Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wat moet je als partner regelen na de geboorte?

Rondom de bevalling heeft je partner wel wat anders aan haar hoofd dan het regelen van dingen. Tijd voor jou als vader of partner om in actie te komen! Maar wat moet je allemaal regelen?

Advertentie

Oppas

Als jullie je andere kind(eren) niet bij de bevalling willen hebben, is het slim al voor de bevalling oppas te regelen. Bel de oppas zodra de bevalling begint, zodat er nog tijd genoeg is om de kinderen te laten ophalen.

Verloskundige

Zorg dat je de gegevens van de verloskundige bij de hand hebt. Als het goed is hebben jullie van de verloskundige informatie ontvangen over wanneer je haar moet bellen.

Boodschappen

Zorg dat de koelkast goed gevuld is, want een bevalling kan best lang duren. Je partner eet tijdens de bevalling waarschijnlijk niet zo veel, maar het is fijn als er iets in huis is voor jou en de verloskundige. Bovendien krijgen jullie misschien al snel na de bevalling bezoek.

Camera’s

Een foto- en/of videocamera zijn natuurlijk onmisbaar bij de geboorte van je baby. Zorg dat de batterij of accu is opgeladen en bewaar de camera in de ziekenhuistas, zodat je hem niet vergeet als jullie voor de bevalling naar het ziekenhuis moeten.

Advertentie

Tip! De foto’s van de geboorte bewaar je natuurlijk in één van deze mooie babyalbums.

Aangifte

Je moet binnen drie werkdagen na de geboorte aangifte doen bij de gemeente, anders kun je een boete krijgen.

Geboortekaartje

Na de bevalling moet je de gegevens voor het geboortekaartje doorgeven aan de drukker. Schrijf deze duidelijk op en laat ze nog even door iemand controleren om fouten te voorkomen. Je kunt het kaartje direct laten drukken en opsturen, maar als je nog even geen bezoek wilt, kun je beter een paar dagen wachten met het verzenden.

Kraamvisite

Natuurlijk staat de kraamweek ook voor jou als vader of mee-moeder vooral in het teken van kennismaken met jullie pasgeboren baby. Maar je hebt ook een taak in het managen van het kraambezoek. Je bewaakt de agenda en zorgt dat het bezoek niet te lang blijft plakken. Je vrouw en kind moeten bijkomen van de bevalling en daar hebben ze vooral rust voor nodig. Laat bijvoorbeeld niet te veel mensen op één dag komen, maar spreid het bezoek over meerdere dagen.

Advertentie

Ook regelen na de geboorte

Bij de geboorte van een kind moeten er veel praktische zaken geregeld worden, zoals het aanvragen van kinderbijslag of het openen van een spaarrekening voor uw kind. Daarnaast is het ook verstandig je verzekeringen opnieuw door te nemen.

Sommige verzekeringen zijn verplicht om af te sluiten voor je baby, zoals de zorgverzekering. Maar ook verzekeringen die niet verplicht zijn moeten vaak aangepast worden nu de samenstelling van je gezin is veranderd. Denk bijvoorbeeld aan de inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering. Ook een uitvaartverzekering valt onder de verzekeringen die niet verplicht zijn maar waar je wel aan kunt denken. Vaak kunt je je baby eenvoudig bijschrijven op de al bestaande polis zodat zij tot hun 18e jaar gratis zijn meeverzekerd. Hieronder de top 10 zaken die je kunt regelen na de geboorte.

  1. Kinderbijslag: Een paar weken nadat je jouw baby hebt aangegeven bij de gemeente, kunt je kinderbijslag aanvragen. Bij een tweede of volgende baby, gaat deze aanvraag automatisch. Lees hier hoeveel kinderbijslag je krijgt bij een tweede of derde kind.
  2. Zorgverzekering: Je bent verplicht je kind uiterlijk binnen vier maanden na de geboorte aan te melden op je eigen zorgverzekering of die van je eventuele partner.
  3. Spaarrekening: Je kunt online bij verschillende banken nazoeken welke rekeningen en mogelijkheden er zijn en welke de meest gunstige is voor jouw situatie.
  4. Kindgebonden budget: Meestal krijg je zelf bericht van de Belastingdienst als je er recht op hebt. Als je geen bericht krijgt, maar je denkt er wel recht op te hebben, dan kun je het zelf aanvragen.
  5. Kinderopvang: Het is aan te raden om al tijdens je zwangerschap na te denken over kinderopvang, m.a.w. hoe ga je het straks regelen en denk ook na over ‘noodgevallen’, wat doe je bijvoorbeeld als je kind ziek is? Lees hier meer over vormen van kinderopvang en wat de kosten en voordelen zijn.
  6. Inboedelverzekering: Met de komst van een baby, groeit vaak de waarde van de inboedel. Bespreek met je verzekeraar of adviseur of het noodzakelijk is om de waarde van het verzekerde bedrag van je inboedel te verhogen.
  7. Aansprakelijkheidsverzekering: Dit is niet verplicht om af te sluiten, maar wel handig aangezien je baby per ongeluk schade kan aanbrengen aan andermans eigendommen. Heeft je zelf al een aansprakelijkheidsverzekering, laat je kind dan bijschrijven. Vaak kan dit gratis.
  8. Uitvaartverzekering: Om nabestaanden niet met hoge kosten achter te laten kan het verstandig zijn om een uitvaartverzekering te regelen. Als ouder kun je je kind vaak kostenloos laten bijschrijven. Je kind is dan gratis meeverzekerd tot 18 jaar.
  9. Inzittendenverzekering: Dit is een uitbreiding op je autoverzekering. Zo dek je niet alleen de schade van de bestuurder, maar ook van de inzittenden (lees: je kind) in geval van een ongeluk of schade.
  10. Testament maken of aanpassen: Het is geen leuk onderwerp om bij stil te staan, maar het is wel belangrijk dat je een regeling treft voor het geval een of beide ouders overlijden. In een testament kun je de zorg voor je kinderen vast laten leggen. Naast het financiële gedeelte, kun je ook een voogd vermelden.
Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting