Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Baby heeft doorkomende tandjes

Doorkomende tandjes baby: wat kun je doen?

Je baby kan flink last hebben van die eerste doorkomende tandjes. Vaak is geen voorwerp meer veilig in huis door zijn bijtbehoefte. Wanneer komen de eerste tandjes baby door, wat zijn de symptomen en hoe kun je de pijn verlichten?

In samenwerking met expert

Ronald Bijl

Tandarts

Wanneer komen de eerste tandjes door bij je baby?

Gemiddeld komen de eerste tandjes van je baby door met 6 maanden. Sommige baby’s zijn wat eerder en krijgen al met 4 maanden de eerste tandjes. Andere kinderen krijgen rond hun eerste verjaardag pas hun eerste tand. Als het eerste tandje eenmaal door is, komt er gemiddeld één tand per maand bij.

Advertentie

Tip! Gebruik een siliconen vingertandenborstel voor je baby

Wanneer? Welke tanden?
4 tot 7 maanden De eerste tandjes komen door! Meestal zijn dit de twee centrale snijtanden in de onderkaak.
8 tot 12 maanden De twee centrale tanden in de bovenkaak dienen zich aan. Vaak tegelijkertijd.
9 tot 16 maanden De vier tanden links en rechts naast de centrale snijtanden komen door. Zowel boven als beneden.
13 tot 19 maanden De voorste kiezen komen links en rechts door in beide kaken.
16 tot 22 maanden De vier hoektanden verschijnen tussen de eerste kiezen en de snijtanden.
20 tot 33 maanden De vier kiezen achter de voorste kiezen komen door. Oftewel: de achterste kiezen in het melkgebit.
Rond de 3 jaar Voilà: een volgroeid melkgebit met in totaal 20 tanden en kiezen.

Welke tanden komen als eerste door?

De volgorde waarin de tanden verschijnen, verschilt per kind. Meestal komen de middelste snijtanden onder als eerste door. Daarna volgen de twee middelste snijtanden boven. In de volgende fase volgen de buitenste snijtanden in het bovengebit. Hierna breken de tanden en kiezen in het boven- en ondergebit om en om door. Meestal is het melkgebit rond het derde levensjaar compleet. Je kind heeft dan twaalf tanden en acht kiezen.

doorkomende tandjes

Wat zijn de symptomen van doorkomende tandjes bij je baby?

Iedere baby reageert anders op het doorkomen van tandjes. De een heeft er veel last van, terwijl de ander er nauwelijks iets van merkt. Er zijn wel een aantal symptomen waaraan je kunt herkennen dat er tandjes doorkomen. Zo kan je kind bijvoorbeeld een enorme bijtbehoefte hebben. Hij grijpt alles wat hij pakken kan om op te sabbelen. Ook wrijft hij veel aan zijn gezicht of grijpt hij naar zijn oren. Meestal zorgen doorbrekende tandjes er ook voor dat je baby meer huilt dan normaal en dat hij wat rustelozer en zeurderiger is en minder goed slaapt.

Advertentie

Nog meer symptomen van doorkomende tandjes baby:

Ook gaat het doorkomen van tanden vaak gepaard met lichte verhoging of koorts. Omgekeerd is het niet zo dat koorts automatisch betekent dat doorkomende tandjes daarvan de oorzaak zijn. Om vast te stellen of je kind daadwerkelijk een tandje krijgt, kun je aan het tandvlees voelen. Voel je een harde bobbel, dan is dat waarschijnlijk een doorkomende tand. Zodra de tand door is, verdwijnen de klachten. Meer weten? Zo voorkom je uitdroging bij baby of kind: let op deze symptomen.

Check hier wat de meest nauwkeurige thermometers zijn

Wat kun je doen om de pijn van doorkomende tandjes te verlichten?

Je baby kan flink last hebben van de doorkomende tandjes. Baby’s kunnen daardoor meer huilen dan normaal. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de pijn te verlichten:

Advertentie
  • Wrijf voorzichtig met een koude vinger over het tandvlees van je kind. Of laat hem op een broodkorst kauwen of op een koele bijtring. (Leg een bijtring nooit in de vriezer, vanwege het risico op vrieswonden!)
  • Breng met een wattenstaafje druppels Dentinox aan op het tandvlees. Het middel is suikervrij en bevat de pijnstillende stof lidocaïne. Lees hier meer over de samenstelling en werking van Dentinox.
  • Je kunt ook een homeopathisch kindergeneesmiddel gebruiken, bijvoorbeeld Chamodent van VSM. Dit zijn suikervrije druppels die de pijn verzachten, maar ook de bijkomende klachten verlichten.
  • Een barnsteen of amber is een reinigende steen waarvan wordt gezegd dat hij pijn bij doorkomende tanden kan verlichten. Het effect is niet wetenschappelijk aangetoond, maar veel moeders uit de Baltische Staten, Duitsland en Oostenrijk dragen zo’n steen om hun hals of pols.
  • Zorg dat het eten van je kind niet te warm is. Het tandvlees is nu extra gevoelig voor hitte.
  • Heeft je kind echt veel last en is hij de hele dag huilerig? Geef hem dan voor het slapengaan een zetpil paracetamol.

Lees ook: 14x handig om in huis te hebben als je baby tandjes krijgt

En poetsen maar…

Zijn de eerste babytandjes door, dan kun je meteen beginnen met poetsen. Tot zijn tweede jaar hoef je maar één keer per dag te poetsen, daarna twee keer per dag. Poets rond de twee minuten per keer met een baby- of peuterborstel of vingerborstel. Gebruik tot het vijfde jaar speciale peuterpasta, hierin zit minder fluoride, zodat het geen kwaad kan als hij wat tandpasta doorslikt.

Lees ook: 9 tips voor peuters, zo maak je tandenpoetsen leuk

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: Opvoedinformatie

Ronald Bijl

Tandarts

Ronald Bijl is tandarts bij Tandartspraktijk Opmaat in Almere en vader van twee zonen. Hij is gespecialiseerd in het behandelen van (angstige) kinderen en het kindergebit.

Redactioneel – offer – Buitenspelen is leuk!

HEMA

Buitenspelen is leuk!

Helemaal met het buitenspeelgoed van HEMA
Shop