al op jonge leeftijd stress herkennen en studies tonen aan dat zelfs een neutrale uitdrukking op het gezicht door kinderen als negatief beschouwd wordt.
  6. Knuffelen
    Huid-op-huidcontact is iets magisch voor een baby. Het zorgt voor hechting, maar ook voor de gezondheid en ontwikkeling van een baby is het goed. Dat veel baby’s liever niet neergelegd willen worden is heel normaal. En wees niet bang dat je je kleintje verwent door hem steeds op te pakken, want het is allang bewezen dat baby’s niet genoeg vastgehouden kunnen worden.
  7. Wandelen
    Of je je kind nou meeneemt in een kinderwagen of draagzak, je kind zal het heerlijk vinden om te wandelen. En mooi meegenomen, het zorgt ervoor dat hij als een roosje slaapt.
  8. Stemmen
    Baby’s luisteren graag naar stemgeluid: of je nou praat of zingt, hij vindt het geweldig. Zelfs zonder te weten wat er precies gezegd wordt, zal een baby de persoon die tegen hem spreekt in de gaten houden. Dit is niet alleen entertainment maar het is ook nog eens goed voor zijn spraakontwikkeling.
  9. Sabbelen
    Je baby wordt geboren met verschillende reflexen. Een hele belangrijke is de zuigreflex. Dit zorgt ervoor dat je baby kan drinken en van het sabbelen wordt hij bovendien rustig. Of het nou een tepel, vinger of speen is, zodra hij het in z’n mond heeft, ontspant hij meteen.
  10. De 3 R’s
    Het klinkt ouderwets maar dat is het niet: rust, reinheid en regelmatig zijn nog steeds belangrijk voor je baby. Als je zorgt dat je baby niet overprikkelt raakt, dat hij op tijd wordt verschoond en dat dingen steeds op dezelfde manier verlopen als rond de voeding of hij moet slapen, dan is de kans groot dat je baby helemaal tevreden is.

10x dit vinden newborns niet zo leuk

  1. Laten huilen
    Je baby laten huilen of niet? Dat is een dilemma waar veel ouders mee worstelen. Recente onderzoeken zeggen dat je een baby niet kunt verwennen. Sterker nog tot zes maanden kunnen baby’s zichzelf niet troosten en hebben daar hun ouders voor nodig. Dus als je baby huilt, gewoon lekker oppakken.
  2. Honger
    Je zult je misschien verbazen over de hoeveelheid eten die een pasgeboren baby binnenkrijgt, maar door zijn kleine maagje wil je baby in het begin vooral vaak eten.
  3. Stem verheffen
    De neiging om uit frustratie of vermoeidheid tegen een baby te roepen dat ‘ie nu écht moet gaan slapen is begrijpelijk, maar doet vaak meer kwaad dan goed. Studies tonen aan dat baby’s bang zijn voor volwassenen die hun stem verheffen. Schokkend: onderzoekers beweren zelfs dat schreeuwen hetzelfde effect heeft als slaan!
  4. Vreemden
    Er zijn baby’s die het niet erg vinden om door vreemden opgepakt te worden, maar de meeste baby’s willen altijd mama of papa zien en ruiken. Het kost baby’s meestal een tijdje om aan andere mensen te wennen.
  5. Schrikken
    Een schrikreflex is normaal en een noodzakelijk teken van een goede ontwikkeling, maar de meeste baby’s houden er niet van.
  6. Genegeerd worden
    Je baby even in een wipper of de box zetten geeft je de ruimte om even iets anders te doen. Alleen houden baby’s er niet van om lange tijd genegeerd te worden en is bovendien niet verstandig.
  7. Autostoel
    Het is het veiligst om je baby achteruit te vervoeren, maar voor een baby kan het spannend zijn om dan papa en mama uit het oog te verliezen. Met als gevolg dat hij het de hele rit op een schreeuwen zet.
  8. Te warm instoppen
    Sommige ouders zijn geneigd om hun baby extra warm in te stoppen, maar pas op met te veel lagen en dikke dekens. Een baby kan snel oververhit raken. Gebruik de eerste twee jaar geen dekbed. Deze zijn vaak te warm en zo kan er warmtestuwing ontstaan.
  9. Volle luier
    Als je baby huilt is het checken op een volle luier vaak het eerste dat ouders doen. Niet gek, want als er iets is wat baby’s vervelend vinden is een volle luier. Regelmatig een schone luier voorkomt bovendien rode billen en infecties.
  10. Wakker houden
    Niets fijner dan knuffelen met je newborn. En misschien slaapt ‘ie ’s nachts wel beter als je hem overdag langer wakker houdt? Maar de eerste 6 weken is je baby eigenlijk maar  45-60 minuten wakker tussen zijn slaapjes door. Slaap betekent niet alleen uitrusten, het is ook heel belangrijk voor zijn ontwikkeling en groei. Handig slaapschema baby eerste jaar.

Bron: Baby Gaga Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer- Boek ouderschap

Boek ouderschap

Alles over de ontwikkeling in de eerste 18 maanden
Shop nu