Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

De kraamverzorgster bevalt niet, wat nu?

De meeste kraamverzorgsters zijn engeltjes en leggen je in de kraamweek heerlijk in de watten. Maar het kan ook best ongemakkelijk zijn om een vreemde in huis te hebben, die zich met van alles bemoeit. Wat doe je als het niet klikt en de kraamverzorgster écht niet bevalt?

Advertentie

Kraamverzorgster bevalt niet

In de kraamweek draait alles om je pasgeboren baby, jouw herstel van de bevalling, het op gang komen van de borstvoeding (als je borstvoeding wilt geven) en om het ontdekken van jullie nieuwe rol als ouders van dit kind. De kraamverzorgster is er om jullie daarbij te ondersteunen. Ze houdt in de gaten hoe het met je baby en jou gaat en helpt bij de verzorging van het hele gezin. Die standaard zorg zal ze zo goed mogelijk proberen af te stemmen op jullie wensen, zoals bij jullie past. Toch kan het zijn dat je niet tevreden over haar bent of dat het gewoon niet klikt. Dat kan spanning met zich meebrengen en een stempel drukken op de kraamtijd. Zonde! En… niet nodig.

Wat doet een kraamverzorgster eigenlijk? En wat niet? Hier lees je meer over de taken van de kraamverzorgster.

Neem het serieus

De kraamweek maak je maar één keer mee en het blijft je altijd bij. Niet alleen daarom is het een belangrijke periode, maar ook voor de hechting met je baby. Die wordt geregeld door de oxytocine-aanmaak en de hersenontwikkeling bij de baby en de ouders, en in dat proces gebeurt de eerste tijd na de geboorte heel veel. Een ontspannen kraamweek draagt daar enorm aan bij. Hoe minder stress de baby en de ouders ervaren, hoe makkelijker de oxytocine-aanmaak gaat. Dit helpt je baby om zich op jullie te richten en op jullie te gaan vertrouwen, en het helpt ouders om de behoeften van hun kind te herkennen en hier zelfvertrouwen in te ontwikkelen. Het is dus heel terecht om te zorgen voor zo fijn mogelijke omstandigheden, en daar kan de kraamverzorgster veel aan bijdragen. Vooral als ze weet wát fijn is voor jullie.

Bespreek je wensen

Voorkomen is natuurlijk beter dan midden in de kraamweek in tranen uitbarsten omdat je het totaal niet ziet zitten met je kraamverzorgster. Het is handig om al voor het intakegesprek met het kraambureau na te denken over wat je van een kraamverzorgster verwacht en hoe je het liefst geholpen wilt worden. Door dit te bespreken weet het kraambureau waar ze jou wel en niet blij mee maken, en jij hoort het meteen als je wensen misschien niet helemaal realistisch zijn. Verwachtingsmanagement, noemen ze dat ook wel.

Advertentie

Kraamplan schrijven

Om de kraamweek voor te bereiden kun je eventueel, naast het geboorteplan, ook een kraamplan maken. Zo krijg je voor jezelf helder hoe je de kraamweek voor je ziet en wat je wel en niet wilt, en het kan een handig communicatiemiddel zijn voor de kraamverzorgster. Zo heeft ze overzichtelijk op een rijtje waar ze (zoveel mogelijk) rekening mee kan houden. Maak er geen draaiboek vol eisen van, maar hou het bij wat persoonlijke punten op een A4’tje. Als je kraamverzorgster op eieren moet lopen is de sfeer ook niet ontspannen. Hier lees je waar je aan kunt denken bij het schrijven van een kraamplan.

Wees assertief

Een kraamplan kan ook handig zijn om naar te verwijzen als je niet op één lijn zit met je kraamverzorgster. Het kan best moeilijk zijn om er iets van te zeggen als je je stoort aan haar manier van werken. Zeker als je je wiebelig voelt door de hormonen of te moe bent om helder te denken. ‘Zou je het kraamplan nog eens willen lezen?’ krijg je er vast wel uit. Of laat je partner de communicatie doen. Het is namelijk belangrijk om wél aan de bel te trekken als je gespannen wordt doordat het niet lekker loopt. De kraamzorg is er juist om je te ontlasten, zodat jij kunt bijtanken en je op je baby kunt richten.

Communicatie: hoe pak je dat aan?

Pakt je kraamverzorgster hints en verwijzingen naar het kraamplan niet op? Dan zul je duidelijk moeten zijn. En dan het liefst zónder dat er een conflict ontstaat, want dat helpt niet voor je ontspanning. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat je iets niet prettig vindt:

  • Je kunt altijd vragen waaróm ze iets op een bepaalde manier doet. Misschien is ze het zich niet bewust, is het een ingesleten gewoonte of is het niet in haar opgekomen dat je het vervelend zou kunnen vinden.
  • Hou het bij jezelf. Geef aan waar jij behoefte aan hebt, zonder haar te beschuldigen. Zeg bijvoorbeeld niet: ‘Je praat zo hard/veel’, maar: ‘Ik merk dat ik sterk reageer op geluid, zou je wat zachter/minder willen praten?’ Of: ‘Ik heb behoefte aan stilte en rust, praten en luisteren is me snel te veel’.

Overigens is het echt niet erg als het je even niet lukt om tactisch te zijn en je woorden te wegen. Als het goed is heeft een kraamverzorgster geleerd dat niet persoonlijk te nemen. Ze komt in jouw privésfeer, in één van de intiemste situaties van je leven, op momenten waarop je je kwetsbaar voelt. Je mag jezelf beschermen en daar mogen ook alle emoties bij horen.

Advertentie

Kraambureau bellen

Je hoeft geen vriendinnen te worden met je kraamverzorgster, maar het is wel de bedoeling dat ze een meerwaarde voor je is. Blijf je je ergeren, loopt ze de kantjes ervan af of worden jullie het niet eens over haar werkwijze? Dan mag je altijd de kraamorganisatie bellen. Wacht daar niet te lang mee, want de kraamweek vliegt voorbij en het is zonde als je je blijft verbijten. De organisatie kan in overleg met jou kijken hoe de situatie beter kan óf een andere kraamverzorgster sturen. Of dat laatste mogelijk is, hangt wel af van de drukte bij het kraamcentrum, maar meestal lukt het wel om een vervanger te vinden.

Gebruik de evaluatiemomenten

Sommige kraambureaus hebben een tussentijds evaluatiemoment in de kraamweek. Na de eerste paar dagen neemt een teamcoördinator telefonisch contact met jullie op om te bespreken hoe het gaat. Ben je ergens niet tevreden over, dan is dat een goed moment om het aan te kaarten. Ook als je achteraf een vervelend gevoel overhoudt aan de kraamweek, kun je daar nog melding van doen. De meeste kraambureaus vragen je achteraf een evaluatieformulier in te vullen.

Zelfstandige kraamverzorgster

Naast kraambureaus bestaan er ook zelfstandig werkende kraamverzorgsters. Huur je een zzp’er in, dan weet je van tevoren precies wie er bij je komt en is het contact vaak persoonlijker. Ze hebben er meestal bewust voor gekozen om niet voor een grote organisatie te werken, omdat ze het leuk vinden om maatwerk te leveren en tegemoet te komen aan specifieke wensen. Ze staan vaak voor zoveel mogelijk keuzevrijheid en eigen regie bij de ouders. Spreekt dit je aan, vraag dan eens aan je verloskundige of ze iemand kan aanbevelen of zoek op internet of er zelfstandige kraamverzorgsters werken in jouw omgeving. Deze kraamverzorgsters zijn gecertificeerd en werken volgens de landelijke richtlijnen in de kraamzorg, net als grote kraambureaus.

Postpartum doula

Ook in opkomst is de postpartum doula. Zij is er voor ondersteuning náást de kraamverzorgster, of komt als de kraamweek voorbij is. Een postpartum doula doet geen controles, zoals een kraamverzorgster, maar is er puur om ervoor te zorgen dat jij je fijn en ontspannen voelt. Zo geeft ze kraammassages, ze kan voor je koken, je een buikbindig geven en vaak zijn postpartum doula’s ook opgeleid om coachingsgesprekken te voeren, bijvoorbeeld als je een heel pittige bevalling hebt gehad of het moederschap heel spannend vindt. Is je kraamverzorgster geen gouden greep, dan kan het fijn zijn om daarnaast een postpartum doula uit te nodigen. Vraag bijvoorbeeld bij je verloskundige of je zwangerschapscursus of er iemand in jouw buurt is die je kunt inhuren.

Bronnen: Consumentenbond, De Verloskundige

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier