objectpermanentie

Objectpermanentie

Opeens gaat je baby op zoek naar een speeltje dat hij heeft laten vallen. Hij heeft een grote mentale sprong in zijn ontwikkeling gemaakt en beschikt nu over objectpermanentie. Hij begrijpt nu dat iets ook bestaat als hij het niet ziet.

Denkontwikkeling

De eerste zeven maanden van zijn leven denkt een baby nog niet bewust na. Zijn acties en reacties zijn reflexen en hij reageert automatisch. Pas na zes of zeven maanden gaat je baby doelgericht acties ondernemen. Hij kan dan van tevoren bedenken dát hij iets wil gaan doen, en het vervolgens ook gáán doen. Dit is het moment dat objectpermanentie zich kan ontwikkelen.

Advertentie

Wat is objectpermanentie

Objectpermanentie bij baby’s is het vermogen om een beeld (van een persoon of een object) in zijn geheugen vast te houden, zonder het te zien. Baby’s die nog niet over objectpermanentie beschikken, gaan niet op zoek naar hun rammelaar als die onder de bank rolt. Wat ze niet zien, is er gewoonweg niet. Een kind dat objectpermanentie heeft ontwikkeld, zal er wel naar op zoek gaan. Je baby kan van de ene op de andere dag in deze fase terechtkomen.

Hoe weet je of je baby objectpermanentie heeft ontwikkeld

Om erachter te komen of je baby al objectpermanentie heeft ontwikkeld, kun je een speeltje of een ander klein voorwerp onder een doek leggen. Je baby mag ook zien waar je dit speeltje verstopt. Als hij er vervolgens naar op zoek gaat, beschikt hij over objectpermanentie.

Ongeveer vanaf het moment dat je baby een jaar is, zal hij al op zoek gaan naar speeltjes zonder dat hij ze vlak van tevoren gezien heeft. Naar zijn lievelingsknuffel bijvoorbeeld.

Kiekeboe

Zodra je baby beschikt over objectpermanentie kun je ‘kiekeboe’ met hem spelen. Voor die tijd begrijpt hij dat spelletje waarschijnlijk nog niet. Dit is hoe je dat doet:

  1. Je trekt eerst de aandacht van je baby.
  2. Zodra hij naar je kijkt, verberg je je gezicht achter je handen.
  3. Dan haal je ze ineens weg en roep je ‘kiekeboe!’. Je kunt ook een knuffel of een doek gebruiken om je gezicht achter te verstoppen.

Je kunt de knuffel zelf ook gebruiken om Kiekeboe mee te spelen. Je verstopt de knuffel dan achter je rug en haalt ‘m dan te voorschijn. Veel kinderen kunnen geen genoeg krijgen van dit spelletje, maar blijf goed op je kind letten. Heeft hij het gehad, stop er dan mee

Verlatingsangst

Nu je kind beschikt over objectpermanentie, kan hij ook verlatingsangst of scheidingsangst ontwikkelen. Eerder was er niets aan de hand als jij de kamer uitliep. Als hij je niet zag, was je er gewoon niet. Nu hij objectpermanentie heeft ontwikkeld, weet hij dat jij ergens anders bent dan bij hem. Hij beseft dat je ook weg kunt zijn.

Het spelen van Kiekeboe kan heel goed zijn voor een kind met verlatingsangst. Je laat zien dat als hij je niet ziet, je er toch bent.