Kun je een baby verwennen?

Kun je een baby verwennen?

Je hebt het misschien wel eens te horen gekregen als je baby lag te huilen: ‘Laat hem nou gewoon, anders raakt hij verwend.’ Terwijl je niets liever wilt dan die kleine oppakken en hem troosten. Wat te doen? Naar je gevoel luisteren of is het echt beter om je baby niet te veel te verwennen?

Een verwend kind

Verwennen betekent dat je iets doet voor je kind wat hij allang zelf kan, of hem iets geeft wat niet nodig is. Je helpt hem bijvoorbeeld met aankleden terwijl hij dat zelf kan, of je blijft hem voeren terwijl dat niet hoeft. Verwennen kan ook te maken hebben met aandacht geven. Als een kind steeds je aandacht wil, of bijvoorbeeld wil dat je steeds meer verhaaltjes voorleest, en je geeft toe aan die dwingende wil, dan ben je aan het verwennen. Een beetje verwennen op z’n tijd is natuurlijk prima, maar doe je dit te vaak en te veel dan krijg je een verwend kind. Een verwend kind wordt beloond voor het verkeerde gedrag, zoals zeuren om snoep, aandacht of onnodige hulp.

Een baby verwennen kan niet

Maar hoe zit dat met een baby: kan je die ook te veel verwennen? Het antwoord is: nee. Een baby is voor honderd procent afhankelijk van de zorg van anderen en kan nog niets zelf. Hij kan dus niet verwend raken. Als hij huilt, is er iets met hem aan de hand. Misschien voelt hij zich eenzaam of heeft hij honger of pijn. Het is altijd goed om daar op in te gaan, dat heeft niets met verwennen te maken. Je kunt geen overbodige aandacht aan een baby geven en daar is hij ook niet op uit. Het enige wat voor een baby telt, is dat hij krijgt wat hij nodig heeft, en hij laat dat weten door op verschillende manieren te huilen. Volgens kinderartsen die hier onderzoek naar deden, is het zelfs zo dat veelvuldig optillen de hoeveelheid huilen doet afnemen.

Volg je intuïtie

Huilt je baby of heeft hij op een andere manier aandacht nodig, gewoon geven dus. In elk geval tot je baby een maand of zes is. Vanaf die leeftijd krijgen baby’s langzamerhand door dat huilen aandacht op kan leveren. Als je goed op hem let, zul je vanzelf het verschil zien tussen dingen die hij echt nodig heeft en die overbodig zijn. Merk je dat je baby huilt om z’n zin te krijgen en is hij een maand of negen, dan kun je hem best eens wat langer laten huilen. Of niet. Volg hierbij vooral je gevoel.

Gewenning vs. verwennen

Als je kind ouder wordt, is het belangrijk hem niet te veel te verwennen. Je voorkomt dit door gewenning in te voeren in de vorm van vaste rituelen en door op vaste tijden dingen voor of met je kind te doen. Altijd voorlezen voor het slapengaan bijvoorbeeld, of op steeds dezelfde tijden spelen of naar het park gaan. Zo creëer je vaste gewoonten. Vaste gewoonten geven een kind houvast. En omdat je kind precies weet waar hij aan toe is, zal hij niet snel zeuren om meer en is de kans dat je hem gaat verwennen dus kleiner.