Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Mijn baby heeft een slechte adem

Heeft je baby een slechte adem? Dit kan veel verschillende oorzaken hebben, met net zoveel oplossingen. Je baby stinkt uit zijn mond, wat kan er aan de hand zijn?

Advertentie

Baby stinkt uit mond, hoe komt dat?

De oorzaak van een slechte adem, ook wel halitose genoemd, ligt in de meeste gevallen in de mondholte. Hier ontstaat makkelijk bacteriegroei en bacteriën zetten speeksel om in bepaalde gassen die niet prettig ruiken.

Tip! Mooie, zachte babykleding shop je via deze link.

Tijdelijke halitose

Een baby met slechte adem kan last hebben van tijdelijke, of chronische halitose. In het geval van tijdelijke halitose kunnen dit de oorzaken zijn:

Is dit niet aan de hand, maak dan voor de zekerheid een afspraak bij je huisarts. Er kan sprake zijn van chronische halitose.

Advertentie

Chronische halitose

Is de halitose niet van tijdelijke aard, zoals bij een verkoudheid of een keelontsteking, zal de huisarts je naar een KNO- en/of tandarts doorverwijzen om de oorzaak te onderzoeken. Dit zou er aan de hand kunnen zijn:

 • Chronisch geblokkeerde neus
 • Klein voorwerp dat vastzit in de neus
 • Chronische bijholteontsteking
 • Amandelontsteking
 • Droge mond/weinig speekselproductie
 • Bepaalde voedingsmiddelen die slechte adem veroorzaken
 • Onverzorgd gebit/gaatjes
 • Chronisch ontstoken tandvlees/spruw
 • Reflux (bij baby’s)
 • Gebruik bepaalde geneesmiddelen
 • Diabetes of nieraandoening (de slechte adem is dan een secundair symptoom) (zeldzaam)

Oplossingen

In de meeste gevallen van zowel tijdelijke en chronische halitose volstaat het bijhouden van een grondige mond- en tandhygiëne. Goed poetsen van de tanden, tussen de tanden, op de tong en op de plekken waar de tanden uit het tandvlees komen (dat is waar voedselresten achterblijven en voor problemen kunnen gaan zorgen).

In bepaalde gevallen van chronische halitose zal de KNO- of tandarts een andere behandeling voorschrijven, zoals het verwijderen van een neus- of keelamandel of het vullen van een gaatje.

Tandarts

Ga al vroeg, bijvoorbeeld vanaf twee jaar, met je kind naar de tandarts. Enerzijds om te checken of alles in orde is, en aan de andere kant je kind te leren hoe belangrijk een goede mond- en tandhygiëne is. Hier vijf handige tips voor het eerste tandartsbezoek van je kind.

Tandenpoetsen zonder strijd?

In veel gezinnen is het tandenpoetsen een dagelijks terugkerende strijd. Niet alle kinderen zijn even dol op het poetsen van hun tanden. En dan ook nog eens twee minuten lang. De GroeiGids en de GGD hebben daarom samen een app ontwikkelt, die het poetsen voor kinderen leuk moet maken.

De gratis Tandenland-app is voor kinderen van twee tot zes jaar. Hij bevat onder andere een handige timer met een vrolijk tandenpoetslied en een dansende Tandenpoes.

Je kunt de app zowel met een Android-toestel als een iPhone downloaden. Geen interesse in de app? Er is ook een website: Trammelant in Tandenland. Hier leert je kind spelenderwijs van alles over mondhygiëne.

 

Bron: Nederlandse Vereniging Mondhygiënisten

In de babykalender volg je de ontwikkeling van je baby van maand tot maand