Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

babyboekjes

Babyboekjes: voorlezen aan je baby

Je kind voorlezen is niet alleen een gezellig moment samen, het is ook goed voor zijn ontwikkeling. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen, als hij nog een baby is kan het zelfs al.

Speelboekjes als opstapje

Dikke stoffen en plastic babyboekjes zijn voor je baby leuk oefen- en speelmateriaal. Daarmee kan je kind vooral ontdekken wat hij allemaal kan en zo zal hij het in het begin ook zien: als een leuk speeltje. Hij kan ermee gooien, ze nat sabbelen, er uitvoerig naar kijken en uiteindelijk gaat hij ook echt meelezen.

Advertentie

Kies voor een boekje met contrasterende kleuren (ook zwart-wit). Ook voel- en knisperboekjes, gemaakt van verschillende materialen en structuren, vindt je baby hartstikke interessant.

Meer lezen: Alles over de spelontwikkeling van je baby.

Waarom voorlezen belangrijk is

Voorlezen is niet alleen gezellig om samen met je baby te doen, hij leert er ook veel van. En dan niet alleen een nieuw verhaal: het is op allerlei manieren goed voor de ontwikkeling. Zo is het goed voor de taalontwikkeling van je kind, want hij leert nieuwe woorden en hoe een zin is opgebouwd. Door met je kind te praten over het boek, wordt hij gestimuleerd om actief met taal aan de slag te gaan.

Er zijn meer redenen waarom voorlezen zo belangrijk is voor je kind. Zo leert hij zich te concentreren en goed te luisteren. Ook stimuleert voorlezen zijn fantasie. Verder geeft voorlezen een gevoel van veiligheid. Je hebt op dat moment alleen oog voor hem en het boek. Dit geeft je kind rust. Daarom lezen veel ouders hun kind voor het slapengaan nog even voor.

Tip: het gezichtsvermogen van een pasgeborene wordt vaak overschat. Hoeveel kan je baby van maand tot maand zien?

Leeftijd van je kind

Kinderen tussen de twee en vijf jaar worden veel voorgelezen. Dit gebeurt vooral tijdens het ritueel voor het slapengaan. Kinderen jonger dan twee jaar worden veel minder voorgelezen. Zo’n dertig procent van de ouders van een baby leest hun kind wel eens voor. Veel ouders vinden hun baby nog te jong om voor te lezen. Dat is ergens ook wel zo, want je kind kan het verhaal nog niet goed volgen. Maar als je baby drie maanden is, kan hij wel plaatjes kijken. Maak bijvoorbeeld geluiden bij de dieren die erin staan.

Als je kind ouder is, ongeveer negen maanden, kun je beginnen met het lezen van eenvoudige verhaaltjes. Sommige baby’s kunnen op die leeftijd al dingen aanwijzen, bijvoorbeeld als je vraagt waar een dier is.

Gezellig en rustgevend

Voorlezen is niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor ouders. Het is knus, jullie zitten lekker bij elkaar en zijn even met niets anders bezig dan samen een verhaaltje ontdekken. Heel mindful, eigenlijk. Het voorlezen van een babyboekje maakt een kind vaak rustig en ook ouders ontspannen ervan. Het is dan ook fijn voor je kind om voor het slapengaan samen een boekje te lezen of als jullie allebei toe zijn aan een rustige break.

Het lijkt misschien vroeg om al voor te lezen voordat je kind een half jaar oud is. Toch heeft je baby er al veel aan. Natuurlijk zijn lange leessessies nog niet mogelijk, maar door hem voor te lezen, leert hij al vroeg dat boeken erbij horen. Als je baby ongeveer negen maanden oud is, kun je kleine verhaaltjes voorlezen. Vooral verhaaltjes met rijm vinden baby’s van deze leeftijd leuk.

Verband stemgeluid en babyboekjes

Je baby geniet van jouw stem tijdens het voorlezen. Daar wordt hij rustig van. Neem dus af en toe de tijd om samen met je baby een voorleesboek te bekijken en te lezen. Als je dit regelmatig samen doet, zal het je kind op een gegeven moment aanmoedigen om zelf vaker een boek uit de kast te pakken. Wie weet doet hij dit vooral omdat hij behoefte heeft aan jouw ‘voorleesstem’.

Taalontwikkeling

Behalve dat je kind de aandacht en intimiteit van voorlezen fijn vindt, bevordert het ook zijn taalvaardigheid. Kinderen leren nieuwe woorden en door te praten over het verhaal, moeten ze zelf aan de slag met taal. Het vergt een enorme ontwikkeling van je kind om de verbanden te leggen tussen woorden en afbeeldingen in het boekje en de bijbehorende dingen in het echt.

Een baby vindt het nog moeilijk om de overeenkomst te zien tussen bijvoorbeeld een echte poes en het plaatje van een poes in zijn boek. Je kunt hierbij helpen door te blijven herhalen. Maak er ook geluiden bij, dus zeg niet alleen ‘poes’, maar ook ‘miauw’ als je het plaatje aanwijst. Zo help je je kind verbanden te leggen.

Lees meer: Taalontwikkeling van je baby: zo stimuleer je dat.

Voordelen van voorlezen

Uit onderzoek blijkt dat voorlezen baby’s slimmer maakt. Deze voordelen heeft voorlezen allemaal:

 1. Het is goed voor jullie band
  Voorlezen doe je samen. Jullie duiken samen in een verhaal en beleven iets leuks met z’n tweeën. Dat versterkt de emotionele band tussen jou en je kind.
 2. Het stimuleert inlevingsvermogen
  Tijdens het voorlezen komt je kind in aanraking met nieuwe situaties. Denk bijvoorbeeld aan een verhaal over een kind dat verdrietig is. Je kind leert om zich in het verdrietige kind te verplaatsen en te begrijpen waarom het kind moet huilen.
 3. Voorlezen is goed voor onrustige baby’s
  Als je je baby voorleest, ben je met je aandacht volledig bij hem. Dat stelt gerust, net als jouw stem die rustig de woorden van het verhaaltje zegt. Ook al begrijpt je baby nog niet waar het precies over gaat, het rustige lezen kan hem toch kalmeren. Lees er hier meer over.
 4. Kinderen slapen beter
  Een filmpje kijken voor het slapengaan maakt een baby of kind actiever, met name door het licht van het scherm. Voorgelezen worden uit een boekje brengt hem tot rust, zodat hij lekker kan gaan slapen.
 5. Je kind gaat zelf meer lezen
  Je kind leert door voorlezen hoe leuk het is om te lezen. Voorlezen is dan ook een goede voorbereiding op zelf lezen op school. 
 6. Er gaan nieuwe werelden open
  De wereld van een klein kind bestaat vaak uit thuis, de opvang, de buurt en familie en vrienden. Door middel van verhalen kan je kind kennismaken met andere situaties en omgevingen.
 7. Flinke dosis dopamine
  Als je samen met je kind leest, zorgt dat voor een toename van dopamine in zijn hersenen. Dat geeft een fijn gevoel én het helpt om beter te leren. Verder maak je je kind meer bewust van wat hij hoort en ziet. Het dopaminegehalte in de hersenen houdt ook verband met nieuwsgierigheid.

Lees ook: Voorlezen aan je kind heeft ook een positief effect op jou.

Tips voor het voorlezen van babyboekjes

Met deze tips zorg je ervoor dat voorlezen voor jou en je baby een succes wordt.

 • Elk moment van de dag: de meeste kinderen worden vlak voor het slapengaan voorgelezen, maar je kunt dit op elk moment van de dag doen. Het is wel goed om er echt voor te gaan zitten, in een rustige omgeving. Soms kan voorlezen je kind ook geruststellen als jullie bijvoorbeeld in de wachtkamer van de huisarts zitten.
 • Kies een kort verhaal: voor heel jonge kinderen is het lastig om lang hun aandacht bij een verhaal te houden. Kies een verhaaltje van een paar pagina’s met weinig tekst, dat je in één keer kunt uitlezen.
 • Boek met plaatjes: een boek met plaatjes is voor heel kleine kinderen hartstikke leuk. Zo kan hij benoemen wat hij allemaal ziet.
 • Vaak hetzelfde boek: je hoeft niet telkens een nieuw boek te pakken of veel af te wisselen. Je kind vindt het prima om steeds dezelfde boeken te bekijken. Hij gaat het verhaal daardoor herkennen en beter begrijpen. Zo kan hij jou op den duur vertellen wat er gaat gebeuren. Dat versterkt zijn zelfvertrouwen.
 • Praat over het verhaal: als je het verhaal hebt gelezen, kun je daar nog even over verder praten met je kind. Als je kind niet zelf met reacties op het verhaal komt, kun je hem vragen stellen.
 • Stemmetjes versus intonatie: voorlezen met allerlei stemmetjes kan leuk zijn, maar is eigenlijk niet nodig voor een klein kind. Kijk liever goed naar je baby, hoe hij op het verhaal of de plaatjes reageert. Je kunt ook letten op je intonatie, andere woorden kiezen of eventueel het verhaal aanpassen.

Top-10 babyboekjes

Wat is nu een leuk voorleesboekje voor je baby? De leukste babyboekjes vind je in deze top-10 babyboekjes: