Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wanneer postnatale yoga?

Om fit te worden na de bevalling kun je postnatale yoga doen. Wanneer kun je hiermee beginnen? En waarom is het goed om na de bevalling aan yoga te doen? Yogalerares Sanne Kerkhof vertelt.

Bijkomen van de bevalling

Je kunt al in het kraambed beginnen met bekkenbodemoefeningen. Verder adviseer ik de eerste vier tot zes weken vooral veel te rusten en het lichaam de tijd te geven om bij te komen van de bevalling. Natuurlijk ben je eerder welkom, zeker als je bijvoorbeeld tips wilt over de babymassage als je kind veel krampjes heeft. Maar zowel voor de moeders als de baby’s is vier weken echt vroeg genoeg. De meeste baby’s hebben de eerste weken echt nodig om te landen; alle nieuwe indrukken zijn veel.Ik denk dat veel vrouwen zichzelf wat meer tijd mogen geven na de bevalling. Het lichaam heeft tijd nodig om bij te komen en herstelt veel sneller en beter als je de rust aan het begin neemt.

Advertentie

Bekkenbodem versterken

Na vier weken begin je met opbouwen. Eerst is dat vooral gericht op bekkenbodem versterken en schouderopeners. Als de buikspieren na ongeveer zes weken weer helemaal gesloten zijn (na de bevalling zijn de rechte buikspieren een beetje geweken), kun je rustig beginnen met de rechte buikspieren en worden de lessen pittiger.

Kun je postnatale yoga doen zonder dat je zwangerschapsyoga hebt gedaan?

Ja. Yoga zorgt ervoor dat je bij jezelf blijft en je niet hoeft te vergelijken met de mensen om je heen. De vrouwen die de zwangerschapslessen gevolgd hebben, zijn zich vaak al bewuster van hun houding en kennen sommige oefeningen al, maar dat geeft geen enkele belemmering om na de bevalling te starten.

Zowel de zwangerschap en de periode erna zijn mooie momenten om te beginnen. Je bent dan erg bewust van alle veranderingen in je lijf en leven. Yoga kan je daarbij ondersteunen en je bewust maken van je eigen kunnen.

Bronnen: Studio van Daan

Sanne Kerkhof

Yogalerares

Sanne Kerkhof is gecertificeerd Vijnana Yoga-lerares. Mediteren, ademen en bewegen staan centraal bij deze vorm van yoga. Haar specialismen zijn zwangerschapsyoga, postnatale yoga en babymassage. Samen met Eveline Torres is ze eigenaar van Samana Yoga Center Amsterdam. Ze heeft drie dochters.

Contact
Website
Facebook
Instagram