Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
baby die gaat kruipen op de woonkamer vloer

Wanneer leert mijn baby kruipen?

Richt je baby zich tijdens het tijgeren op tot kruiphouding? Dan duurt het meestal niet lang meer voordat hij begint te kruipen. Maar wanneer is dat precies? En welke tips zijn er om het kruipen van je baby te stimuleren?

In samenwerking met expert

Hanneke van der Westen

Kinderfysiotherapeut

Van tijgeren naar kruipen

Voordat je baby echt de kamer rondkruipt, gaat hij meestal eerst tijgeren. De meeste baby’s doen dit als ze tussen de zeven en acht maanden oud zijn. Onthoud wel dat dit een gemiddelde is. Misschien is jouw baby wel veel sneller of wacht hij juist nog met tijgeren.

Advertentie

Tijdens het tijgeren ligt je baby op zijn buik. Hij zet zich met zijn voeten of knieën af en trekt zich met zijn onderarmen of gestrekte armen vooruit. Het zou ook kunnen dat je kind zich met zijn handen of armen naar achter duwt. Dat kan frustrerend zijn voor je baby, als hij liever vooruit wil.

Als je baby vaak genoeg oefent, zul je zien dat hij op een gegeven moment zelf naar voren kan tijgeren. Gaat je baby bij het tijgeren regelmatig met zijn billen omhoog en ziet dit er ook uit als de kruiphouding? Dan zal het niet lang meer duren voordat hij begint met kruipen.

Lees meer: Zo stimuleer je de grove motoriek van je kind

Wanneer begint je baby met kruipen?

Als je baby tussen de zeven en negen maanden oud is, begint hij met kruipen. Ook hier geldt: sommige baby’s zijn veel sneller en andere baby’s gaan juist later kruipen. Pas wanneer hij er fysiek aan toe is, kan je baby leren kruipen. Daarvoor moet hij namelijk eerst een paar andere dingen kunnen. Zo moet hij zijn hoofd en borst kunnen optillen als hij op zijn buik ligt. Ook zal hij al wat kracht in zijn handen en armen moeten hebben, omdat hij daarop leunt tijdens het kruipen.

Advertentie

Kan je baby al kruipen? Dan duurt het meestal niet lang meer voordat hij ook zelfstandig kan zitten. Toch hoeft het niet altijd in deze volgorde te gaan. Er zijn baby’s die eerst zitten en dan pas kruipen. Bovendien kruipen niet alle baby’s. Sommigen slaan het kruipen over, gaan meteen zitten, bewegen zich voort op hun billen of trekken zich op tot staan en gaan daarna lopen.

Meer weten? Dit is wanneer een baby meestal begint om te rollen

Tips om baby bij kruipen te stimuleren

Je kunt je baby op allerlei manieren stimuleren om te gaan kruipen:

  1. Op de buik leggen
    Je baby heeft sterke handen en armen nodig om te kunnen kruipen. Ook moet hij zijn hoofd en borst omhoog kunnen houden. Om die spierkracht te ontwikkelen, kun je hem op zijn buik leggen. Op die manier kan hij zijn spieren trainen en proberen vooruit te komen. Je kunt ook zelf op de grond liggen en naar je baby kijken. Dat geeft je baby een veilig gevoel dat je in de buurt bent. Daarnaast moedigt het zien van jou hem aan om zijn hoofd en borst langer op te richten. Tip: Dit is waarom een baby niet op zijn buik mag slapen
  2. Gebruik speelgoed
    Je kunt je baby als hij op zijn buik ligt stimuleren om rond te draaien om zijn as of vooruit te komen, door zijn favoriete speeltje naast of voor hem neer te leggen. Leg het speelgoed net buiten zijn steunvlak of bereik, zodat je hem niet teveel frustreert. Zet bijvoorbeeld een toren van stapelbekers die hij om kan gooien of zijn favoriete speeltje op een kleine afstand van hem vandaan. Handig: Zo controleer je of babyspeelgoed veilig is
  3. Neem de tijd en geef de ruimte
    Je vindt het misschien hartstikke leuk om te zien hoe je baby leert kruipen. Het is een nieuwe mijlpaal. Maar doe het wel rustig aan, geef je baby de ruimte om te experimenteren met verschillende pogingen om naar voren te bewegen en zet je baby niet (in al je enthousiasme) onder druk. Je vergelijkt je baby misschien met andere baby’s die even oud zijn, maar ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Als je je baby alleen stimuleert om te kruipen en genoeg geduld hebt, zul je zien dat hij op een gegeven moment vanzelf de kamer door kruipt.
  4. Stroeve ondergrond
    Heb je een gladde vloer in de woonkamer? Zorg dan dat je een stug speelkleed of foamvloertegels op de grond legt, dit help bij het afzetten. Laminaat of een houten vloer is te glad waardoor je baby zich niet kan afzetten en een boxkleed gaat plooien wat ook niet helpt bij de ontwikkeling van het tijgeren of kruipen.

Veilige omgeving

Als je ziet dat je baby de neiging heeft om te gaan kruipen, is het tijd om je huis daarop in te richten:

Advertentie
  • Zorg voor veiligheid
    Staan er spullen in de woonkamer die kunnen omvallen als je baby eraan trekt? Denk bijvoorbeeld aan vazen met bloemen erin of plantenbakken. Controleer ook eens de stopcontacten. Probeer die weg te werken met plaatjes en verstop loshangende snoeren zoveel mogelijk. Ook schoonmaakmiddelen kun je het beste in hoge kasten opbergen, zodat je baby niet per ongeluk iets te pakken krijgt en – erger nog – inslikt. Denk ook aan traphekjes en dat je die goed dicht doet als je baby daar naartoe kan kruipen. Lees meer: Dit zijn veilige traphekjes
  • Kruip eens mee en ontdek
    Misschien denk je wel dat je alles goed hebt opgeruimd, maar het kan geen kwaad om zelf eens een rondje door de kamer te kruipen. Bekijk alles eens goed en check bij elk ding of het kwaad kan als je baby dat te pakken krijgt. Bovendien is het voor je baby ook gezellig als jij mee kruipt.
  • Huisdieren
    Baby’s zien nog geen gevaar en begrijpen ook niet dat een hond of kat hard kan blaffen of uithalen. Blijf er dus altijd bij als je baby rondkruipt en je huisdier ook in de buurt is.

Baby slaat kruipen over

Mag een baby kruipen overslaan? Ja hoor, niet alle baby’s gaan eerst kruipen en dan lopen. Sommigen pakken het anders aan, zoals de ‘billenschuivers’. Ze zitten op hun billen en schuiven zichzelf naar voren. Ze zetten zich dan af met hun benen. Er zijn ook baby’s die het billenschuiven én het kruipen overslaan. Zij kunnen zichzelf optrekken aan bijvoorbeeld een tafel of bank en leren zo de eerste stapjes zetten.

Lees meer: Zo stimuleer je je kind om (meer) te lopen

Eigen tempo

Is jouw baby veel later met kruipen dan gemiddeld? Je hoeft je niet meteen zorgen te maken. Iedere baby ontwikkelt zich op zijn tempo. Als je merkt dat je baby op meerdere gebieden achterblijft, kun je het beste contact opnemen met je huisarts of de arts van het consultatiebureau. Het zou kunnen dat je kind een motorische achterstand heeft.

Lees meer: Wanneer is kinderfysiotherapie nodig voor je kind?

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Hanneke van der Westen

Kinderfysiotherapeut

Hanneke is werkzaam als kinderfysiotherapeut bij De Singel Fysiotherapie. Haar expertise ligt op het gebied van de vroege ontwikkeling. Zij begeleidt baby’s en zeer jonge kinderen waaronder pre- en dysmatuur geboren baby’s met het ToP programma, baby’s met regulatieproblemen in de vroege ontwikkeling (slecht slapen en huilen) en baby’s en jonge kinderen met vertraagde of afwijkende vroeg motorische ontwikkeling.

Redactioneel – offer – Buitenspelen is leuk!

HEMA

Buitenspelen is leuk!

Helemaal met het buitenspeelgoed van HEMA
Shop