Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
objectpermanentie

Objectpermanentie: een grote mentale sprong

Opeens gaat je baby op zoek naar een speeltje dat hij heeft laten vallen. Hij heeft een grote mentale sprong in zijn ontwikkeling gemaakt en beschikt nu over objectpermanentie: hij begrijpt dat iets ook bestaat als hij het niet ziet.

In samenwerking met expert

Mariëlle Beckers

Orthopedagoog

Denkontwikkeling

De eerste zeven maanden van zijn leven denkt een baby nog niet bewust na. Zijn acties en reacties zijn reflexen en hij reageert automatisch. Pas na zes of zeven maanden gaat je baby doelgericht acties ondernemen. Hij kan dan van tevoren bedenken dát hij iets wil gaan doen, en het vervolgens ook gáán doen. Hij gaat bijvoorbeeld doelbewust schudden met een rammelaar om geluid te maken. Dit is het moment dat objectpermanentie zich kan ontwikkelen.

Advertentie

Meer lezen: Dit zijn alle mentale sprongen van je baby in het eerste jaar

Wat is objectpermanentie?

Objectpermanentie bij baby’s is het vermogen om een beeld (van een persoon of een object) in het geheugen vast te houden, zonder het te zien. Ze hebben ontdekt dat iets er nog steeds is wanneer je het niet ziet. Baby’s die nog niet over objectpermanentie beschikken, gaan bijvoorbeeld niet op zoek naar hun rammelaar als die onder de bank rolt. Wat ze niet zien, is er gewoonweg niet. Een kind dat objectpermanentie heeft ontwikkeld, gaat er wél naar op zoek. Je baby kan van de ene op de andere dag in deze fase terechtkomen.

Hoe weet je of je baby objectpermanentie heeft ontwikkeld

Om erachter te komen of je baby al objectpermanentie heeft ontwikkeld, kun je een speeltje of een ander klein voorwerp onder een doek leggen. Je baby mag ook zien waar je dit speeltje verstopt. Als hij er vervolgens naar op zoek gaat, beschikt hij over objectpermanentie.

Ongeveer vanaf het moment dat je baby een jaar is, gaat hij ook op zoek naar speeltjes zonder dat hij ze vlak van tevoren heeft gezien. Naar zijn lievelingsknuffel bijvoorbeeld.

Advertentie

Lees ook: Waarom een knuffel zo belangrijk is voor je baby

Verlatingsangst

Nu je kind beschikt over objectpermanentie, kan hij ook verlatingsangst of scheidingsangst ontwikkelen. Eerder was er niets aan de hand als jij de kamer uitliep. Als hij je niet zag, was je er gewoon niet. Nu hij objectpermanentie heeft ontwikkeld, weet hij dat jij ergens anders bent dan bij hem. Hij beseft dat je ook weg kunt zijn.

Kiekeboe spelen kan een kind met verlatingsangst helpen. Je leert hem dat je er ook bent als hij je niet ziet.

Kiekeboe

Zodra je baby beschikt over objectpermanentie, kun je ‘kiekeboe’ met hem spelen. Voor die tijd begrijpt hij dat spelletje waarschijnlijk nog niet. Je kent het spelletje wel:

  1. Je trekt de aandacht van je baby.
  2. Zodra hij naar je kijkt, verberg je je gezicht achter je handen.
  3. Dan haal je ze ineens weg en roep je ‘kiekeboe!’. Je kunt je gezicht ook verstoppen achter een knuffel of een doek.

Je kunt de knuffel zelf ook gebruiken om kiekeboe mee te spelen: verstop de knuffel achter je rug en haal ‘m weer tevoorschijn. Veel kinderen kunnen geen genoeg krijgen van dit spelletje.

Advertentie

Lees hier meer over de spelontwikkeling van baby’s.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: Hanze Hogeschool Groningen

Mariëlle Beckers

Orthopedagoog

Mariëlle Beckers (47) is orthopedagoog en systeemtherapeut in opleiding bij het AIGR in Amsterdam. Haar expertise ligt op het gebied van opvoeden en onderwijs en werkt graag systemisch, dat wil zeggen niet alleen met kind of ouders maar met het hele gezin samen. Vanwege haar affiniteit met tweelingen (als moeder én oma van een tweeling) is ze zich ook steeds meer gaan verdiepen in deze bijzondere dynamiek en weten tweelingouders haar steeds vaker te vinden.

Na haar studie pedagogische wetenschappen is Mariëlle gaan werken in een GGZ-instelling en is ze onderwijs blijven geven aan de UvA. In haar werk in de GGZ merkte ze te veel focus op alleen het kind, ze mistte een systemische blik en de samenwerking met het onderwijs. In 2010 is Mariëlle haar eigen praktijk begonnen in Amsterdam. In deze praktijk houdt zij zich bezig met het geven van advies aan ouders en andere opvoeders over alles wat met kinderen en opgroeien te maken heeft.

Ook is zij als gedragswetenschapper betrokken bij een aantal gezinshuizen waardoor ze tevens veel kennis heeft over pleeg-en jeugdzorg en daar bijkomend hechting en vroegkinderlijk trauma. Over deze laatste onderwerpen gaf ze afgelopen jaar als gastdocent les op de Pabo in Amsterdam. Ze is diagnostisch bevoegd, wat wil zeggen dat ze ook kinderen ziet voor psychologisch onderzoeken.

In haar praktijk kijken ze breed naar het kind en het systeem om het kind heen. Omdat Mariëlle zich verder wilde verdiepen in het systemische werken is ze in 2021 de opleiding tot systeem en relatietherapeut gestart. In 2023 hoopt ze deze af te ronden. Naast haar werk is Mariëlle moeder van 7 kinderen en oma van twee kleinkinderen.

Voor meer informatie:

Social media van Mariëlle Beckers:

Podcasts: Media: Publicaties:

Redactioneel – Offer – Het leukste speelgoed voor kinderen!

Het leukste speelgoed voor kinderen!

Bekijk het aanbod