Babykalender

Baby 7 maanden oud

 
baby 7 maanden oud Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 6 minuten

Je baby is nu 7 maanden oud en erg gericht op de wereld om hem heen: wat is er veel te ontdekken. Tijgerend of kruipend gaat hij op onderzoek uit. Zeg je zijn naam, dan kijk hij direct op: hij snapt ineens dat je hem bedoelt.

Lees verder onder de advertentie

Vorige maand: 6 maanden oud
Volgende maand: 8 maanden oud

Ontwikkeling baby 7 maanden

Wat moet een kind van 7 maanden kunnen? Met name bij deze leeftijd is daar niet één antwoord op. Dat komt omdat dit enorm verschilt per baby. Meestal kan een baby van 7 maanden zitten, en sommige proberen al te staan, terwijl andere baby's juist meer bezig zijn met brabbelen of de fijne motoriek. Dat is allemaal oké. Er is zoveel in ontwikkeling op allerlei gebieden, dat dat onmogelijk allemaal tegelijk kan en bij elke baby op hetzelfde moment.

Sprong vijf kan bij 7 maanden nog merkbaar zijn. De meeste baby's zitten hier met 26 weken middenin, en deze sprong kan één tot wel zes weken duren. Je baby gaat verbanden leggen en relaties zien tussen de dingen om hem heen. Ze beseft hij bijvoorbeeld dat dingen op, in en achter elkaar kunnen zijn, en dat er afstand kan zijn tussen hem en jou. Je kunt nu ook beginnen te merken dat je baby verlatingsangst krijgt: hij vindt het spannend als jij bij hem vandaan gaat.

Leren door te kopiëren

Het is je vast opgevallen dat je baby van 7 maanden heel alert is op wat er om hem heen gebeurt. Grote kans dat hij ook graag mensen nadoet en 'napraat'. Dit is zijn manier van leren. Geef je je baby van 7 maanden potlood en papier, dan begrijpt hij niet wat hij ermee moet. Doe je voor hoe je ermee kunt tekenen dan probeert hij dat waarschijnlijk na te doen.

Lees ook:
Welk educatief speelgoed vindt je baby van 7 maanden leuk?

Je baby van 7 maanden laat ook steeds duidelijker weten wat hij wil, bijvoorbeeld door te wijzen naar iets wat hij wil hebben en er geluid bij te maken. Als jij daarop reageert door te zeggen hoe iets heet, leert je baby woorden te koppelen aan voorwerpen. Kijkt je baby op als je zijn naam zegt? Dan weet hij dat dit ene zorgvuldig gekozen woordje bij hem hoort. Hier lees je wanneer je baby leert zijn eigen naam te zeggen.

Lees verder onder de advertentie

Baby 7 maanden: tijgeren en kruipen

Wat de grove motoriek betreft, zet je baby van 7 maanden allerlei stappen. Nog niet letterlijk natuurlijk, want het duurt nog wel even voordat hij de eerste stapjes zet. Maar hij heeft vast al een andere manier gevonden om op verkenning uit te gaan, zoals tijgeren. Veel baby's doen dit eerst achteruit, want dat is makkelijker dan vooruit. Gaat je baby rond 7 maanden op handen en knieën zitten? Dan is kruipen de volgende stap.

Is je huis al babyproof?

Schoonmaakmiddelen achter slot en grendel, kleine voorwerpen en planten buiten bereik... Nu je baby zijn omgeving wil verkennen én leert hoe hij vooruit kan komen, is het opletten geblazen. Heb je al traphekjes? Hier moet je op letten bij de aanschaf en het installeren van een traphekje.

Veilige spijlenhekjes:

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: tips en hulpmiddelen voor een babyproof huis van VeiligheidNL

Baby 7 maanden: zitten

Kan je baby van 7 maanden al zitten? Als hij dit zelfstandig kan, probeert hij misschien ook om zelf in zitstand te komen. Bij het zitten is het belangrijk dat het zwaartepunt (het hoofd en de romp) iets naar voren ligt. Je baby kan zichzelf dan opvangen met zijn armen als hij naar voren valt. Als zijn zwaartepunt te ver naar achteren ligt, valt hij achterover op zijn hoofd. Leg daarom in het begin altijd een kussen achter hem of ga zelf achter hem zitten. Hij zal al snel beter balans kunnen houden en stabiel rechtop zitten.

Sociale vaardigheden

Voor een goede sociaal-emotionele ontwikkeling van je baby van 7 maanden, is het belangrijk dat hij een goede hechting heeft met jou en je partner. Zo voelt hij zich veilig genoeg om de wereld te ontdekken. Samen spelen, reageren op zijn gebrabbel of zijn glimlach, hem troosten als hij huilt: het zijn allemaal manieren om de hechting te stimuleren. Ook is het goed voor de ontwikkeling van zijn sociale vaardigheden.

Lees ook:
Zo herken je hechtingsproblemen

Lees verder onder de advertentie

Is het loslaten begonnen?
Van in je buik, naar bijna 24/7 in je armen, naar steeds meer loslaten... Ook dat hoort erbij nu je baby groter wordt. Is je baby van 7 maanden bijvoorbeeld al eens uit logeren geweest? Of durf je hem nauwelijks bij je partner achter te laten? Hier lees je meer over loslaten en overbezorgdheid.

Baby van 7 maanden slaapt slecht?

Over logeren gesproken: hoe gaat het slapen bij je baby van 7 maanden? Weet dat doorslapen nog steeds niet de norm is. Maar als je baby ineens weer slechter slaapt dan voorheen, zou hij weleens in de tweede slaapregressie kunnen zitten. Je baby gaat in deze periode van drie naar twee dutjes per dag.

Een slaapregressie kan een paar weken duren. De kunst is om er flexibel mee om te gaan, want er valt weinig aan op te lossen en ook deze fase gaat vanzelf weer voorbij. Ben je toch op zoek naar wat houvast? Kijk dan eens of dit slaapschema voor een baby van 7 maanden je kan helpen.

Koorts bij je baby van 7 maanden

Ook het immuunsysteem van je baby is volop in ontwikkeling. Dat betekent dat hij regelmatig een virusje te pakken heeft. Heeft je baby koorts, dan is dit meestal onschuldig. Houd je baby wel goed in de gaten. Bij baby's ligt uitdroging op de loer, dus zorg dat hij genoeg vocht binnenkrijgt. Geef je nog borstvoeding, leg hem dan vaker aan. Drinkt hij opvolgmelk, dan kun je wat extra lepeltjes water toevoegen aan de fles. Ook kun je hem met een lepeltje wat water geven, als hij niet wil drinken.

Lees verder onder de advertentie

Kleed je baby niet te warm aan. Komt zijn lichaamstemperatuur boven de 40 graden, loopt de koorts razendsnel op of is het na een paar dagen niet gezakt, bel dan de huisarts of het consultatiebureau.

Voedingsschema baby 7 maanden

Je baby is met 7 maanden al aardig wat hapjes gewend. Misschien heb je al één of twee melkvoedingen per dag vervangen door een maaltijd, waarbij je je baby een bekertje water of opvolgmelk te drinken geeft. Je baby mag alle soorten verse groenten en fruit eten en je kunt gepureerde aardappel, pasta, rijst of gaar gebakken vis en vlees toevoegen aan de groentehapjes. Vraag je je af hoe groot je de porties moet maken en hoeveel melk een baby van 7 maanden nog drinkt? Dit voedingsschema voor een baby van 7 maanden laat zien hoe zijn dagmenu er bijvoorbeeld uit kan zien.

Een baby mag nog niet alles eten wat jij eet. Zo is zout, suiker, koeienmelk en smeerkaas niet goed voor zijn gezondheid. Hier vind je alle do's en don'ts op een rijtje.

Tip!
In deze kookboeken vind je de lekkerste recepten voor je baby van 7 maanden (en de rest van het gezin)

Pinda en ei
Je kunt nu ook pindakaas en ei introduceren, om de kans op voedselallergieën te verkleinen. Hier lees je hoe je dit inpast in de voeding van je baby van 7 maanden.

Lees verder onder de advertentie

Bronnen: CJG, Opvoedinformatie, Thuisarts.nl, VeiligheidNL

Volgende maand:
8 maanden oud
Vorige maand: 6 maanden oud

Deze informatie is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Ook beleeft iedere ouder het ouderschap anders. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per week ongeveer kunt verwachten.