Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Baby is aan het tijgeren

Wanneer gaat een baby leren tijgeren?

Je houdt het nauwelijks bij, zo snel gaat de ontwikkeling van je baby in het eerste jaar. Eerst ligt-ie hele dagen, maar voor je het weet leert hij zich voortbewegen en gaat hij de wereld (oké, woonkamer) ontdekken. Volgens welke stappen gaat je baby leren tijgeren?

Advertentie

Grove motoriek trainen

Tijgeren hoort bij de ontwikkeling van de grove motoriek. Als je baby op een kleed of in de box ligt, heeft hij ruimte om vrij te bewegen en zijn spieren te trainen. Leg je baby niet alleen op zijn rug, maar ook regelmatig op zijn buik. Zo leert hij zijn hoofd rechtop houden en traint hij zijn arm-, rug- en nekspieren. Dat is belangrijk om te kunnen tijgeren, kruipen, zitten, staan en lopen. Leg je kind tijdens tummy time het liefst op een stevige ondergrond: zo is het makkelijk voor je kind om zich ‘op te drukken’. En blijf er altijd bij als je baby op zijn buik ligt.

Een babygym is een leuk hulpmiddel om je kind spelenderwijs zijn spieren en motoriek te laten oefenen. Let wel op dat de speeltjes van de babygym zo hangen dat je kind er ook bij kan. Kijk hier voor meer tips om de grove motoriek van je baby te stimuleren.

Meer weten? Zo ontwikkelt een kind grove motoriek

De stappen vóór tijgeren

Om te kunnen gaan tijgeren, moet je baby een aantal andere vaardigheden onder de knie hebben. Allereerst moet hij sterk genoeg zijn om zich op te richten terwijl hij op zijn buik ligt, en zijn hoofd omhoog te houden.

Advertentie

Omrollen

Je baby gaat daarna het omrollen ontdekken. Meestal rollen baby’s eerst van hun buik naar hun rug, en daarna leert hij welke beweging er nodig is om van zijn rug naar zijn buik te rollen. Sommige baby’s leren het andersom: jouw baby bepaalt zijn eigen manier en tempo. De meeste baby’s hebben het rond de zes maanden onder de knie. Lees ook: Vanaf dit moment kan je baby leren omrollen.

Pivoteren

De fase hierna heet pivoteren, dit betekent: ronddraaien om de as. Als je baby goed op zijn buik kan liggen en zijn lichaam daarbij in balans kan houden, kan hij zijn armen optillen om bijvoorbeeld een speeltje te pakken. Ook kan hij zich met zijn armen en benen in een bepaalde richting gaan afzetten, terwijl hij op zijn buik ligt. Zo kan hij een rondje draaien! Je kunt dit stimuleren door je baby met blote voetjes op een wat gladdere ondergrond te leggen. Leg een speeltje ter hoogte van zijn middel, maar wel zo dat hij het kan zien. Hij zal proberen in de richting van het speeltje te draaien. Doe je dit afwisselend aan de linker- en rechterkant, dan traint hij de spieren in beide flanken. Dat is nodig is om straks te kunnen kruipen en zitten.

Wanneer gaat je baby tijgeren?

Vanuit het pivoteren leert je kind zich naar voren en achteren te bewegen: het begin van tijgeren. De meeste baby’s gaan dit doen als ze tussen de zeven en acht maanden oud zijn. Zo gaat het tijgeren in z’n werk: je baby ligt op zijn buik, zet zich met zijn voetjes af en trekt zich met zijn armen vooruit. Vaak zie je dat kinderen zich in eerste instantie met hun handen of armen afzetten en zo naar achteren bewegen. Je baby kan daar gefrustreerd door raken: hij wil eigenlijk naar voren bewegen, maar heeft nog nét niet door hoe dat moet. Oefening baart kunst: na een tijdje lukt het vanzelf.

Tijgeren stimuleren

Wil je je baby helpen ontdekken hoe hij naar voren kan tijgeren? Je kunt je hand tegen zijn voetjes te houden, zodat hij zich kan afzetten. Ook dit gaat weer makkelijker op een gladde vloer. Je kunt het tijgeren ook stimuleren door een speeltje voor zijn neus te leggen dat net niet binnen handbereik is. Zorg wel dat het haalbaar is voor je baby om het speeltje te bereiken, dus leg het niet te ver weg. Het is fijn voor hem om te merken dat wat hij zo hard probeert ook lukt.

Tip: Dit is educatief en veilig babyspeelgoed

Advertentie

Van tijgeren naar kruipen

Misschien zie je je baby tijdens het tijgeren ineens zijn knietjes onder zich schuiven en zich oprichten. Hij komt zo in de kruiphouding en het duurt nu vast niet lang meer voordat hij begint te kruipen en zelfstandig kan gaan zitten. Niet per se in die volgorde, want sommige baby’s kunnen al zitten voordat ze kunnen kruipen. Als ze al gaan kruipen, want er zijn ook baby’s die dit overslaan en direct van zitten naar staan gaan.

Kan je baby tijgeren overslaan?

Net zoals niet alle baby’s gaan kruipen, zijn er ook baby’s die niet tijgeren. Sommige baby’s vinden het niet zo fijn om op hun buik te liggen. En baby’s die al vroeg gaan zitten, kunnen in plaats van tijgeren en kruipen ook schuivend op hun billen de kamer door gaan. Lees hier meer over billenschuivers.

Tijgeren en veiligheid

Vanaf het moment dat je baby gaat tijgeren, wordt zijn actieradius ineens een stuk groter. Voor je het weet is hij meters bij de plek waar je hem had neergelegd vandaan getijgerd. Het duurt misschien ook niet lang meer voordat hij zich aan meubels probeert op te trekken. Tijd om het huis goed te checken op veiligheid. Hier lees je meer over het babyproof maken van je huis.

Eigen tempo

Is jouw kind veel later met tijgeren, kruipen, zitten of lopen dan gemiddeld? Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Maak je je toch zorgen, bespreek dit dan met het consultatiebureau.

Bron: Opvoeden.nl 

Redactioneel – offer – Houten speelgoed: mooi en duurzaam!

HEMA

Houten speelgoed: mooi en duurzaam!

Vanaf € 1
Shop nu