Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Je baby met koliek

Blijft je baby maar huilen zonder aantoonbare reden? Het kan zijn dat hij last heeft van koliek. Hij trekt zijn beentjes in, balt zijn vuistjes en huilt hartverscheurend, soms urenlang. Werkelijk niets helpt. Wat nu?

Advertentie

Wat is koliek?

De meeste pasgeboren baby’s zijn weleens onrustig en ontevreden. De enige manier om dit aan jou te laten blijken, is door te huilen. Vooral in de eerste drie maanden doen baby’s dit regelmatig. Maar koliek is anders. Als je baby koliek heeft, kan hij urenlang huilen. Soms zelfs hysterisch krijsen. Hij balt zijn vuistjes en trekt zijn beentjes op. Het kan ook zijn dat je baby zich juist overstrekt. Kalmeren lukt niet, wat je ook probeert. Soms zoveel dat we spreken over een huilbaby. Artsen gebruiken vaak de regel van drie om deze term uit te leggen: drie uur lang, minimaal drie keer per week, tenminste drie weken achterelkaar intensief huilen. Het laat het verschil zien tussen normaal huilen en abnormaal veel huilen.

De oorzaak van koliek

Het vervelende is dat koliek niet toe te schrijven is aan een duidelijke oorzaak. Niemand weet precies wat koliek is en het blijft dan ook een raadsel waar het vandaan komt. Vaak wordt de oorzaak gezocht bij onrijpe darmen, waardoor een baby buikpijn en krampen krijgt.

Ook een allergie voor koemelkeiwit wordt soms als oorzaak aangewezen. Anderen hebben het over een onvolledig ontwikkeld zenuwstelsel. Reflux of het temperament van een baby dat overprikkeld raakt, zijn ook mogelijke theorieën. Dat er geen duidelijke oorzaak is voor koliek, maakt het er niet makkelijker op. Het houdt vaak in dat je als ouder blijft zoeken naar oplossingen.

De huilaanvallen beginnen vaak in de avonduren, juist als jij net zo naar je bed verlangt. Een klein lichtpuntje is dat het een tijdelijk probleem is. De symptomen beginnen vaak een paar weken na de geboorte. Met zes weken zijn ze meestal het heftigst, een echte piek. Na zo’n drie maanden hebben de meeste ouders gelukkig weer een blije, vrolijke baby in huis.

Dit kun je doen tegen koliek

Een baby met koliek kan je als ouder heel machteloos maken. Je wil je kind zo graag helpen. Maar hoe? Je weet het niet meer. Er zijn verschillende methodes die zouden kunnen helpen. Maar: elke baby is anders. Het blijft dus een kwestie van uitproberen, voor je erachter komt welke methode het beste werkt voor jouw baby. Belangrijk: ga niet aan jezelf twijfelen. Het ligt niet aan jou. Je bent een goede moeder en je doet het prima.

 1. Inbakeren

  Inbakeren is het inwikkelen van je baby in een doek, van zijn schouders tot zijn voetjes. Het kan helpen om die moeizame beginfase zo goed mogelijk door te komen. Je baby heeft nog geen goede controle over zijn arm- en beenbewegingen. Hij kan zichzelf door het maken van deze bewegingen wakker houden. Een ingebakerde baby voelt zich meer geborgen, waardoor hij makkelijker en soms ook langer slaapt. Het is verstandig om eerst deskundig advies te vragen als je wilt gaan inbakeren. Doe dit liever niet op eigen houtje.

 2. Bewegen met geluid

  Een autorit of je baby wiegen met zachte muziek op de achtergrond. Geluid in combinatie met beweging, werkt voor sommige baby’s kalmerend.

 3. Net als in de baarmoeder

  Ook het geluid van een stofzuiger, afzuigkap of een droger (‘white noise’) kan helpen. White noise is een constant ‘lawaai’ dat omgevingsgeluid neutraliseert. Veel baby’s slapen hier goed op. De theorie erachter: Het bootst het geluid uit je baarmoeder na, het constante suizen van het bloed door je bloedvaten. Iets waar je baby in je buik aan gewend is geraakt.

 4. Lekker warm

  Warmte ontspant. Een warm badje of een warmtekussen op het buikje van je baby kan tijdelijk wat verlichting geven. Een bad maakt ook rozig; in slaap vallen gaat daardoor vaak iets makkelijker.

 5. Hobbelen in een draagzak

  Rust in huis door het gebruik van een draagzak- of draagdoek? Wie weet helpt het. Het lichaamscontact in combinatie met beweging kan rustgevend werken. Ook voor jou, want het betekent: handen vrij en lekker je baby tegen je aan.

 6. Bungelend op je arm

  Misschien werkt het voor jouw baby heel goed (of juist niet): leg je baby met zijn buik op je onderarm en schommel met je arm rustig heen en weer. Zijn benen bungelen aan weerszijde van je hand en zijn hoofd rust tegen je borst.

 7. Sluit een voedselallergie uit

  Ongeveer 1 tot 6% van de baby’s jonger dan één jaar is allergisch voor bepaalde voeding. In veel gevallen gaat het om koemelkeiwitallergie of koemelkallergie. Onder andere overmatig huilen en darmkrampjes zijn klachten die bij deze allergie voorkomen. Het kan zomaar dat je baby hier last van heeft.

Huisarts

Neem altijd contact op met je huisarts als je baby koorts krijgt, afvalt, de koliek symptomen na drie maanden niet verdwijnen of als je het gewoon simpelweg niet vertrouwt. Misschien is er wel degelijk een oorzaak van het huilgedrag.