Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

De kraamverzorgster bevalt niet: wat nu?

Sommige vrouwen vinden het heerlijk om zich tijdens de kraamweek in de watten te laten leggen, andere vinden het moeilijk om ineens constant een vreemde in huis te hebben die zich ook nog eens overal mee bemoeit. Maar wat als het geen kwestie van wennen is en de kraamverzorgster echt niet bevalt?

Kraamverzorgster bevalt niet

In de kraamweek draait alles om jou en je kersverse baby. De kraamverzorgster zal haar best doen om zo goed mogelijk voor jullie te zorgen op een manier die bij jullie past. Toch kan het zijn dat je niet tevreden over haar bent of dat het gewoon niet klikt. Zonde om daardoor je kraamtijd te laten verpesten!

Advertentie

Bespreek je wensen

Het beste kun je natuurlijk proberen te voorkomen dat je tijdens je kraamweek in zo’n situatie terechtkomt. Bedenk vooraf wat je van de kraamverzorgster verwacht. Die wensen kun je doorgeven tijdens de intake met het kraambureau. Wil je bijvoorbeeld borstvoeding geven, dan kun je vragen om een kraamverzorgster die daar veel ervaring mee heeft. Heb je al oudere kinderen, dan wil je misschien iemand die het leuk vindt om ook met hen dingen te ondernemen. Sommige moeders maken zelfs een kraamplan waarin ze beschrijven hoe ze de kraamtijd voor zich zien.

Wees assertief

Hormonaal als je bent na een bevalling is het misschien moeilijk om assertief te zijn. Toch kun je het beter op tijd aangeven als je vindt dat het niet lekker loopt. Vind je dat lastig, dan kan je partner dat doen. Kom je er echt niet uit, dan mag je altijd de kraamorganisatie bellen. In overleg met jou wordt gekeken hoe de situatie verbeterd kan worden óf wordt er een andere kraamverzorgster geregeld. Of dat mogelijk is, is afhankelijk van de drukte bij het kraamcentrum, maar meestal lukt het wel om een vervanger te vinden.

Gebruik de evaluatiemomenten

Sommige kraambureaus hebben een tussentijds evaluatiemoment in de kraamweek. Na de eerste paar dagen neemt een teamcoördinator telefonisch contact met jullie op om te bespreken hoe het gaat. Ben je ergens niet tevreden over, dan is dat een goed moment om het aan te kaarten. Ook als je achteraf een vervelend gevoel overhoudt aan de kraamweek kun je daar nog melding van doen. De meeste kraambureaus vragen je achteraf een evaluatieformulier in te vullen.

Bronnen: Consumentenbond, De Verloskundige