doorkomende tandjes baby

Doorkomende tandjes baby: wat kun je doen?

Je baby kan flink last hebben van die eerste doorkomende tandjes. Vaak is geen voorwerp meer veilig in huis door zijn bijtbehoefte. Wanneer komen de eerste tandjes baby door, wat zijn de symptomen en hoe kun je de pijn verlichten?

Wanneer komen de eerste tandjes door bij je baby?

Gemiddeld komen de eerste tandjes van je baby door met 6 maanden. Sommige baby’s zijn wat eerder en krijgen al met 4 maanden de eerste tandjes. Andere kinderen krijgen rond hun eerste verjaardag pas hun eerste tand. Als het eerste tandje eenmaal door is, komt er gemiddeld één tand per maand bij.

Advertentie

Welke tandjes komen als eerste door?

De volgorde waarin de tanden verschijnen, verschilt per kind. Meestal komen de middelste snijtanden onder als eerste door. Daarna volgen de twee middelste snijtanden boven. In de volgende fase volgen de buitenste snijtanden in het bovengebit. Hierna breken de tanden en kiezen in het boven- en ondergebit om en om door. Meestal is het melkgebit rond het derde levensjaar compleet. Je kind heeft dan twaalf tanden en acht kiezen.

tandjes-baby

Wat zijn de symptomen van doorkomende tandjes baby?

Iedere baby reageert anders op het doorkomen van tandjes. De een heeft er veel last van, terwijl de ander er nauwelijks iets van merkt. Er zijn wel een aantal symptomen waaraan je kunt herkennen dat er tandjes doorkomen. Zo kan je kind bijvoorbeeld een enorme bijtbehoefte hebben. Hij grijpt alles wat hij pakken kan om op te sabbelen. Ook wrijft hij veel aan zijn gezicht of grijpt hij naar zijn oren. Meestal zorgen doorbrekende tandjes er ook voor dat je baby meer huilt dan normaal en dat hij wat rustelozer en zeurderiger is en minder goed slaapt.

Nog meer symptomen van doorkomende tandjes baby:

 • overmatig kwijlen
 • zuur ruikende poep
 • rood en gezwollen tandvlees of juist bleek tandvlees
 • luieruitslag
 • verminderde eetlust

Ook gaat het doorkomen van tanden vaak gepaard met lichte verhoging of koorts. Omgekeerd is het niet zo dat koorts automatisch betekent dat doorkomende tandjes daarvan de oorzaak zijn. Om vast te stellen of je kind daadwerkelijk een tandje krijgt, kun je aan het tandvlees voelen. Voel je een harde bobbel, dan is dat waarschijnlijk een doorkomende tand. Zodra de tand door is, verdwijnen de klachten.

Wat kun je doen om de pijn te verlichten?

Je baby kan flink last hebben van de doorkomende tandjes. Baby’s kunnen daardoor meer huilen dan normaal. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de pijn te verlichten:

 • Wrijf voorzichtig met een koude vinger over het tandvlees van je kind. Of laat hem op een broodkorst kauwen of op een koele bijtring. (Leg een bijtring nooit in de vriezer, vanwege het risico op vrieswonden!)
 • Breng met een wattenstaafje druppels Dentinox aan op het tandvlees. Het middel is suikervrij en bevat de pijnstillende stof lidocaïne.
 • Je kunt ook een homeopathisch kindergeneesmiddel gebruiken, bijvoorbeeld Chamodent van VSM. Dit zijn suikervrije druppels die de pijn verzachten, maar ook de bijkomende klachten verlichten.
 • Een barnsteen of amber is een reinigende steen waarvan wordt gezegd dat hij pijn bij doorkomende tanden kan verlichten. Het effect is niet wetenschappelijk aangetoond, maar veel moeders uit de Baltische Staten, Duitsland en Oostenrijk dragen zo’n steen om hun hals of pols.
 • Zorg dat het eten van je kind niet te warm is. Het tandvlees is nu extra gevoelig voor hitte.
 • Heeft je kind echt veel last en is hij de hele dag huilerig? Geef hem dan voor het slapengaan een zetpil.

En poetsen maar…

Zijn de eerste babytandjes door, dan kun je meteen beginnen met poetsen. Tot zijn tweede jaar hoef je maar één keer per dag te poetsen, daarna twee keer per dag. Poets rond de twee minuten per keer met een baby- of peuterborstel of vingerborstel. Gebruik tot het vijfde jaar speciale peuterpasta, hierin zit minder fluoride, zodat het geen kwaad kan als hij wat tandpasta doorslikt.