Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
pasgeboren baby huilt door koliek in babynestje

Je baby met koliek: wat nu?

Blijft je baby maar huilen zonder aantoonbare reden? Het kan zijn dat hij last heeft van koliek. Hij trekt zijn beentjes in, balt zijn vuisten en huilt hartverscheurend, soms urenlang. Werkelijk niets helpt. Wat nu?

In samenwerking met expert

Elvira George

Kinderarts maag-darm-leverziekten

Wat is koliek?

De meeste pasgeboren baby’s zijn weleens onrustig of voelen zich niet fijn. De enige manier om dit aan jou te laten blijken, is door te huilen. Vooral in de eerste drie maanden doen baby’s dit regelmatig. Maar koliek is anders. Als je baby koliek heeft, kan hij urenlang huilen. Soms zelfs hysterisch krijsen. Hij balt zijn vuisten en trekt zijn beentjes op. Het kan ook zijn dat je baby zich juist helemaal overstrekt. Kalmeren lukt niet, wat je ook probeert.

Advertentie

Soms huilt een baby zoveel dat we spreken over een huilbaby. Artsen gebruiken vaak de regel van drie om deze term uit te leggen: drie uur lang, minimaal drie keer per week, tenminste drie weken achter elkaar intensief huilen. Het laat het verschil zien tussen normaal huilen en abnormaal veel huilen.

De oorzaak van koliek

Het vervelende is dat koliek geen duidelijke oorzaak heeft. Niemand weet precies wat koliek is en het blijft dan ook een raadsel waar het vandaan komt. Vaak wordt de oorzaak gezocht bij onrijpe darmen, waardoor een baby buikpijn en krampen krijgt.

Deze mogelijke oorzaken van koliek worden ook wel genoemd: een allergie voor koemelkeiwit, een onvolledig ontwikkeld zenuwstelsel, reflux of een overprikkelde baby. Dat er geen duidelijke oorzaak is voor koliek, maakt het er niet makkelijker op. Het houdt vaak in dat je blijft zoeken naar oplossingen.

De huilaanvallen beginnen vaak in de avonduren, juist als jij net zo naar je bed verlangt. Een lichtpuntje is dat het een tijdelijk probleem is. De symptomen beginnen vaak een paar weken na de geboorte. Met zes weken zijn ze meestal het heftigst, dan is er een piek. Na zo’n drie maanden hebben de meeste ouders gelukkig weer een blije baby in huis.

Dit kun je doen bij koliek bij je baby

Een baby met koliek kan je een machteloos gevoel geven. Je wilt je kind zo graag helpen. Maar hoe? Er zijn verschillende methodes die zouden kunnen helpen, maar elke baby is anders. Het blijft dus een kwestie van uitproberen voor je erachter komt welke methode het beste werkt voor jouw baby. Belangrijk: ga niet aan jezelf twijfelen. Het ligt niet aan jou. Je bent een goede moeder en je doet het prima.

 1. Inbakeren bij koliek

  Inbakeren is het inwikkelen van je baby in een doek, van zijn schouders tot zijn voetjes. Het kan helpen om die moeizame beginfase zo goed mogelijk door te komen. Je baby heeft nog geen goede controle over zijn arm- en beenbewegingen. Hij kan zichzelf door het maken van deze bewegingen wakker houden. Een ingebakerde baby voelt zich vaak meer geborgen, waardoor hij makkelijker en soms ook langer slaapt. Het is verstandig om eerst deskundig advies te vragen als je wilt gaan inbakeren. Doe dit liever niet op eigen houtje.

 2. Bewegen met geluid

  Een autorit of je baby wiegen met zachte muziek op de achtergrond. Geluid in combinatie met beweging werkt voor sommige baby’s kalmerend.

 3. Net als in de baarmoeder

  Ook het geluid van een stofzuiger, afzuigkap of een droger (‘white noise’) kan helpen. White noise is een constant ‘lawaai’ dat omgevingsgeluid neutraliseert. Veel baby’s slapen hier goed op. De theorie erachter: het bootst het geluid in de baarmoeder na, het constante suizen van het bloed door je bloedvaten. Iets waar je baby in je buik aan gewend is geraakt.

 4. Warm bad bij koliek

  Warmte ontspant. Een warm badje of een warmtekussen op de buik van je baby kan tijdelijk wat verlichting geven. Een bad maakt ook rozig, in slaap vallen gaat daardoor vaak makkelijker.

 5. Veilig in de draagdoek

  Rust in huis door het gebruik van een draagzak- of draagdoek? Wie weet helpt het. Je baby voelt zich veilig, zo dicht bij jou. Het lichaamscontact in combinatie met beweging kan rustgevend werken. Ook voor jou, want het betekent: handen vrij en je baby knus tegen je aan.

 6. Bungelend op je arm

  Misschien werkt het voor jouw baby heel goed (of juist niet): leg je baby met zijn buik op je onderarm en schommel met je arm rustig heen en weer. Zijn benen bungelen aan weerszijde van je hand en zijn hoofd rust tegen je borst.

 7. Sluit een voedselallergie uit

  Ongeveer één tot zes procent van de baby’s jonger dan één jaar is allergisch voor bepaalde voeding. Vaak gaat het dan om koemelkallergie. Overmatig huilen en darmkrampjes zijn klachten die bij deze allergie voorkomen.

Naar de huisarts met koliek?

Neem altijd contact op met je huisarts als je baby koorts krijgt, afvalt, als de kolieksymptomen na drie maanden niet verdwijnen of als je het gewoon niet vertrouwt. Misschien is er wel degelijk een oorzaak van het huilgedrag.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Elvira George

Kinderarts maag-darm-leverziekten

Elvira George werkt sinds 2004 als Kinderarts in Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar. Elvira is gespecialiseerd in maag-darm-leverziekten en ziet veel kinderen met onbegrepen buikpijnklachten. Ze heeft onderzoek gedaan naar coeliakie, de medische term voor overgevoeligheid voor gluten.

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier