Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Navelbreuk bij je baby

Als er na het afvallen van de navelstreng ineens een bobbel op de navel van je baby ontstaat, zou het kunnen dat je baby een navelbreuk heeft. De bobbel zit precies op de plek waar je een kuiltje zou verwachten. Wat is het en wat kun je eraan doen?

Advertentie

Wat is een navelbreuk?

Een navelbreuk is een uitstulping van het buikvlies in de navel. Een breuk betekent niet dat er iets gebroken of gescheurd is. De doorgang tussen de spierlagen is nog niet gesloten. Er is dus een opening in de buikwand. De doorgang in de spierlagen van de buikwand sluit zich bij elke baby op een ander moment. Bij de ene baby is dit al na een paar dagen en bij de andere baby duurt dit een paar maanden.

Wat zijn de klachten?

Een navelbreuk kan aangeboren zijn, maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen. Een navelbreuk bij kinderen komt bij veel pasgeboren baby’s voor. Het ziet er misschien wat vreemd uit, maar gelukkig brengt het in de meeste gevallen nauwelijks klachten met zich mee en herstelt het zich vanzelf.

Zo ontstaat een navelbreuk

Na de geboorte wordt de navelstreng afgezet en vervolgens afgeknipt, er blijft dan een klein stompje over wat er na een aantal dagen afvalt. Het gaatje sluit vanzelf door littekenweefsel. Bij sommige kinderen gebeurt dit echter niet volledig waardoor vetweefsel of een stukje darm door de buikwand naar buiten kan komen.

Kinderen die te vroeg geboren zijn of een laag geboortegewicht hebben lopen een iets grotere kans om een navelbreuk te krijgen. Je ziet het ook iets vaker bij kinderen van Afrikaanse afkomst dan bij Europese kinderen. Jongens en meisjes hebben een gelijke kans op een navelbreuk.

Advertentie

Hoe ziet een navelbreuk eruit?

Je herkent het aan een elastische, uitstulpende bobbel in de navelstreek. Dit wordt ook wel eens een knoopnavel genoemd. Als je baby op zijn rug ligt, zakt deze uitstulping vaak vanzelf weer naar binnen. Je kunt de breuk het beste zien wanneer er druk op de buik komt, bijvoorbeeld als je kind moet hoesten of huilen, dan wordt de bobbel groter. De zwelling is ook makkelijk terug te duwen.

navelbreuk

Behandeling navelbreuk

Een kind heeft er meestal geen last van. Een navelbreuk hoeft dan ook niet behandeld te worden; bij de meeste kinderen verdwijnt de breuk in de eerste drie jaar, doordat-ie alsnog dichtgroeit. Bij het consultatiebureau zullen ze regelmatig controleren of de doorgang in de spierlagen van de buikwand al gesloten is. Vroeger werden navelbreuken nog weleens met pleisters afgeplakt, maar daar is nooit van aangetoond dat het hielp. Er bestaat wel een grotere kans op een ontsteking van de huid rondom de navel door de pleisters.

Wanneer ga je naar de huisarts?

Als je kind drie jaar na de geboorte nog steeds een navelbreuk heeft, verdwijnt deze waarschijnlijk niet meer vanzelf. Breng dan een bezoekje aan de huisarts om te overleggen of een operatie nodig is. Als de zwelling na het twaalfde jaar nog steeds aanwezig is kan de navelbreuk met een simpele operatie alsnog worden gesloten. Dit is vaak het geval wanneer de breuk groter is dan twee cm.

Advertentie

Ga ook naar de huisarts wanneer je kind pijn lijkt te hebben aan de breuk. De reden zou een beklemde navelbreuk kunnen zijn. Daarbij heeft je kind last van hevige pijn in z’n buik, misselijkheid en overgeven. Gelukkig komt dit zelden voor bij kinderen.

Bron: Amsterdam UMC

Redactioneel – Offer – Gezondheid baby

Digitale thermometer

Shop nu