Babyboekjes voorlezen aan je baby

Baby’s te jong om voorgelezen te worden? Welnee! Voorlezen is leuk voor elke leeftijd en bovendien goed voor de taalontwikkeling. Maar welk babyboekje kies je?

Speelboekjes als opstapje

De dikke stoffen en plastic babyboekjes zijn voor je baby leuk oefen- en speelmateriaal. Daarmee kan hij vooral zelf ontdekken. In begin zal je baby boeken vooral zien als een leuk speeltje. Hij kan er mee gooien, ze nat sabbelen, er uitvoerig naar kijken en uiteindelijk gaat hij ook echt meelezen.

Advertentie

Voorlezen aan baby is gezellig en rustgevend

Voorlezen is niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor ouders. Het is een moment waarop je dicht bij je kind bent. Het voorlezen van een babyboekje maakt een kind vaak rustig. Daarom vindt je baby het fijn om voor het slapen gaan voorgelezen te worden. Samen een boekje lezen is een goede overgang van de drukke dag naar de rustige nacht.

Het lijkt een beetje vroeg om al voor te lezen voordat je kind een half jaar oud is. Toch heeft je baby er al veel aan. Natuurlijk zijn lange lees-sessies nog niet mogelijk, maar door hem voor te lezen, leert hij al vroeg dat boeken erbij horen. Op het moment dat je kind wel aan voorlezen of samen lezen toe is, is het fijn dat hij het boekje al kan vasthouden en zelf kan doorbladeren. Als je baby ongeveer negen maanden oud is, kun je kleine verhaaltjes voorlezen. Vooral verhaaltjes met rijm vinden baby’s van deze leeftijd leuk.

Verband tussen stemgeluid en babyboekjes

Stap twee bij het introduceren van boekjes, is het besef dat stemgeluid gekoppeld is aan activiteiten met het boekje. Baby’s genieten van de stem van hun ouders. Ze worden er rustig van. Neem dus af en toe de tijd om samen met je baby een voorleesboek te bekijken en te lezen. Deze momenten moedigen hem aan om zelf vaker naar een boek te grijpen.

Bevordering taalontwikkeling

Behalve dat je kind de aandacht en intimiteit van voorlezen fijn vindt, bevordert het ook de taalvaardigheid. Kinderen leren nieuwe woorden en door te praten over het verhaal, moeten ze zelf aan de slag met taal. Het vergt een enorme ontwikkeling van je kind om de verbanden te leggen tussen woorden, werkelijke zaken en afbeeldingen in een boekje. Hij vindt het nog moeilijk om de overeenkomst te zien tussen bijvoorbeeld een echte poes en de afbeelding van een poes in zijn boek. Je kunt hierbij helpen door te blijven herhalen. Naast het gebruik van woorden die op de plaatjes slaan, helpt het om geluiden te maken. Niet alleen ‘poes’, maar ook ‘miauw’ zeggen bij het plaatje van de poes.

Voordelen van voorlezen

Volgens orthopedagoog Adriana Bus, die onderzoek deed naar dit onderwerp, maakt voorlezen baby’s zelfs slimmer. Zo zou het de volgende voordelen hebben:

 1. Het is goed voor jullie band
  Voorlezen doe je samen en dat bevordert de relatie tussen ouder en kind. Bus: ‘Je verdiept je samen in een verhaal en maakt plezier. Zo ontstaat een sterkere emotionele band tussen volwassene en kind.’
 2. Het stimuleert inlevingsvermogen
  ‘Tijdens het voorlezen komen kinderen in aanraking met nieuwe situaties, bijvoorbeeld door een verhaal over een heel ver land met een andere cultuur. Zo leren ze over gebeurtenissen die ze zelf niet hebben beleefd en groeit het inlevingsvermogen,’ zegt Bus. ‘Kinderen leren om andere mensen te begrijpen.
 3. Voorlezen is goed voor onrustige baby’s
  Bus: ‘Veel ouders hebben de neiging om drukke baby’s met rust te laten. Maar voor hen is voorlezen juist goed. Want baby’s met een moeilijk temperament krijgen dan de begeleiding die ze zo hard nodig hebben. Zij hebben de meeste profijt van een vroege start.’
 4. Kinderen slapen beter
  Ook voorlezen aan kinderen voordat die gaan slapen is een aanrader: ‘Het is veel beter dan staren naar een smartphone, tablet of ander mobiel apparaat. Die hebben een slechte invloed op je nachtrust. Een boek heeft dat probleem gelukkig niet,’ aldus Bus.
 5. Ze gaan zelf meer lezen
  Voorlezen is een uitstekende voorbereiding op echt lezen op school. Bus: ‘Kinderen leren hoe leuk het is om te lezen. Ze ervaren dat het veel plezier oplevert om samen in een verhaal te duiken. Daardoor gaan ze op latere leeftijd vaker zelf lezen en dat bevordert hun prestaties op school.’
 6. Het stimuleert de verbeeldingskracht
  Kleine kinderen leven vaak in een wereld die beperkt is tot thuis, de opvang, familie en vrienden. Door middel van verhalen kan je kind kennismaken met andere en nieuwe werelden. Op die manier train je je kind in het gebruiken van zijn verbeeldingskracht.
 7. Het zorgt voor plezier
  Wanneer je samen met je kind leest, is er een toename van dopamine in de hersenen te bespeuren. Dat zorgt voor een prettig gevoel én helpt om beter te leren. Daarnaast maakt het je kind meer bewust van wat hij hoort en ziet. Het dopaminegehalte in de hersenen houdt ook verband met nieuwsgierigheid.

Top-10 babyboekjes

Lezen met je baby is niet alleen gezellig, het is ook nog eens goed voor zijn taalontwikkeling. Het begint allemaal met het uitzoeken van een voorleesboek. De leukste babyboekjes vind je in deze top 10 babyboekjes.