babygebarentaal

Babygebarentaal, zo werkt het

Voordat je baby kan praten, kun je al met hem communiceren door middel van gebarentaal. Handig als je er bijvoorbeeld maar niet achter komt waarom hij blijft huilen. Wat is babygebarentaal precies, hoe werkt het en wat levert het op?

Wat is babygebarentaal?

In Amerika is communiceren met je baby door middel van gebaren al jaren populair. Babygebaren is het toevoegen van gebaren (uit de Nederlandse Gebarentaal) aan de gesproken taal. Je blijft dus gewoon praten met je baby zoals je altijd doet, alleen maak je er gebaren bij.

Advertentie

Net als bij gesproken taal leert je baby deze gebarentaal door jou na te doen. Door middel van babygebarentaal kan je kind, voordat hij (goed) kan praten, met je delen wat hij voelt of ziet, of waar hij behoefte aan heeft.

Voordelen babygebarentaal

Het communiceren door middel van gebaren kan frustraties bij de ouders en de baby verminderen, omdat jullie elkaar sneller begrijpen. Als er iets aan de hand is, kan je baby je dat met gebaren vertellen. Daarnaast is het ook gewoon leuk om te doen.

Uit Amerikaans onderzoek is bovendien gebleken dat babygebarentaal de taalontwikkeling van kinderen stimuleert. Ook schijnen baby’s minder vaak te huilen, omdat ze beter worden begrepen. Je baby wil graag laten weten waar hij behoefte aan heeft, en door middel van gebaren geef je hem een manier om dat te doen.

Wanneer beginnen?

Kinderen beginnen gemiddeld met praten als ze tussen de twaalf en achttien maanden oud zijn. Communiceren door middel van gebaren kan al eerder, vanaf ongeveer zeven maanden. De motoriek van de handjes is namelijk veel eerder ontwikkeld dan de spieren die de mond sturen. Het moment dat je baby begint met zwaaien, is een signaal dat hij klaar is voor gebarentaal. Maar je bent nooit te laat om te beginnen: ook een dreumes of peuter kan nog baat hebben bij gebarentaal.

Een kind van zeven maanden is zich bewust van zijn directe omgeving en kan zijn aandacht goed sturen en vasthouden. Hij kan ook associëren: de woorden die hij hoort verbindt hij aan wat hij ziet. Hij weet dus wat er gaat gebeuren als je zegt dat hij gaat eten of slapen en hij herkent een vliegtuig in de lucht en de knuffel in zijn bed.

Baby gebarentaal leren

Babygebarentaal is het ondersteunen van gesproken taal met gebaren. Je blijft dus, naast de gebaren, gewoon tegen je kind praten. Zo pak je het aan:

  1. Start met één of twee gebaren: kies hiervoor simpele woorden, of voorwerpen die je baby vaak gebruikt of ziet. Bijvoorbeeld ‘eten’, waarbij je je duim en wijsvinger tegen elkaar zet en twee keer richting je mond beweegt. Of ‘boek’: vouw je handen dicht en laat je vingers naar voren wijzen. Vouw je handen langzaam open, terwijl je het woord ‘boek’ zegt. Je kunt ook kiezen voor gebaren waarvan jij het belangrijk vindt dat je kind ze leert, zoals ‘pijn’ of ‘moe’.
  2. Gebruik gebaren en woorden gelijktijdig: babygebarentaal is het ondersteunen van gesproken taal, je zegt het woord dus altijd hardop als je het gebaar maakt.
  3. Herhalen: herhaling is de beste boodschap. Blijf de woorden en de gebaren samen herhalen, en blijf dit vooral ook doen op het moment dat het woord/gebaar relevant is. Bijvoorbeeld als je baby gaat slapen of eten.
  4. Gebruik voorwerpen: wijs aan wat je bedoelt, zo onthoudt je baby het beter. Wijs bijvoorbeeld naar zijn lievelingsboek als je het woord ‘boek’ zegt.
  5. Help je baby: gebruik de handjes van je baby om hem te helpen het gebaar te maken
  6. Houd het gezellig: heb geduld en moedig je kind aan bij het aanleren van de gebaren. Laat hem bijvoorbeeld altijd het gebaar ‘goed’ (duim omhoog) zien als hij een gebaar op de juiste manier maakt.
  7. Heeft je kind een paar gebaren onder de knie, voeg dan nieuwe gebaren toe.

ovn_gebarentaal

Leren praten

Je kunt je afvragen of je kind nog wel leert praten, als hij door het gebruik van gebaren kan communiceren. Volgens Amerikaanse onderzoekers kunnen kinderen die babygebarentaal hebben geleerd juist beter en eerder praten. De woordenschat van kinderen die zijn begonnen met gebarentaal, schijnt als ze eenmaal kunnen praten groter te zijn. Ook het IQ lijkt hoger. Zodra je kind goed kan praten, zullen de gebaren langzaam verdwijnen.

Hulp bij het leren

Er zijn verschillende manieren om je baby gebarentaal te leren. Je kunt zelf al een eind komen. Op YouTube vind je een heleboel filmpjes met instructies, maar je kunt ook een cursus volgen of een speciaal boek of dvd aanschaffen.