Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby 18 weken oud | Groeikalender

Je baby is nu 18 weken oud. Schatert hij het ene moment van het lachen, om even later opeens hartverscheurend te huilen? Misschien heeft hij last van doorkomende tandjes. En hoe is het eigenlijk met jouw humeur gesteld? 

Advertentie

Ontwikkeling baby 18 weken 

Geen mooier geluid dan de schaterlach van je baby! En vanaf nu word je daar steeds vaker op getrakteerd. Je kunt het lachen stimuleren door hem te kietelen, knuffelen of gekke bekken te trekken. Maar je baby kan ook zomaar uit zichzelf in lachen uitbarsten, zonder dat jij of iemand anders meelacht. Vanaf vijf maanden bepaalt je baby namelijk zelf of er iets te lachen valt. Zijn gevoel voor humor is geboren.

Nu je baby 18 weken oud is, is hij ook op een leeftijd gekomen dat hij geluid maken te gek vindt. Waar hij in het begin nog schrok van harde geluiden, slaat hij nu het liefst hard met zijn rammelaar tegen de spijlen van de box.

Lees ook: Dit zijn de verschillende lachjes van je baby

Het zicht van je baby

Merk je trouwens dat je baby met steeds meer succes gericht naar voorwerpen grijpt? Dat komt omdat hij nu ook diepte kan zien. Iets waar zijn hersenen hard hun best voor moeten doen: informatie van het linkeroog moet gaan ‘praten’ met informatie van het rechteroog, om zo tot een driedimensionaal beeld te komen.

Meer weten? Dit ziet je baby per maand

Advertentie

Doorkomende tandjes

Als je merkt dat je baby een enorme bijtbehoefte heeft en meer huilt dan normaal, kan het zijn dat hij last heeft van zijn eerste doorkomende tandje. Dit kan gepaard gaan met wat koorts. Gemiddeld laat het eerste tandje zich pas tussen de zes en negen maanden zien, maar een doorkomende tand kan al wel tegen het tandvlees duwen en zo pijn veroorzaken.

Om de pijn te verminderen, kun je voorzichtig met een koude vinger over het tandvlees van je baby wrijven of hem op een broodkorst of een koele bijtring laten kauwen. Werkt dat niet voldoende? Een veel gebruikt middel tegen de pijn bij doorkomende tandjes is Dentinox. Dit middel is suikervrij en heeft een plaatselijk pijnstillende werking. Overigens raadt de Consumentenbond het middel niet aan als eerste keuze, vanwege het bestanddeel lidocaïne dat erin zit. Een homeopathisch alternatief is Chamodent van VSM.

Handig! Tips bij doorkomende tandjes

Jouw leven met je baby: week 18

Mommy burn-out

Hoe is het met jouw stresslevel sinds je moeder bent? Uit Brits onderzoek blijkt dat vooral werkende moeders veel stress ervaren. Moeders met twee kinderen bleken 40 procent meer stress te ervaren dan werkende vrouwen zonder kinderen. Bij één kind is dat 18 procent. Het is belangrijk om stressklachten op tijd aan te pakken. Dit kan erop wijzen dat een ‘mommy burn-out’ op de loer ligt:

Advertentie
  1. Je bent vergeetachtig en gedurende een langere periode continu spullen kwijt, of je vergeet afspraken.
  2. Vind je het moeilijk om je geduld te bewaren en snauw je dagelijks tegen je collega’s of partner? Dan kan er meer aan de hand zijn dan even je dag niet hebben.
  3. Je bent constant moe. Zelfs na een goede nacht slaap voel je je nog steeds uitgeput en je hoeft maar vijf minuten op te bank te zitten, of je ogen vallen al dicht.
  4. Je verslonst je dagelijkse routine. Koken is steeds vaker het opwarmen van een kant-en-klaarmaaltijd, de wasmand zit overvol en je hebt geen puf om de deur uit te gaan.

Herken jij jezelf in de bovenstaande punten? Dan is het belangrijk om de dagelijkse stress te verminderen. Bijvoorbeeld met yoga en meditatie of door wat vaker hulp in te schakelen. Hier meer tips als je last hebt van een (beginnende) ‘mommy burn-out’.

Extra tips rondom je baby van 8 weken oud

Kinderziektes

Als je kind ziek is, heeft hij extra aandacht, rust en zorg nodig. Iets wat jij als ouder het beste kunt bieden. Vandaar dat kinderen met koorts op de meeste kinderdagverblijven niet welkom zijn. Je kind mag ook niet naar het kinderdagverblijf als hij bloederige diarree heeft of als nog niet bekend is waardoor de diarree wordt veroorzaakt.

Kinderziekten waarbij je je kind wél naar de opvang kunt brengen, zijn bijvoorbeeld verkoudheid, hand-voet-mondziekte, een koortslip, oorontsteking, oogontsteking of een tekenbeet. Uiteraard alleen als je kind zich goed genoeg voelt en jij je geen zorgen maakt. Bij hoofdluis, waterpokken, mazelen en rodehond hoef je je kind niet thuis te houden, maar is het wel belangrijk dat je melding maakt, zodat andere ouders ingelicht kunnen worden.

Kinderziekten met (rode) vlekjes: zo zie je het verschil

Pindakaas en eieren

Pindakaas, wie is er niet groot mee geworden? Vroeger werd gesteld dat je je baby het eerste jaar beter geen pinda’s kon geven, omdat dit de kans op een pinda-allergie zou vergroten. Maar inmiddels weten we dat het geven van fijngemalen pinda’s of pindakaas aan jonge baby’s de kans op een voedselallergie juist verkleint.

Introduceer daarom stap voor stap pindakaas bij je baby. Begin met een halve theelepel 100% pindakaas zonder stukjes. Heeft je kind geen last van klachten als eczeem, buikkrampen, diarree, overgeven of verstopping, dan kun je hem steeds een beetje meer geven. Gaat het goed, geef je kind dan elke week een flinke eetlepel pindakaas. Je kunt dit mengen met zijn fruit- of groentehapje.

Voor het eten van eieren geldt trouwens hetzelfde. Door vóór je baby acht maanden oud is af en toe een gekookt ei aan hem te geven, verklein je de kans op een kippenei-allergie. Bouw ook dit stap voor stap op door je kind steeds wat meer te geven.

Bronnen: Opvoedinformatie, CJG

Lees ook: Waarom pindakaas goed is voor je baby (advies van allergoloog Hans de Groot)

Leesvoer voor deze week 

Deze informatie is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Ook beleeft iedere ouder het ouderschap anders. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per week ongeveer kunt verwachten.