zitten

Leren zitten: wanneer kan een baby zitten?

Als je baby kan zitten, is dat een enorme mijlpaal. Opeens ziet de wereld er heel anders uit en kan hij van alles pakken dat in zijn buurt ligt. Maar wanneer kan een baby gemiddeld voor het eerst zelfstandig zitten? En kun je dit eigenlijk stimuleren?

Je baby leren zitten

De fysieke ontwikkeling van je baby gaat in een razendsnel tempo het eerste jaar, en dat heeft alles te maken met zijn spieren die steeds sterker worden. Als je baby regelmatig op zijn buik ligt als hij wakker is, zal hij met een maand of vier zijn hoofd rechtop kunnen houden. Tussen de 4 maanden en 6 maanden krijgt hij het omrollen onder de knie. Rond deze tijd kan je baby met ondersteuning rechtop zitten. Als hij bij jou op schoot zit bijvoorbeeld of met ondersteuning van kussens of in een zogenaamde ‘babysitter’, een rubberen stoeltje dat je op de grond zet en waarin je je baby ‘vast’ kunt zetten.

In het begin zal je baby zijn balans nog niet zo goed kunnen houden, dus zorg dat je hem goed vasthoudt of leg hem tussen allemaal kussens, zodat hij zich niet bezeert als hij omvalt. Hoe veilig je je kind ook hebt neergezet: blijf er altijd bij als je kind nog niet goed zelfstandig kan zitten. Zo voorkom je dat hij bijvoorbeeld met zijn gezichtje in de kussens komt te liggen of verkeerd terecht komt.

Zelfstandig zitten

Tussen de 6 en 9 maanden kunnen de meeste baby’s zelfstandig rechtop zitten. De spieren in de rug, het bovenlichaam en nek van je kind zijn dan sterk genoeg om zijn lichaam rechtop te houden. Je kind zal rond deze tijd ook zelf proberen in de zitstand te komen. Dit doet hij door in een soort push-up houding te gaan liggen. Vervolgens zijn er twee manieren waarop je baby in de zithouding terecht kan komen:

  1. Vanuit buikligging richt hij zijn borst op, draait zich zijwaarts wat open en drukt zich met zijn armen omhoog tot hij op zijn billen zit.
  2. Als hij op zijn buik zijn knietjes intrekt en zijn lijfje afzet met zijn handen komt hij op handen en knieën terecht en dan laat hij zijn billen naar achter vallen tot hij erop zit.

In het begin heeft je kind nog ondersteuning van zijn armen nodig, maar al snel leert hij zijn balans te houden zonder ondersteuning. De meeste baby’s kunnen tussen de zeven maanden en hun eerste verjaardag goed zelfstandig zitten.

Zitten in kinderstoel of fietsstoeltje

Kan je kind zelfstandig in de zithouding komen en goed zelfstandig blijven zitten, dan kan je je kind aan tafel in een kinderstoel zetten of op de fiets meenemen in een fietsstoeltje. Meestal is dat ergens tussen de zes en negen maanden. Daarvóór kun je hem beter niet in een fietsstoeltje vervoeren, omdat de rug- en nekspieren nog niet zo ontwikkeld zijn dat ze tegen het gehobbel kunnen.

Billenschuiver

Misschien kan je niet wachten tot je baby gaat zitten, maar stimuleer dit niet te vroeg. Als je baby te vroeg al te veel zit, kan dit zijn ontwikkeling belemmeren. Hij heeft dan minder bewegingsvrijheid en mist de training van bepaalde spiergroepen. Hierdoor kan je kind zich ontwikkelen tot een zogenaamde billenschuiver. Dit houdt in dat je baby zich op zijn billen voortbeweegt en het kruipen overslaat. Ook is het moeilijk voor je baby om vanuit een zithouding te gaan staan en gaat hij wat later lopen. Stimuleer je kind daarom liever om zijn spieren te oefenen om straks zelfstandig te kunnen gaan zitten.

Tips om zitten te stimuleren

Het is dus niet verstandig om je kind te vroeg, te vaak te laten zitten. Wel kun je de spierontwikkeling van je kind stimuleren, zodat hij sterk genoeg is om zelfstandig te gaan en blijven zitten. Hier een paar tips om je kind hierbij te helpen:

  • Leg je baby regelmatig op zijn buik als hij wakker is. Zo traint hij de spieren die nodig zijn om te zitten.
  • Kan je baby zijn hoofd zelfstandig omhoog houden, dan kun je zijn nekspieren verder trainen door hem vanuit rugligging zachtjes aan zijn armen omhoog te trekken tot hij zit. Daarna laat je hem weer rustig aan zijn armpjes zakken.
  • Paardje rijden is een leuk spelletje om het zitten te stimuleren. Zet je kindje op je schoot met zijn gezicht naar je toe, houd hem vast bij zijn romp en beweeg hobbelend met je benen op en neer. En dan zingen maar: ‘Damespaard, een damespaard…’ ‘Gat in de weg!’
  • Als je kindje nog moeite heeft om zijn balans te houden tijdens het zitten, kun je hem helpen door zijn handjes vast te houden. Nog leuker vindt hij je baby als je ondertussen zingt of hem in zijn handjes laat klappen.
  • Kan je baby zelfstandig zitten, ga dan tegenover hem zitten en rol een bal naar je kind. Zo oefent hij zijn evenwicht.
  • Zorg ervoor dat je kind veilig kan oefenen met zitten en vervolgens staan.
  • Wiebelt je kind nog flink als hij zit? Ga achter hem zitten met je benen wijdt en je kind ertussen, zodat hij tegen jou aanvalt als hij zijn evenwicht verliest.