Het nut van gebrabbel

Het nut van brabbelen

Heeft jouw baby ook een boel praatjes? Ook al versta je er nog niets van, dat brabbelen is hartstikke nuttig.

Je baby gaat brabbelen

Het zijn van die kostbare geluksmomenten: je kind speelt vrolijk met uh’s en ah’s of is druk in gesprek met zijn verzameling troetelberen. ‘Katupe tana.’ Je verstaat niets van dat gebrabbel, maar door de zangerige klanken lijkt het net een echt gesprek van kind tot beer. Als ouder kun je dan maar één ding doen: kijken en trots zijn op je brabbelende kind, dat zich zo goed ontwikkelt. Brabbelen begint zo rond de vijf maanden. Baby’s gaan klinkers en medeklinkers combineren, zoals wawawa, dadada, bababa.

Advertentie

Afwisseling

Dat gekir uit zo’n mensje laat geen ouder onberoerd. Meestal praten ouders vrolijk terug. ‘O ja lieverd? Heb je poepie gedaan? Oeleboeleboele.’ Met deze infantiele manier van praten – die vooral populair is onder moeders – is niets mis. Sterker nog, je kind leert makkelijker praten door die hoge, schommelende toon en korte, eenvoudige zinnen. Wetenschappers van de Universiteit van Washington hebben dit aangetoond. Baby’s die veel naar baby talk luisteren ontwikkelen zich sneller op taalgebied. Ze gaan eerder brabbelen en hebben een groter vocabulaire op tweejarige leeftijd: een woordenschat van 433 woorden tegenover 169 woorden bij baby’s uit stille families.

1-op-1 gesprekjes

Het zou volgens de onderzoekers vooral goed zijn voor de taalontwikkeling als ouders 1-op-1 gesprekjes voeren met hun kind, en het kind ook de kans geven om geluiden terug te maken. Toch kwamen Japanse en Franse onderzoekers onlangs met een tegengeluid. Volgens hen zouden moeders minder duidelijk praten in babytaal, waardoor ze minder goed te verstaan zijn. Ook het gebruik van verkleinwoorden zou niet goed zijn voor Nederlandse baby’s omdat ze dan geen lidwoorden leren. Voor elk verkleinwoord staat immers het lidwoord ‘het’: het knuffeltje, het flesje. Babytaal lijkt dus goed te zijn voor de taalontwikkeling, maar alleen als je het ook regelmatig afwisselt met gewone grotemensentaal.

Brabbelen stimuleren

Wat kunnen ouders doen om hun kind te helpen? Kunnen ze iets doen om het brabbelen in goede banen te leiden? Het antwoord: ja. Ouders kunnen hun kinderen zeker stimuleren. Baby talk is een goede stimulans, zeker als je er een soort gesprekje van maakt. Praat dus tegen je baby, reageer op zijn klanken en doe of je begrijpt wat hij zegt. Het is leuk voor jullie allebei en het zal hem helpen zijn taalvaardigheid sneller te ontwikkelen.