Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Alles over de RIE-opvoedmethode

Geen speelgoed en spenen, praten tegen je baby in volwassen taal… Hollywood is al in de ban van de RIE-opvoedmethode.

Advertentie

Wat is de RIE-opvoedmethode?

RIE staat voor Resources for Infant Educarers, het is een opvoedmethode met als belangrijkste boodschap: stop de babybetutteling! Baby’s zijn zelf prima in staat en hebben er baat bij om zich te ontwikkelen in hun eigen tempo, zonder dat hun opvoeders dit van bovenaf sturen. Sterker nog: je toont met die betutteling geen respect. En respect, daar draait het om bij RIE. Dit betekent ook dat je je baby uitlegt wat je doet en waarom. Heeft hij een vieze luier, leg hem dan niet gedachteloos op het aankleedkussen, terwijl je een graai in de la met Pampers doet. Nee, vertel rustig dat je zijn luier gaat verschonen omdat die nat is en vast niet zo lekker zit. Niet in baby-, maar in grotemensentaal: jij en je baby als twee volwassenen onder elkaar.

Alternatieve opvoedmethode

De RIE-opvoedmethode werd in de jaren 70 in Amerika geïntroduceerd door onderwijzeres en pedagoog Magda Gerber. Sinds eind vorig jaar het boek Baby knows best van Deborah Carlisle Solomon verscheen, is de RIE-theorie in Amerika opnieuw in opmars. Met name in Los Angeles, daar zijn ze niet vies van een alternatieve opvoedmethode. Ik ook niet, hoewel ik met 1 kind van krap 11 maanden niet kan zeggen dat ik al een dozijn opvoedmethoden heb versleten. Maar toch. Ik wil het wel eens proberen, dat RIE. Ik begin dan ook met het leeghalen van de woonkamer. Kobus zelf lijkt het weinig te deren. Niet-speelgoed (de afstandsbediening, de adapter, de supermarktfolders) had op hem al een magnetische aantrekkingskracht en daar vermaakt hij zich ook nu prima mee. Wat nog in de kamer staat, is een lege box. Die oogt ineens als een hondenren. Ik krab mezelf achter de oren. Als we het hebben over respect, lijkt dit me daar niet echt het toonbeeld van.

RIE-regels

Over andere RIE-uitgangspunten ben ik positiever. Ik juich het idee toe dat je je baby rustig vertelt wat je met hem gaat doen. Maar in volwassen woorden? Ik heb het echt geprobeerd. Toch blijven mijn intonatie, onderwerp- en woordkeuze anders als ik tegen Kobus praat dan wanneer ik een vriendin aan de telefoon heb. Noem het een fysieke reactie. Ook van andere RIE-regels ben ik niet gecharmeerd: geen speen, geen speelgoed, geen kinderstoel maar een gewone stoel, geen flesje maar een glas (en zijn zuigbehoefte dan)? Daarbij: hoe moet het op de opvang als wij alle regels zouden doorvoeren? Moet Kobus in quarantaine?

Goede en minder goede punten

Emmeliek Boost, pedagoog en initiatiefneemster van de Opvoeddesk, ziet ook wel wat goede punten bij de RIE-methode. ‘Zoals praten tegen je baby. Veel ouders verzorgen hun baby in stilte. Maar praten is essentieel om contact te maken. Alleen: volwassen taal? Dat begrijpt een baby niet.’ RIE-regels als geen speen, geen fles en geen speelgoed, vindt Emmeliek ongeloofwaardig. ‘Een baby heeft een speen soms nodig bij lichamelijk ongemak. Bij krampjes kan hij zo zelf de spanning verlichten. Maar huilen is ook een middel om spanning kwijt te raken. Als jij er bij elk huiltje meteen een speen in duwt, kan je baby niet ontladen. Huilen is ook een teken dat er ‘iets’ met je baby is. Als je dat niet onderkent en niet kunt analyseren waarom hij huilt, raakt je kind van slag omdat hij zijn boodschap niet kwijt kan. Gebruik een speen, maar wel gedoseerd.’

Advertentie

Bronnen: Rijksoverheid

Redactioneel – Offer – Baby opvoeden

Wanneer begint opvoeden? En hoe pak je het aan?

De mooiste boeken over opvoeding
Vind je hier