Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Objectpermanentie: een grote mentale sprong

Opeens gaat je baby op zoek naar een speeltje dat hij heeft laten vallen. Hij heeft een grote mentale sprong in zijn ontwikkeling gemaakt en beschikt nu over objectpermanentie: hij begrijpt dat iets ook bestaat als hij het niet ziet.

Advertentie

Denkontwikkeling

De eerste zeven maanden van zijn leven denkt een baby nog niet bewust na. Zijn acties en reacties zijn reflexen en hij reageert automatisch. Pas na zes of zeven maanden gaat je baby doelgericht acties ondernemen. Hij kan dan van tevoren bedenken dát hij iets wil gaan doen, en het vervolgens ook gáán doen. Dit is het moment dat objectpermanentie zich kan ontwikkelen.

Wat is objectpermanentie

Objectpermanentie bij baby’s is het vermogen om een beeld (van een persoon of een object) in zijn geheugen vast te houden, zonder het te zien. Baby’s die nog niet over objectpermanentie beschikken, gaan niet op zoek naar hun rammelaar als die onder de bank rolt. Wat ze niet zien, is er gewoonweg niet. Een kind dat objectpermanentie heeft ontwikkeld, gaat er wél naar op zoek. Je baby kan van de ene op de andere dag in deze fase terechtkomen.

Hoe weet je of je baby objectpermanentie heeft ontwikkeld

Om erachter te komen of je baby al objectpermanentie heeft ontwikkeld, kun je een speeltje of een ander klein voorwerp onder een doek leggen. Je baby mag ook zien waar je dit speeltje verstopt. Als hij er vervolgens naar op zoek gaat, beschikt hij over objectpermanentie.

Ongeveer vanaf het moment dat je baby een jaar is, gaat hij ook op zoek naar speeltjes zonder dat hij ze vlak van tevoren heeft gezien. Naar zijn lievelingsknuffel bijvoorbeeld.

Advertentie

Lees ook: Waarom een knuffel zo belangrijk is voor je baby

Kiekeboe

Zodra je baby beschikt over objectpermanentie, kun je ‘kiekeboe’ met hem spelen. Voor die tijd begrijpt hij dat spelletje waarschijnlijk nog niet. Je kent het spelletje wel:

  1. Je trekt de aandacht van je baby.
  2. Zodra hij naar je kijkt, verberg je je gezicht achter je handen.
  3. Dan haal je ze ineens weg en roep je ‘kiekeboe!’. Je kunt je gezicht ook verstoppen achter een knuffel of een doek.

Je kunt de knuffel zelf ook gebruiken om kiekeboe mee te spelen: verstop de knuffel achter je rug en haal ‘m weer tevoorschijn. Veel kinderen kunnen geen genoeg krijgen van dit spelletje, maar blijf goed op je kind letten. Kijkt hij weg, reageert hij niet vrolijk meer of merk je ergens anders aan dat het wel klaar is, stop dan weer.

Lees hier meer over de spelontwikkeling van baby’s.

Verlatingsangst

Nu je kind beschikt over objectpermanentie, kan hij ook verlatingsangst of scheidingsangst ontwikkelen. Eerder was er niets aan de hand als jij de kamer uitliep. Als hij je niet zag, was je er gewoon niet. Nu hij objectpermanentie heeft ontwikkeld, weet hij dat jij ergens anders bent dan bij hem. Hij beseft dat je ook weg kunt zijn.

Advertentie

Kiekeboe spelen kan een kind met verlatingsangst helpen. Je leert hem dat je er ook bent als hij je niet ziet.

Meer lezen: Dit zijn alle mentale sprongen van je baby in het eerste jaar

Bron: Hanze Hogeschool Groningen