
Zweten na bevalling
Midden in de nacht doorweekt wakker worden: zweten na de bevalling is iets wat veel moeders herkennen. Maar hoe komt het? Gaat het vanzelf over? En wat helpt ertegen?
Over kraamtranen of stuwing hoor je wel het één en ander als je een baby krijgt, maar zweten na de bevalling is een minder bekend fenomeen. Toch hebben veel vrouwen de eerste weken om de haverklap last van zweetaanvallen. Je raadt het vast al: iets met hormonen…
Ontzwangeren
Tijdens de zwangerschap verandert je hormoonhuishouding enorm, maar wat doen je hormonen ná de bevalling? Ze regelen de borstvoeding en ze zorgen dat je lichaam, dat negen maanden lang alles deed om je baby te laten groeien, langzaam weer ‘van jou’ wordt. Alles komt terug in het gangbare evenwicht. Dat kan een tijd duren en eerst voor allerlei vreemde verschijnselen en klachten zorgen. Ontzwangeren noemen ze dit proces ook wel. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van haaruitval, een droge huid of puistjes, maar je kunt dus ook tijdelijk meer zweten na de bevalling.
Lees meer: wat hoort er bij ontzwangeren?
Nachtelijk zweten na bevalling
De meeste vrouwen merken het veel zweten ’s nachts vooral. Dit wordt ook wel nachtzweten genoemd. Je wordt dan doorweekt van het zweet wakker, soms wel een paar keer per nacht. En slapen is toch al een luxe met een pasgeboren baby… Maar het zweten na de bevalling kan ook vooral overdag voorkomen.
Waar komt zweten na de bevalling door?
Waarschijnlijk hebben de zweetaanvallen te maken met het hormoon oestrogeen. Tijdens de zwangerschap maak je daar veel extra van aan, en na de bevalling daalt de oestrogeenspiegel weer. Hierdoor kan het temperatuurcentrum in je hersenen tijdelijk ontregeld zijn. Je brein kan dan het signaal krijgen dat je oververhit bent, terwijl dit niet zo is. Als reactie op dit signaal verwijden de bloedvaten in je huid en ga je zweten.
Tijdens de zwangerschap hou je bovendien meer vocht vast. Na de bevalling wil je lichaam dat vocht weer afvoeren. Dit gebeurt via de nieren en urineweg, dus door vaker te plassen. Maar ook via je huid kun je vocht kwijtraken, door te zweten.
Kan zweten na bevalling kwaad?
Hoewel (nacht)zweten na de bevalling behoorlijk vervelend kan zijn, is het meestal onschuldig. Het gaat = vanzelf weer over. Houd wel in de gaten of het zweten misschien komt door koorts. Is je temperatuur boven de 38 graden, ben je rillerig en/of voel je je niet lekker, bel dan de verloskundige of huisarts. Koorts na de bevalling kan wijzen op een infectie, zoals kraamkoorts. Mocht dat de oorzaak zijn, dan is het belangrijk dat dit wordt behandeld. Hetzelfde geldt voor een verstoorde schildklierfunctie. Dit komt soms voor na de bevalling en het kan je lichaamstemperatuur ontregelen.
Is het zweten na een paar weken niet over en/of heb je er veel last van? Overleg ook dan met de huisarts. Die kan onderzoeken of er een andere oorzaak is dan het ontzwangeren. Ook kan hij of zij eventueel een crème of lotion voorschrijven tegen overmatig zweten en/of tegen huidklachten door het zweten, zoals eczeem of ontstekingen.
Stinken door zweten na bevalling
De geur van je zweet kan na de bevalling anders zijn dan je gewend bent. Alsof je weer een puber bent. Ook dat komt doordat je hormoonhuishouding uit evenwicht is. Je zweet daardoor meer uit je apocriene klieren, die onder meer onder je oksels zitten. Dit zweet bevat veel vetten, aminozuren en hormonen. De bacteriën die onder je oksels zitten, zetten dit om in stoffen die stinken.
Stink zweet na de bevalling, daar zat je nou net op te wachten… De meeste vrouwen voelen zich in de kraamperiode toch al niet bepaald sexy. Gun jezelf een extra fijne deodorant. Een natuurlijke deo met zinkoxide en zuiveringszout zou goed helpen tegen zweetgeur. Deze stoffen neutraliseren geur door zweten en zijn antibacterieel.
Draag het liefst katoenen (onder)kleding. Synthetische kleding ‘ademt’ niet en kan ervoor zorgen dat je de zweetgeur juist sterker ruikt.
Hoe lang blijf je zweten na de bevalling?
Over het algemeen duurt veel zweten na de bevalling een paar weken. Als je borstvoeding geeft, kan het langer aanhouden. Waarschijnlijk omdat borstvoeding geven, zorgt voor een lager oestrogeengehalte.
Tips als je zweet na de bevalling
Het vele zweten gaat dus (meestal) vanzelf over. Tot je weer normaal transpireert, zijn er wel tips die kunnen helpen:
- Drink genoeg water. Je raakt door het zweten veel vocht kwijt, en als je borstvoeding geeft heeft je lichaam daar ook extra vocht voor nodig.
- Vermijd pittig eten, vet eten (eet ook niet te veel vlees) en cafeïne, dus behalve koffie ook zwarte en groene thee. Hiervan kun je meer gaan zweten en/of je zweet gaat ervan stinken.
- Draag katoenen ondergoed en sokken en verwissel dit een aantal keer per dag.
- Draag kleding van natuurlijke materialen, zoals linnen, wol en katoen. Dat is het prettigst als je veel zweet. Synthetische kleding kan ‘benauwd’ voelen en de geur van zweet ruikt sterker. Kies eventueel wijde, losse kleding, zodat het zweet goed kan verdampen.
- Als je meerdere laagjes draagt, kun je makkelijk iets uit- en weer aantrekken tijdens en na een zweetaanval.
- Loop in huis op blote voeten. Wil je schoenen dragen, dan kun je er eventueel inlegzooltjes indoen die zweet absorberen.
- Gebruik een deodorant met aluminiumzouten of met zinkoxide en zuiveringszout. Dit zijn allemaal stoffen die zweten of zweetgeur kunnen tegengaan.
- Doe eventueel wat talkpoeder onder je oksels. Dit absorbeert het zweet.
- Gebruik katoenen beddengoed en een badstoffen matrasbeschermer. Je kunt ook op een handdoek slapen en er één naast je bed klaarleggen om ’s nachts te verwisselen.
- Zet een raam open in je slaapkamer en zet eventueel een ventilator naast je bed als je last hebt van veel zweten ’s nachts. Let wel goed op dat je baby niet op de tocht ligt en dat de ventilator niet bij hem in de buurt of op hem gericht staat.
- Krijg je een zweetaanval in het bijzijn van anderen en word je daar ongemakkelijk van? Leg gewoon even uit dat dit erbij hoort na een bevalling. Het is niks om je voor te schamen. Wees lief voor jezelf.
- Doe het kalm aan. Zeg de kraamvisite gerust af als je ’s nachts twee keer je bed uit moest vanwege een zweetaanval. Je lichaam kan je energie goed gebruiken voor je baby en het ontzwangeren.
Lees meer: kraamvisite, hoe geniet je er het meest van?
Zweten voor de bevalling
Overigens kun je ook opvliegers en zweetaanvallen krijgen vlak vóórdat je bevalling begint. In de 24 uur (ongeveer) voordat je weeën krijgt, is je lichaam druk bezig om zich voor te bereiden op de prestatie die het gaat leveren. Ook dat kan je lichaamstemperatuur ontregelen, waardoor je het koud en dan weer heet kunt krijgen. Wat trouwens ook tíjdens de bevalling veel voorkomt. En ja, ook dat komt door je lastige, maar vooral ook heel geweldige hormonen.
Bronnen: Deverloskundige.nl, Thuisarts.nl, Quest.nl